Sari direct la conținut

Te-ai întrebat vreodată de ce sunt multe legume de import mai ieftine decât cele românești? Iată de ce

HotNews.ro
legume romanesti , Foto: Inquam Photos / George Călin
legume romanesti , Foto: Inquam Photos / George Călin

Într-o țară care, cel puțin pe hârtie, are un potențial agricol uriaș, România nu reușește să își acopere consumul intern. Chiar și acolo unde e mic. Așa se întâmplă, de exemplu, în cazul legumelor.

Problema e că producem prea puțin, situație care ne forțează să recurgem la importuri. Întreg peisajul e plin de contradicții: simultan cu faptul că românii produc puține legume și ajung să aibă nevoie de importuri, producătorii români de legume și fructe au marcat, după cum vom vedea, venituri record.

Pentru unele dintre aceste paradoxuri se găsesc câteva explicații. Altele rămân însă greu de înțeles și vor continua să tragă în jos agricultura românească, ale cărei produse, pe alocuri, ajung să fie mai scumpe decât cele de import.

Culmea e că România nu e străină de producția legumicolă, aceasta având rădăcini adânci în istoria agriculturii de la noi. Despre viitor e cam greu să vorbim, atâta vreme cât agricultura, în general, și legumicultura, în special, sunt dependente de vreme. Iar aceasta din urmă, știm, e, în continuă schimbare în ultima perioadă de timp.

Un alt element care complică și mai mult situația e că legumicultorii reclamă aproape la unison sprijinul scăzut din partea statului pentru producția agricolă.

„Sunt mai mulți factori, dar cert e că nu se direcționează fonduri suficiente de la centru, iar prețurile la energie au crescut mult. Poate nu avem nici climatul cel mai potrivit, nici nu știu”, spune, pentru Panorama, legumicultorul Oreste Mîndru din Galați, vorbind despre problema subproducției de legume în România.

Citește continuarea pe Panorama.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro