Sari direct la conținut

Teapa poloneza: credite ieftine care ard la buzunar!

Saptamana Financiara

Un SRL ai carui patroni si administratori sunt trei cetateni polonezi ofera credite romanilor intr-un sistem simplu: „dati voi banii, ca noi dam tunul!”. Mai exact, se cere un comision de 5%, platibil cu 2 luni in avans de acordarea creditului. Afacerea a fost pusa pe roate de circa o luna. Mai e un pic, mai e un pic…

Un anunt publicat recent, pe prima pagina a cotidianului Libertatea, contine o oferta extrem de tentanta: „Imprumut ieftin: 10.000 euro – rata 125 euro. Suna acum!!! (urmeaza o lista cu mai multe numere de telefon din Bucuresti, Cluj Napoca si Constanta”.

Cand apeleaza numerele respective, cei interesati de anunt afla ca nu este vorba de o banca sau de cooperativa de credit ci de un SRL.

Pentru alte amanunte, sunt invitati la o discutie la sediul firmei denumite, pompos, Financiar Eurocenter. Se face o programare – de regula, pentru a doua zi. In Capitala, „Eurocentrul Financiar” este… un ghiseu de circa 8 metri patrati, in care stau, inghesuite, 2 masute, doua scaune si doua functionare.

Ghiseul se gaseste la parterul centrului de afaceri „Spectrum”, din zona „Bucur-Obor”.

Comisionul gras se plateste cu doua luni inainte de credit

Iata si detaliile care se pot afla despre imprumuturile promise prin anunt, pana la discutia „cu banii pe masa“. Noi ne-am prezentat la o asemenea discutie in calitate de clienti potentiali. Una dintre cele doua functionare (cea cu care s-a purtat si discutia telefonica) te informeaza ca se acorda credite cu valoare minima de 5.000 de euro si valoare maxima de 30.000 de euro.

Perioada de rambursare a imprumutului este fixa: 10 ani. Dobanda este tot fixa: 5% anual. Este asa de fixa, incat se aplica, anual, la suma contractata (asta o afli, daca intrebi). Adica, dobanda totala este de 50%. Ceea ce inseamna ca, pentru un credit de 10.000 de euro, se achita 15.000 de euro, respectiv cate 125 de euro lunar, timp de 120 de luni.

Pare mai usor decat creditul cu buletinul: imprumutul nu este conditionat de nivelul veniturilor si nici nu face obiectul supravegherii Centralei de plati a creditelor; se cer o copie dupa buletin si dupa alt act de identitate cu fotografie (pasaport, permis de conducere auto etc. – la alegere), precum si o copie dupa ultimul „fluturas“ de salariu.

Atat. Si, desigur (si aici este schepsisul), un comision de 5% din suma contractata, platibil in avans. In mare avans… Se zice (de catre functionarele Eurocenter) ca imprumutul se acorda in 2 luni de la semnarea contractului si achitarea avansului.

„Ce garantii exista ca se dau banii?“, am intrebat. Iar raspunsul, serafic: „Garantia seriozitatii noastre… Dar noi ce garantii avem ca dvs. va veti achita ratele?“

Atunci cand i-am relatat modalitatea de operare a Financiar Eurocenter, Tomasz Suprowicz, sef al Sectiei Economico-Comerciale a Ambasadei Republicii Polone la Bucuresti, a replicat, amuzat: „Dar cine credeti ca va fi atat de «destept», incat sa accepte sa plateasca comisionul cu doua luni inainte de acordarea creditului?!“

Noi i-am raspuns dlui Suprowicz ca „sacul“ cu naivi este fara fund, dovada ca fenomene de tip Caritas au continuat sa prolifereze si dupa ce imensa escrocherie pusa pe roate de Ioan Stoica a fost constientizata ca atare de toti romanii. Speram sa ne inselam

Articol integral in Saptamana Financiara

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro