Sari direct la conținut

Teatrul, in instanta

Monitorul de Sibiu

Teatrul National „Radu Stanca” risca sa ajunga pe drumuri, in cazul in care instanta va da dreptate unui sibian caruia i s-a retrocedat un teren, in suprafata de 700 de metri patrati, pe care se afla amplasat teatrul. In acest moment, conducerea a lansat o actiune in justitie, prin care incearca sa pastreze spatiul.

„Intr-adevar, avem un proces pe rol prin care incercam sa pastram spatiul in care ne desfasuram activitatea in acest moment. Este vorba de 700 de metri patrati, pe care, in trecut, a avut sediul cinematograful «Apollo»”, explica directorul Constantin Chiriac.

„Niciun pericol”

Chiar daca situatia este destul de grava, conducerea teatrului sustine ca nu exista riscul ca institutia de cultura sa trebuiasca sa evacueze spatiul. Mai mult, pentru ca e sigur de reusita, Chiriac spune ca institutia este reprezentata in instanta doar de juristul institutiei. „Nu-mi fac niciun fel de problema ca va trebui sa plecam de pe acest spatiu.

Potrivit legilor in vigoare, in cazul in care pe un teren pe care a fost retrocedat a fost construit mai mult decit suta la suta din suprafata care o avea initial, nu se mai retrocedeaza. In cazul procesului, se revendica 700 de metri patrati, in timp ce suprafata totala pe care este amplasat teatrul este de 2.800 de metri patrati. Nu se poate sa pierdem acest proces”, crede Chiriac.

Teren la schimb

Procesul dintre Teatrul National „Radu Stanca” si fostul proprietar, care a primit dreptate din partea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, este abia la inceput. In opinia directorului Constantin Chiriac, miza este o adevarata avere. „Sint convins ca pretul unui metru patrat de teren intr-o astfel de zona este de 1.500 de euro pe metru patrat.

Tocmai de aceea, fiindca miza este mare, procesul o sa fie de lunga durata. Probabil ca, dupa procesul de la Sibiu, o sa urmeze o mutare la Curtea de Apel Alba Iulia. Va fi un proces lung. Cred ca, pina la urma, solutia ar fi ca Primaria sa gaseasca un alt spatiu care sa-i fie atribuit omului in contul acestui spatiu”, considera Constantin Chiriac.

In cautare de spatiu

Indiferent daca Primaria va gasi sau nu un nou spatiu pentru teatru, Chiriac se afla deja in cautare. Ca solutie de compromis, pina la construirea noului teatru, a fost rezolvata prin cedarea unor spatii de la Casa de Cultura a Sindicatelor. „Noi avem mare nevoie de spatii pentru ca avem o singura scena pe care trebuie sa si jucam si sa si repetam.

Activitatea este foarte complexa si avem mare nevoie de spatii. Am fost la Casa de Cultura, unde am identificat niste spatii in care ne-am putea desfasura o parte din activitate. Trebuie sa gasim solutii de compromis, pina cind se va construi noul sediu al teatrului”, declara directorul Teatrului National Radu Stanca. Din partea municipalitatii nu vine niciun semnal clar.

„Conducerea Primariei nu poate sa se pronunte asupra acestui caz, pina in momentul in care instanta nu va da o hotarire in acest caz”, a precizat Daniela Costa, de la Biroul de Presa al Primariei.

Constantin Chiriac l director Teatrul National „Radu Stanca”

„Credeti ca am decis sa jucam piesa «Faust» in hala de la Simerom pentru ca am vrut sa facem ceva inedit? Nici vorba. A fost vorba de o simpla criza de spatiu”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro