Sari direct la conținut

Tensiuni la sedinta Comisiei Juridice din Senat pe proiectul de lege care elimina incatusarea inculpatilor pentru coruptie. Senatorul Serban Nicolae acuza Consiliul Superior al Magistraturii de "incompetenta crasa"/ Votul in comisie a fost amanat

HotNews.ro
Serban Nicolae, Foto: Agerpres
Serban Nicolae, Foto: Agerpres

Sedinta tensionata a Comisiei Juridice de la Senat, privind propunerea senatorului PSD Serban Nicolae de modificare a Codului de Procedura Penala prin care este eliminata incatusarea in cazurile de coruptie si introdusa masura „arestului sever”. Nicolae a acuzat Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentata la lucrarile comisiei prin judecatoarea Andreea Uzlau, de „incompetenta” si „aroganta”, afirmand ca „erau vremuri cand aici venea presedintele sau vicepresedintele CSM”.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a cerut la randul sau ca de acum incolo CSM sa fie reprezentat, atunci cand se discuta legi de maxim interes, de presedintele sau vicepresedintele CSM. Votul in cazul acestui proiect legislativ privind modificarea si completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala a fost amanat pana saptamana viitoare, initiatorul urmand sa redacteze o varianta finala a propriului proiect care sa includa cateva amendamente si sa corecteze o eroare de redactare.

Senatorul Serban Nicolae si-a prezentat proiectul de lege in cadrul sedintei Comisiei Juridice, insa cand a ajuns la prevederea privind incatusarea a dorit sa se refere la punctul de vedere al Consiliului Superior Magistraturii, afirmand ca reprezentantii acestuia au dat dovata de aroganta si de o „crasa incompetenta”.

„Ceea ce mi-a transmis CSM este de o crasa incompetenta, ca sa nu mai vorbesc de aroganta. Eu, din politete, am vrut sa consult CSM”, a spus Nicolae, care a acuzat CSM ca s-a referit la un alt articol din legea 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal decat ce avea el in proiectul de lege.

„Daca erati asa destepti observati asta”, a spus Nicolae, continuand sa se adreseze reprezentantei CSM: „Ne ironizati, ne luati in bascalie si ne mai si certati. Va reamintesc ca aici suntem in Senatul Romaniei”.

Judecatoarea Andreea Uzlau de la CSM a incercat sa explice ca „punctul nostru de vedere are mai multe aspecte” si a facut apel la „limitele dialogului institutional”.

„Erau vremuri cand venea aici presedintele sau vicepresedintele CSM. Scrie negru pe alb, articolul pe care il citati nu exista, eu nu ma refer la persoanele condamnate”, a spus Nicolae.

Tensiuni au existat si in dialogul cu reprezenantul Ministerului Justitiei – Alina Barbu, consilier juridic, ceea ce a determinat ca la finalul sedintei senatorul Ioan Chelaru sa ceara ca la astfel de discutii privind legi de interes maxim pentru opinia publica si mass-media sa participe presedintele sau vicepresedintele CSM iar din partea Ministerului Justitiei sa vina ministrul sau un secretar de stat.

Senatorul a reluat in sedinta ideile privind incatusarea si arestul preventiv.

In ceea ce priveste incatusarea, senatorul a afirmat: „Incatusarea si expunerea in catuse in spatiu public este o forma de umilire. Sunt unii oameni care vor sa isi acopere cu o haina catusele. Eu am propus o varianta, ea trebuie sa faca insa obiectul dezbateriii. Aceasta (incatusarea – n.r.) trebuie sa fie o exceptie. Daca mergeti pe strada si intrebati cand se incatuseaza o persoana, o sa vedeti ca lumea nu a inteles”, a spus acesta.

El s-a referit si la faptul ca „detinerea unei functii” de catre o persoana nu poate fi considerat motiv pentru arest preventiv. „Detinerea unei functii la un anumit moment devine agravanta, el trebuie sa fie arestat pentru ca vrea sa influenteze prin functia lui. Masurile preventive niciodata nu se iau ca sa se infranga prezumtia de nevinovatie. Lasarea in libertate sa fie periculoasa pentru societate, nu fapta pentru care esti acuzat”, a spus Nicolae.

De ce am eliminat infractiunile non violente (coruptie, evaziune fiscala, din arestul sever – n.r.)? Tocmai pentru ca nu este pedeapsa anticipativa, pentru coruptie primesti pedeapsa (…) As face o propunere, acolo unde scrie suspiciune rezonabila sa fie inlocuit cu ‘indicii temeinice'”, a mai declarat Nicolae in sedinta comisiei.

Senatorul a explicat insa si ca a luat in considerare modificari la proiectul sau si ca exista o eroare de redactare in textul proiectului, astfel incat comisia a decis amanarea pana saptamana viitoare a unui vot privind raportul dat de Comisie. Senatorul Serban Nicolae, initiatorul, urmeaza ca pana joi sa prezinta o varianta rescrisa cu aceste modificari pe care sa o trimita comisiei.

Reamintim ca HotNews.ro a scris la finalul lunii trecute ca un grup de senatori PSD pregateste modificarea Codului de Procedura Penala astfel incat un politician cercetat pentru coruptie sa nu mai poate fi incatusat, arestat sau adus cu mandat, ci maxim anchetat sub arest la domiciliu. In schimb, se introduce o noua institutie juridica, asa numitul „arest sever”, insa masura se aplica doar impotriva celor care comit infractiuni contra vietii, prin care s-au cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, infractiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, acte de terorism etc, faptele de coruptie fiind eliminate de la enumerare.

Vezi aici proiectul de lege

Vezi aici expunerea de motive

De precizat ca acest proiect are ca termen de adoptare tacita in Senat, prima camera sesizata, data de 7 mai.

Guvernul a dat aviz negativ acestui proiect.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro