Sari direct la conținut

Terenurile din Jucu, ispita pentru mita

Monitorul de Cluj

Coste, suspendat din functie

Foto Ejupress

Primarul comunei Jucu, Petre Coste, a fost suspendat ieri din functie de catre prefectul de Cluj Alin Tise

Prefectul Clujului, Alin Tise, a anuntat oficial in cursul zilei de ieri suspendarea de drept a mandatului de primar al comunei Jucu, al lui Petre Coste, ca urmare a dispunerii arestarii preventive de vineri pentru 29 de zile de catre Tribunalul Cluj.

Tise a anuntat ca, potrivit legislatiei in vigoare, suspendarea din functie a primarului surprins in timp ce lua mita va dura pina la incetarea situatiei generate de arestarea acestuia, adica aproape o luna. Daca Petre Coste va fi gasit nevinovat, acesta va avea dreptul la despagubiri, in conditiile legii.

In contextul creat, fotoliul de primar al comunei pe teritoriul careia se va construi fabrica Nokia este ocupat de viceprimarul Ioan Pojar, in vreme ce pozitia ocupata pina ieri de acesta va fi atribuita de catre Consiliul Local din Jucu unuia dintre membrii sai, ales prin vot secret.

Prefectul a facut cu aceasta ocazie apel catre ceilalti primari din zonele in care preturile terenurilor au crescut semnificativ in urma anuntarii unor investitii majore, sa respecte Legea Fondului Funciar si sa efectueze corect punerile in posesie.

Lacomia primarului a dus la denuntul consilierului

Potrivit Incheierii Penale din 28 iulie, din probele administrate rezulta ca primarul Petre Coste a aflat de interesul financiar al denuntatorului Adrian Muntean in zona comunei Jucu, interes determinat de achizitionarea de catre acesta a unei suprafete considerabile de teren, respectiv aproape 160 de hectare.

Avind in vedere ca pentru o parte din aceste terenuri nu fusesera inca eliberate actele de proprietate potrivit dispozitiilor Fondului Funciar, inculpatul Petre Coste, in calitate de presedinte al Comisiei Locale de aplicare a Legii Fondului Funciar, a conditionat eliberarea actelor necesare de primirea de la consilierul local din Savadisla, Adrian Muntean, a sumei de 3.000 de euro.

Dupa ce aceasta suma a fost primita in doua transe de catre primarul din Jucu, s-au demarat procedurile legale de identificare si masurare a terenurilor achizitionate de Muntean, insa aceasta procedura a fost stopata o data cu investitiile demarate in zona comunei Jucu de catre compania Nokia, ceea ce a dus la majorarea pretentiilor inculpatului, respectiv plata unei sume mult mai consistente, de „zeci de mii de euro“, dupa cum reiese din probele de la dosar.

Primarul din Jucu a inceput sa pretinda bani pentru a intabula 17 hectare de teren pe numele lui Muntean inca din luna decembrie 2006. Vineri seara, acesta a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj, fiind prins in flagrant luind mita de 10.000 de euro de la consilierul local din Savadisla, Adrian Muntean.

Alti doi functionari au primit mita

Surse judiciare au declarat pentru monitorul ca, din declaratiile lui Muntean, reiese faptul ca ar mai fi dat mita si altor doi functionari din Primaria Jucu.

Acest lucru se arata si in Incheierea Penala de simbata a Tribunalului Cluj, unde se spune ca un anumit martor, Nicolae Muntean, a fost prezent la remiterea unor sume de bani de catre Adrian Muntean catre alti doi functionari din Primaria Jucu.

Potrivit surselor monitorului, unul dintre ei este Ioan Petean, inginer agronom si specialist in Comisia de aplicare a Fondului Funciar. De altfel, viceprimarul Ioan Pojar (n.r., de ieri propus pentru functia de primar) a confirmat ca Petean este membru in comisie.

Potrivit legii, procesul verbal de punere in posesie a unui teren trebuie semnat de toti membrii Comisiei de aplicare a Fondului Funciar.

In apararea inculpatului Coste, avocatul Mihai Neamtu a evidentiat faptul ca nu vede de ce suportul probator in ceea ce-l priveste pe fostul primar nu se aplica si in cazul celor doi functionari din primaria Jucu, „despre care ar exista indicii de comitere a unei fapte penale“, dupa cum se arata in Incheierea Penala din 28 iulie, emisa de Tribunalul Cluj.

Procurorii au interceptat mai multe discutii telefonice intre Coste, Muntean si cei doi functionari de la Primaria Jucu. Procesele verbale ale convorbirilor lipsesc, insa, de la dosar.

Neamtu considera ca transcrierile ar putea fi in favoarea lui Coste, deoarece acesta, in calitate de primar, este doar un membru in Comisia de aplicare a Legii Fondului Funciar, si ceilalti membri ai comisiei avind drept de semnatura.

Recursul inaintat de aparatorul lui Coste impotriva masurii de arest preventiv se judeca astazi la Curtea de Apel Cluj. Daca va fi gasit vinovat, Petre Coste risca inchisoare de la 3 la 15 ani pentru luare de mita.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro