Sari direct la conținut

"Test istoric": Mii de angajați din 70 de companii din Marea Britanie vor lucra doar 4 zile pe săptămână, pe același salariu

HotNews.ro
Tineri angajati, Foto: Dreamstime.com
Tineri angajati, Foto: Dreamstime.com

Peste 3.000 de angajaţi din 70 de companii din Marea Britanie vor testa timp de şase luni săptămâna de lucru de doar patru zile, pe același salariu, conform The Guardian. Organizatorii spun că este un “test istoric”, fiind cel mai mare proiect pilot de acest fel din lume.

La “cea mai mare încercare din lume a noului model de lucru” vor lua parte peste 3.300 de angajați din 70 de companii din Marea Britanie din diferite domenii, care furnizează produse şi servicii variind de la finanțe (bănci), educaţie sau consultanţă la locul de muncă.

Testarea este organizată de 4 Day Week Global, în parteneriat cu organizaţiile Autonomy, the 4 Day Week UK Campaign şi cercetătorii de la Universităţile Cambridge, Oxford şi Boston College.

Ce presupune noul program de lucru

Testul se bazează pe modelul 100:80:100, ceea ce înseamnă 100% din salariu pentru 80% din timp. În schimb, angajații trebuie să mențină productivitatea 100%. Concret, angajații vor lucra 80% din timpul de până acum, pe același salariu, cu condiția de a nu scădea productivitatea.

Cercetătorii vor lucra împreună cu fiecare companie implicată pentru a măsura impactul asupra productivităţii şi al bunăstării angajaţilor, precum şi impactul asupra mediului şi al egalităţii de gen, scrie The Guardian.

“Noua frontieră a concurenţei este calitatea vieţii”

Joe O’Connor, directorul executiv al organizației non-profit 4 Day Week Global, spune că Marea Britanie se află “pe creasta valului impulsului global din spatele săptămânii de lucru de patru zile”.

“În condiţiile în care am ieşit din pandemie, din ce în ce mai multe companii recunosc că noua frontieră a concurenţei este calitatea vieţii, iar reducerea numărului de ore de muncă le va da un avantaj competitiv”, a spus el.

Juliet Schor, profesor de sociologie la Boston College și cercetător principal în proiectul pilot, a descris acest test ca fiind un “proces istoric”. Ea spune că, în general, săptămâna de lucru de patru zile este considerată ca având trei avantaje: ajută angajaţii, companiile şi mediul.

Potrivit acesteia, va fi analizat modul în care angajaţii răspund la ziua liberă suplimentară în ceea ce priveşte stresul şi epuizarea, satisfacţia privind viaţa şi locul de muncă, sănătatea, somnul, consumul de energie, călătoriile şi multe alte aspecte ale vieţii.

Un studiu realizat în Islanda, ţară care a introdus reguli ce impun reducerea programului de lucru cu trei până la cinci ore pe săptămână la acelaşi salariu, a ajuns la concluzia că angajaţii şi-au menţinut productivitatea chiar dacă au muncit mai puţin. (Foto: dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro