The Guardian: Noile masuri antitero – Comisia Europeana vrea sa stie si ce mananca pasagerii avioanelor
Companiile aeriene ar urma sa transmita intr-o baza de date europeana 42 de tipuri de informatii despre pasagerii care zboara in si in afara Europei, inclusiv date despre preferintele alimentare la bord, conform noului proiect de prevenire si combatere a terorismului pregatit de Comisia Europeana, scrie miercuri The Guardian.
Informatiile, care ar urma sa fie stocate timp de 5 ani, vor contine inclusiv detalii cum ar fi solicitarea unor pasageri ca la bord sa le fie servita mancare de tip „halal”, care respecta anumite principii ale Islamului.
„Planul Comisiei Europene necesita 42 de tipuri separate de informatii cu privire la fiecare pasager care zboara in si in afara Europei – inclusiv datele de card bancar, adresa de domiciliu si preferintele alimentare, cum ar fi halal – pentru a fi stocate pe o baza de date centrala pana la cinci ani, la care sa aiba acces politia si serviciile de securitate„, scrie publicatia britanica.
In replica, organizatiile non-guvernamentale pentru apararea drepturilor omului reclama ca planurile antitero pe care le pregateste Comisia Europeana in urma atacurilor de la Paris incalca o hotarare a Curtii de Justitie a UE, potrivit careia colectarea unei largi paturi de informatii cu caracter personal, fara garantii detaliate, este o incursiune grava in viata privata a cetateanului.
Noile masuri pregatite de Comisie sunt o versiune actualizata a unei mai vechi initiative a executivului comunitar – Passenger Name Record – care prevedea stocarea unor date despre pasagerii companiilor aeriene care ajung in Europa, insa pentru o perioada mai scurta si cu mai putine detalii.
Sistemul PNR a fost impins insistent de Comisia Europeana in Parlament, in mai multe randuri, ultima data in anul 2011, dar s-a lovit chiar de opozitia socialistilor europeni, ajutati de verzi si liberali.
„Este o poveste veche, are legatura cu schimbul de masuri si contra-masuri care a succedat fiecarui atentat important in Europa si SUA. A venit in 2011 si a fost trantit in Parlament in 2013, dupa ce a stat doi ani pe loc. Pana la urma, ‘the usual suspect’ – adica o coalitie de vot intre socialisti, liberali si verzi – a blocat raportul. E aceeasi poveste de fiecare data astea trei grupuri se opun din principiu, fara sa mai judece, fara sa mai tina cont de moment, se opun, in numele libertatii individuale, oricarei masuri de suplimentare a legislatiei antiteroriste„, a comentat europarlamentarul roman Traian Ungureanu (PPE/PNL), intr-o declaratie acordata HotNews in 18 ianuarie.
Potrivit acestuia, Comisia Europeana a inceput sa ceara din nou adoptarea PNR, dupa ce si ministrii de interne din 11 state membre UE au solicitat repunerea pe tapet a masurii, in urma atacurilor teroriste de la Paris, in care au murit 17 victime si 3 teroristi.
„Acum sunt insistente si de la Comisie, si de la Consiliu – ultima ora a putut fi auzit Tusk (presedintele Consiliului European, Donald Tusk – n.r.) cerand lucrul acesta – ca PNR sa fie reintrodus , relansat si aprobat de Parlament”, a mai aratat Ungureanu, membru al Comisiei pentru libertati civile a Parlamentului European.
In schimb, europarlamentarul german Jan Philip Albrecht (Verzi) a comparat PNR cu celebrul personaj Orwellian Big Brother, care conducea si controla viata populatiei, in romanul distopic „1984”.
„Ministrii UE de interne cer masuri Big Brother care implica pastrarea datelor fara justificare. Aceasta abordare este o distragere a atentiei de la masurile concrete necesare pentru a face fata amenintarilor teroriste si ofera un sentiment fals de siguranta pentru cetateni, in detrimentul libertatilor civile„, a spus europarlamntarul german al Verzilor, citat de The Register.