The New York Times, despre plecarea Alinei Cojocaru si a lui Johan Koborg de la ONB: Dupa Bucuresti, un cuplu care reprezinta o putere in universul baletului merge mai departe
The New York Times a publicat, miercuri, un articol consacrat balerinei Alina Cojocaru si coregrafului Johan Koborg, in care cotidianul american, relatand drama plecarii celor doi artisti de la Opera Nationala Romana (ONB), afirma ca renumitul cuplu, considerat „o putere in universul baletului”, a reusit sa treaca peste evenimentele neplacute de la Bucuresti din primavara acestui an si „merge mai departe”, potrivit News.ro.
„Lumea baletului nu este lipsita de momente dramatice intense, care trec uneori dincolo de tracul provocat de luminile scenei”, afirma Marina Harss, autoarea acestui articol. „Atacul cu acid comis asupra directorului artistic al Teatrului Bolsoi din Moscova, Serghei Filin, este cel mai extrem exemplu in acest sens”, a adaugat jurnalista americana, in debutul articolului din The New York Times.
Adeseori, este vorba doar de mici ciocniri pentru putere in spatele scenei. Alteori, intervine si nationalismul. Ambele elemente par sa fi fost factorii principali din spatele evenimentelor recente petrecute in corpul de balet al Operei Nationale din Bucuresti, unde Alina Cojocaru si Johan Kobborg au fost dati afara intr-o maniera lipsita de politete, in urma unei dispute ravasitoare si prelungite cu conducerea institutiei, reaminteste jurnalista americana.
Alina Cojocaru si Johan Kobborg, care alcatuiesc unul dintre cele mai influente cupluri din universul baletului din ultimele doua decenii, se afla in aceasta saptamana la New York, unde participa la evenimentul „Fall for Dance”, cu doua reprezentantii, miercuri si joi, ale spectacolului „Marguerite and Armand”, de Frederick Ashton, inspirat din romanul „Dama cu camelii” scris de Alexandre Dumas fiul. In acest spectacol, Alina Cojocaru interpreteaza rolul eroinei, iar Johan Kobborg pe cel al tatalui iubitului acesteia.
The New York Times reaminteste cititorilor sai ca Alina Cojocaru, considerata una dintre cele mai talentate „actrite ale dansului”, s-a retras de la Royal Ballet din Londra in 2013 si este in prezent balerina principala la English National Ballet, sub indrumarea fostei sale colege, Tamara Rojo. Revenind la origini, Alina Cojocaru a devenit, de asemenea, artist principal invitat in cadrul companiei de balet a Operei din tara ei natala, Romania. In 2014, danezul Johan Kobborg, cu care Alina Cojocaru este logodita, a fost angajat in functia de director artistic al trupei de balet de la Bucuresti. „Insa acest capitol nu a durat prea mult. Concedierea lor din primavara a fost un soc – desi politicile adoptate de Kobborg au avut un efect transformator asupra companiei. In prezent, atat Cojocaru, cat si Kobborg, au rupt legaturile cu Opera Nationala din Bucuresti”, afirma The New York Times.
Plecarea lor a avut un anumit efect si asupra evenimentului „Fall for Dance” de la New York. Invitatia de a dansa in spectacolul „Marguerite and Armand” a venit in urma unei gale de caritate ce a fost organizata de Alina Cojocaru la New York in 2015. Initial, Arlene Shuler de la City Center, care produce „Fall for Dance”, a invitat compania romana sa participe la evenimentul din 2016. Dar, dupa despartirea cuplului de ONB, Baletul din Sarasota a fost solicitat de organizatori pentru a furniza acestui spectacol balerinii in roluri secundare si decorurile necesare reprezentatiei.
Inainte de o repetitie a spectacolului, Alina Cojocaru si Johan Kobborg au acordat un scurt interviu jurnalistei Marina Harss, in care au vorbit despre dificultatile lor recente din Romania si despre planurile lor de viitor.