The Wall Street Journal: Asaltul Rusiei asupra Georgiei și României (editorial)
Revoluția din Siria constituie un regres pentru Rusia, însă Vladimir Putin presează în continuare, nedescurajat, pentru a-și impune dominația politică regională. În vreme ce lumea privea evoluțiile de la Damasc, Kremlinul era ocupat cu interferențe politice în România și în țara de la Marea Neagră, Georgia, scrie Wall Street Journal.
Curtea constituțională a României a anulat vineri scrutinul prezidențial programat în weekend, din cauza interferenței rusești, și a dispus repetarea lui. Călin Georgescu, un candidat mai atras de Kremlin decât de Vest, s-a clasat pe neașteptate pe primul loc la întâiul tur din 24 noiembrie, după care serviciile secrete românești au dezvăluit detalii îngrijorătoare despre influența nocivă a Rusiei.
Vreo 25.000 de conturi de TikTok au ajutat la propulsarea lui Georgescu pe primul loc la alegeri, cu aproape 23% din voturi, deși sondajele nu-l cotau decât cu vreo 5%. UE a adoptat un ordin de retenție [conservarea datelor în cauză – n.trad.] privind TikTok și activitățile de pe rețea legate de alegerile din România, iar procurorii români cercetează suspiciuni de spălare de bani. Serviciile secrete românești au vorbit de mii de atacuri cibernetice asupra infrastructurii electorale.
Georgescu a criticat sprijinul României pentru Ucraina, lucru care-i servește Kremlinului
România e unul dintre principalii susținători ai Ucrainei. Ea înlesnește livrări de armament, ajută cu întreținerea unor echipamente militare, le permite piloților ucraineni de avioane F-16 să se instruiască pe teritoriul ei și facilitează tranzitul cerealelor prin portul Constanța de la Marea Neagră, pe lângă alte contribuții. Georgescu a criticat sprijinul României pentru Ucraina, lucru care-i servește Kremlinului.
Între timp, aliații Kremlinului din Georgia acționează pentru a dejuca dorința populației de a fi mai aproape de Occident. Georgia a obținut anul trecut statutul de candidat la aderarea la UE, însă premierul Irakli Kobahije a anunțat la finalul lui noiembrie că suspendă negocierile de accedere.
Mii de georgieni au răspuns prin proteste în capitala Tbilisi și nu numai. Poliția a arestat sute dintre ei, pe alții i-a bătut și a percheziționat sediile opoziției politice. Pe rețelele sociale pot fi văzute filmări cu bătăuși îmbrăcați în negru și mascați care-l lovesc inclusiv cu picioarele pe Koba Habazi, un fost parlamentar, în fața biroului său.
Partidul Visul Georgian al lui Kobahije a câștigat o majoritate la alegerile generale din octombrie, umbrite însă de intimidarea alegătorilor, mita electorală și alte probleme. Partidul e filorus, iar omul care-l controlează, fostul premier Bijina Ivanișvili, și-a amenințat recent adversarii politici cu „pedeapsa cuvenită”.
Rusia a mai intervenit și în Moldova la alegerile din octombrie, într-o tentativă altfel eșuată de a o schimba pe președinta pro-occidentală
Parlamentarii și consilierii locali formează un colegiu electoral care-l va alege pe președintele țării după ce mandatul actualei președinte pro-occidentale Salome Zurabișvili va expira, luna aceasta. Zurabișvili a denunțat alegerile din toamnă drept incorecte și a declarat că nu va renunța la funcție până când alegerile generale nu se vor repeta. SUA au condamnat la sfârșitul lui noiembrie Visul Georgian pentru „acțiuni anti-democratice” și și-au suspendat parteneriatul strategic cu Georgia.
Rusia a invadat Georgia în 2008 și acum îi ocupă o cincime din teritoriu. Reacția anemică a Vestului i-a dat de știre lui Putin că-și poate permite chiar și mai mult în tentativa lui de a reconstitui Rusia Mare. Georgienii se tem acum că modelul pe care li l-a rezervat Rusia e cel al Belarusului, unde Putin și-a consolidat controlul după ce Rusia a ajutat la suprimarea dizidențelor după alegerile prezidențiale măsluite din 2020.
Rusia a mai intervenit și în Moldova la alegerile din octombrie, într-o tentativă altfel eșuată de a o schimba pe președinta pro-occidentală în funcție și de a zădărnici un referendum care definea aderarea la UE drept obiectiv strategic național. Dacă Ucraina îi va cădea pradă Rusiei, iată la ce ne putem aștepta din partea Kremlinului în România, în țările baltice și în întreaga Europă.
Material realizat cu sprijinul Rador Radio Romania