Sari direct la conținut

The Washington Post: UE incearca sa evite o ruptura pe marginea viitorului provinciei Kosovo

HotNews.ro

Uniunea Europeana va incerca, vineri, sa evite o ruptura daunatoare ce ar putea fi provocata de situatia provinciei Kosovo, cu ocazia dezbaterilor ministrilor de externe despre modul de a raspunde la o posibila declaratie unilaterala de independenta a provinciei separatiste sarbe.

Ei sunt constienti ca, la 16 ani dupa ce europenii au esuat in prevenirea unui razboi in Balcani, divergentele cu privire la solutionarea acestei dispute ar reprezenta o lovitura data credibilitatii noii politici externe comune a blocului comunitar.

Liderii majoritatii etnice albaneze din Kosovo au promis ca vor declara independenta in cazul in care o noua runda de negocieri cu Belgradul nu se va finaliza cu un acord pana la data limita de 10 decembrie.

Aceasta perspectiva va domina negocierile de vineri, din orasul portughez Viana do Castelo, unde ministrii vor fi informati asupra situatiei de catre Wolfgang Ischinger, mediatorul german al UE, care a avertizat deja ca sansele incheierii unui acord sunt reduse.

„El a sugerat ca statele membre ar trebui sa se gandeasca cum sa mentina unitatea dupa 10 decembrie”, a declarat un diplomat, dupa ce Ischinger le-a oferit miercuri o evaluare initiala ambasadorilor UE.

Cele 27 de state membre ale UE, la fel ca SUA, ar prefera incheierea unui acord intre sarbi si albanezi, sustinut de un mandat al Consiliului de Securitate ONU. Daca nu va fi posibil din cauza rezistentei opuse de Serbia, cu sprijinul Rusiei, detinatoarea dreptului de veto in cadrul ONU, statele membre vor fi nevoite sa decida daca vor recunoaste suveranitatea Kosovo.

Spania, Ungaria, Grecia, Slovacia, Cipru si Romania sunt printre cele care vor lua cel mai greu aceasta decizie, fie din cauza proximitatii geografice cu Balcanii, fie a temerilor ca i-ar putea

incuraja pe separatistii din propria tara.

Si Germania va trebui sa le explice criticilor interni de ce trupele sale ar trebui sa ramana in cadrul fortei NATO de mentinere a pacii din Kosovo, fara un nou mandat ONU, sustin diplomatii.

„Este prea devreme (pentru decizii). Mai avem timp pana pe 10 decembrie, desi multe tari incep sa creada ca nu se va ajunge la un compromis”, a declarat un al doilea trimis UE.

Pozitia adoptata de UE s-ar putea dovedi esentiala. Diplomatii care se ocupa de problema Kosovo cred ca liderii provinciei vor face doar o declaratie unilaterala sustinuta de Washington, care la randul sau ar dori ca UE sa-i urmeze exemplul.

Ministrul sarb de externe, Vuk Jeremic, nu a semnalat nici o schimbare a opozitiei Belgradului cu privire la independenta Kosovo, in cadrul intalnirilor cu oficialii UE si NATO de miercuri, de la Bruxelles, el cerandu-le liderilor din Kosovo sa renunte la amenintarile cu o actiune unilaterala.

El a respins o formula de independenta prin care o regiune mica dominata de sarbi din nordul provinciei Kosovo ar ramane in Serbia, solutie pe care UE spune ca ar putea-o sustine daca ambele parti sunt de acord.

O ruptura in interiorul UE cu privire la recunoasterea Kosovo ar putea impiedica blocul sa trimita politie si oficiali care sa preia de la ONU sarcinile de supraveghere si aplicare a legii.

UE intentioneaza sa lanseze cea mai mare misiune din istoria UE, de 1.850 de militari, care sa preia responsabilitatile pentru sarcini-cheie precum controlul revoltelor, monitorizarea granitelor si reformarea serviciului judiciar si penitenciar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro