Sari direct la conținut

Tineri din Moldova instruiți la Moscova inclusiv de gruparea Wagner pentru a provoca proteste violente de alegeri, acuză 3 instituții de forță de la Chișinău

HotNews.ro
Tineri din Moldova instruiți la Moscova inclusiv de gruparea Wagner pentru a provoca proteste violente de alegeri, acuză 3 instituții de forță de la Chișinău
Proteste anti-guvernamentale în Chișinău, martie 2023. FOTO: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency/ ABACAPRESS.COM

Un plan menit să destabilizeze Republica Moldova în perioada următoare a fost dezvăluit într-o conferință de presă, cu trei zile înainte de alegerile prezidențiale și de referendumul pentru integrarea europeană, de către șefii poliției, procuraturii specializate în crimă organizată și ai serviciului de informații de la Chișinău. Peste 100 de tineri ar fi fost instruiți la Moscova, inclusiv de membri ai organizației paramilitare Wagner, să organizeze proteste și acțiuni violente.

Cei peste 100 de tineri ar fi mers la Moscova prin intermediul unei organizații care se numește „Eurasia”, deplasarea fiind plătită de Ilan Șor, un oligarh moldovean condamnat pentru corupție și care se ascunde în Rusia. 

Potrivit șefului Poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, o parte dintre tineri ar fi fost instruiți pentru a ști cum să organizeze „dezordine în masă” sub diferite pretexte, de exemplu că alegerile au fost fraudate sau pentru că anumiți candidați au fost excluși din cursa electorală.

Pe 20 octombrie, în Republica Moldova, vor fi alegeri prezidențiale precum și un referendum referitor la integrarea europeană a țării.

Șeful poliției a spus la conferința de presă că antrenamentele ar fi fost făcute chiar de instructori asociați cu unele structuri militare private din Rusia, precum „Wagner” sau „Ferma”. 

„Oamenii au fost instruiți privind comportamente pe care trebuie să le manifeste, tactici de provocare, înfruntare inteligentă a cordoanelor (n.r.- poliției), extragere de obiecte sau arme de la organele de forță. Deci, cum trebuie să reziste intervenției organelor de forță, cum să facă retragere rapidă din rândul mulțimii”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, care a mai precizat că acest plan a fost dejucat de autoritățile din Chișinău. 

La rândul său, Victor Furtună, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și a Cauzelor Speciale, a precizat că în ultimele zile au fost făcute în jur de 100 de percheziții, iar patru persoane au fost arestate în legătură că acțiunile violente pregătite la Moscova și care ar fi trebuit să aibă loc în zilele următoare în Moldova.

Potrivit directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS),  Alexandru Musteața, cei antrenați de instructori străini conectați la „Wagner” și „Ferma”, ar fi fost învățați inclusiv cum să manevreze drone, să provoace incendii sau să provoace vătămări corporale. 

„Începând cu luna mai 2024, oligarhul fugar Ilan Șor, sub paravanul ONG-ului „Eurasia”, a finanțat deplasarea unui grup de tineri la Moscova, dintre aceștia, o parte au fost selectați pentru antrenamente mult mai avansate, în taberele de gherilă, desfășurate în Bosnia și Herțegovina, precum și în Serbia. Acești tineri au fost antrenați de către instructori străini.

Antrenamentele includeau tactici de dezbinare națională, precum și destabilizarea ordinii constituționale. În taberele de pregătire erau antrenați provocatori care urmau să organizeze proteste și să participe la acțiuni violente, radicale și chiar extremiste, în contextul alegerilor”, a declarat Alexandru Musteața. 

130 mii de moldoveni ar fi primit bani din Rusia ca să compromită referendumul din 20 octombrie

Dezvăluirile făcute astăzi de reprezentanții instituțiilor de forță din Moldova survin la câteva zile după ce aceștia au prezentat publicului un alt plan al Rusiei pentru compromiterea alegerilor de duminică și care ar fi fost, de asemenea, dejucat de autorități. 

Astfel, peste 130 de mii de persoane ar fi fost mituite numai în luna septembrie cu bani proveniți dintr-o bancă rusească aflată pe lista de sancțiuni internaționale pentru a influența rezultatul la prezidențiale din Moldova și referendumul privind integrarea europeană. În aceste scopuri, doar în luna septembrie din Federația Rusă au ajuns în Republica Moldova 15 milioane de dolari. 

O investigație a publicației Ziarul de Gardă a arătat cum oamenii primeau bani pentru participarea la protestele împotriva Maiei Sandu sau a Uniunii Europene, dar și pentru recrutarea de noi membri. 

În același timp, un număr tot mai mare de susținători ai blocului „Victoria”, format din partide asociate cu fugarul Ilan Șor, au raportat la poliție că au fost victimele unei scheme frauduloase, după ce au primit carduri MIR de la o bancă din Rusia.

Aceștia au fost informați că trebuie să ramburseze datorii către banca rusă Promsveazbank. Informația a fost confirmată de către ministrul Afacerilor Interne de la Chișinău, Adrian Efros, care a declarat că s-au înregistrat numeroase apeluri la numărul de urgență 112, în care cetățenii au semnalat modul în care au fost implicați în această schemă infracțională.

INTERVIURILE HotNews.ro