Cu ce sume au fost mituiți din Rusia 130.000 de moldoveni pentru a influența alegerile prezidențiale și a compromite referendumul din 20 octombrie
Peste 130.000 de persoane ar fi fost mituite numai în luna septembrie cu bani proveniți dintr-o bancă rusească aflată pe lista de sancțiuni internaționale pentru a influența rezultatul la prezidențiale din Moldova și referendumul privind integrarea europeană. Anunțul a fost făcut joi de șeful Poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, într-o conferință de presă la care a participat și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Poliția din Republica Moldova a descoperit că în luna septembrie din Federația Rusă au ajuns în Republica Moldova 15 milioane de dolari în scopul coruperii votanților la alegerile prezidențiale și influențarea referendumului, ambele urmând să aibă loc pe 20 octombrie.
Potrivit datelor prezentate de șeful poliției, Viorel Cernăuțeanu, acești bani ar fi intrat în conturile a 130.000 de persoane din Republica Moldova.
„Are loc un amplu proces de finanțare și corupere a procesului electoral pe teritoriul Republicii Moldova”
„În această dimineață au avut loc percheziții la adresa unor cetățeni care sunt implicați în finanțarea ilegală a campaniei electorale. Stabilim un fenomen fără precedent: Are loc un amplu proces de finanțare și corupere a procesului electoral pe teritoriul R. Moldova”, a declarat Cernăuțeanu.
Șeful Poliției a prezentat și o înregistrare audio, din care rezultă că „activiștii” sunt instruiți în Federația Rusă. Mai exact, le este promisă suma de 200 de lei moldovenești (51 RON) pe oră pentru activitățile legate de alegeri.
O altă instrucțiune primită din Rusia este să voteze „NU” la referendumul constituțional privind integrarea europeană. De asemenea, oamenii care au acceptat să participe la această schemă de corupere a alegerilor sunt îndemnați să urmărească grupul intern de știri de pe Telegram, pentru că, acolo li se vor trimite instrucțiuni referitoare la persoana pe care să o voteze la alegerile prezidențiale, spun polițiștii.
Polițiștii au dezvăluit și ierarhia plăților în cadrul acestei scheme. Astfel, 130 lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului, acumulează listele cu datele de identitate ale persoanelor racolate și sunt remunerați lunar cu suma de 250 de mii de ruble, ceea ce este echivalentul a 45 de mii de lei moldovenești (11.500 RON).
Aproape 2000 de președinți de sector care racolează și dirijează activitatea grupului de activiști și simpatizanți dintr-un anumit sector desemnat primesc lunar 25.600 ruble, adică (1.184 RON).
De asemenea, din această schemă fac parte și 70.000 „simpatizanți” al căror rol este ca, în schimbul unor bani, să aleagă opțiunea „NU” la referendum și să voteze un anumit candidat care le va fi indicat ulterior pe Telegram.
Aceștia sunt remunerați lunar cu suma de până la 10 mii de ruble (464 RON), au mai spus polițiștii moldoveni.
Cei care primesc bani de la un grup organizat riscă până la 10 ani de închisoare
Șefa Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova, Veronica Dragalin, a declarat că „este șocant” cât de multe persoane sunt implicate în operațiunea de fraudare a alegerilor.
„Noi avem un mesaj foarte clar pentru fiecare persoană care și-a dat informațiile personale – nume, prenume, data nașterii etc – ca să-și deschidă conturi bancare în Rusia: aceste persoane participă la schemă. În cadrul urmăririi penale, am stabilit cine sunt aceste persoane, ce sume de bani primesc în cont de la banca din Rusia.
Noi avem dreptul să punem sechestru pe proprietățile persoanei respective: mașină, teren, casă – să confiscăm contravaloarea banilor care au fost transferați”, a declarat Veronica Dragalin, în cadrul conferinței de presă.
Magistratul a mai avertizat că finanțarea ilegală din afara țării a partidelor politice se pedepsește cu până la 6 ani de pușcărie. De asemenea, Veronica Dragalin a mai spus că alegătorii care acceptă bani de la un grup criminal organizat pentru a vota într-un anumit fel riscă până la 10 ani de pușcărie și o amendă de până la 400.000 lei moldovenești (103.000 RON).