Sari direct la conținut

Tineri, reformisti, nerabdatori, cautam lider. Exclus Nastase

Cotidianul

Nastase a tradat grupul reformistilor din PSD, obtinind in schimb scaunul lui Octav Cozminca. E timpul ca reformistii sa nu mai astepte nimic de la el si sa-si gaseasca un lider adevarat pe care sa-l opuna lui Iliescu la acest congres.

Iliescu s-a intors si a reluat puterea in partid de parca nimic nu se schimbase in cei patru ani de guvernare. De fapt, se schimbase. Venise in partid o garnitura de buni tehnocrati pe domeniile lor. Tanasescu, Corlatean, Geoana, Ponta, Dincu, Diaconescu.

Oameni cu un trecut asemanator: o cariera in spate, occidentalizati, fara experiente politice anterioare (ceea ce este bine, indiferent de ceea ce crede politrucul Iliescu).

Bineineteles ca optiunea lor pentru PSD nu a fost ingenua, stiau in ce se baga, au aparat pina la limita prostului gust ce nu era de aparat, iar purtatorul de cuvint Corlatean a ajuns, din fin diplomat, un personaj bun de arestat pentru violarea bunului-simt. Ma rog, asa au inteles ei sa fie soldati disciplinati ai partidului.

Din pacate pentru ei, au inteles gresit situatia: au crezut ca Nastase este liderul care ii va conduce si va schimba partidul. Si aveau toate motivele sa creada asta. Nastase i-a atras pe fiecare in partid, prin discutii in care lasa impresia ca are o viziune despre tactica prin care ei, tinerii birocrati furiosi, vor schimba lucrurile.

Daca nu as fi un analist politic serios, as spune ca Nastase le-a tras o „teapa”. Dar cum sint, spun doar ca le-a inselat asteptarile. Suparat pe popor pentru ca nu l-a ales, s-a izolat o perioada imediat dupa alegeri, suparindu-se ca respectivul pe sat. Asta tocmai cind Iliescu tuna si fulgera impotriva „neavenitilor” din partid.

Ponta, Rus sau Diaconescu priveau atunci in zadar spre Nastase pentru a organiza rezistenta in partid. Tirziu de tot, a iesit din izolare si a cerut, umil, de la Iliescu, permisiunea sa ocupe locul doi. A preferat, adica, sa obtina un scaun amarit, in loc sa organizeze curentul reformist din partid.

La drept vorbind, apucaturile autoritare dovedite cind conducea guvernul nici nu-l recomandau pentru asta.

Dezorientati de dezertarea lui Nastase, reformistii se misca nauci de atunci, iar Iliescu isi continua marsul triumfal, in timp ce Nastase cauta sa salveze ceva baronate care ii sint fidele. Singurii preocupati de reforma sint cei din grupul de la Cluj si voci singulare ca Victor Ponta.

Este vremea ca aceste voci sa se adune intr-un grup organizat, sa-si desemneze un lider serios si sa renunte definitiv la iluzia ca Nastase este seful lor natural.

Nastase va ramine un baron central banal, ca Mitrea sau Dan Ioan Popescu. Primul pas spre un curent reformist puternic in PSD este ca „noii” pesedisti sa se impace cu aceasta idee.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro