Toscana, prima regiune italiană care reglementează sinuciderea asistată medical

Toscana este prima regiune din Italia care are o lege de inițiativă populară privind sinuciderea asistată medical, potrivit Rai News.
Consiliul Regional a aprobat legea sfârşitului de viaţă care pune în aplicare, după strângerea a 10.000 de semnături promovată de Asociaţia „Luca Coscioni” şi unele modificări dorite de majoritate, decizia Curţii Constituţionale din 2019. Legea a fost aprobată cu 27 de voturi în favoarea consilierilor PD, Italia Viva şi Cinci Stele. 13 voturi împotrivă din partea formațiunilor de centru-dreapta, nicio abținere și un singur consilier nu a votat.
„Când au existat solicitări din partea pacienților, au intervenit directorii generali ai celor trei companii sanitare, fiecare cu modalități diferite. Acum, stabilim o procedură omogenă în întreaga regiune, garantând o îngrijire medicală uniformă”, a spus președintele Comisiei de Sănătate, Enrico Sostegni (PD), amintind că Regiunile au putere legislativă concurentă în materie de sănătate.
Legea stabilește 20 de zile (în care Comisia de etică clinică are la dispoziție șapte zile pentru a-și exprima opinia) drept timp maxim disponibil pentru a stabili dacă există sau nu condițiile necesare de acces la sinucidere asistată medical conform cerințelor stabilite de hotărârea Curții Constituționale: „O persoană ținută în viață prin tratamente de susținere a vieții și afectată de o patologie ireversibilă, sursă de suferințe fizice sau psihologice intolerabile, dar pe deplin capabilă să ia decizii libere și conștiente, cu condiția ca asemenea condiții și modalitățile de executare să fi fost verificate de o structură publică a serviciului național de sănătate, cu avizul Comisiei de etică competentă teritorial”.
Dacă rezultatul este pozitiv, modalitățile de sinucidere asistată, cum ar fi alegerea medicamentului, vor fi stabilite în alte 10 zile. După aceste 30 de zile totale (și maxime), legea garantează procedura în termen de șapte zile și cu sprijinul sistemului regional de sănătate.
„Solicităm Guvernului să conteste imediat legea toscană cu un recurs la Curtea Constituțională pentru conflict de atribuții între puterile statului”, comentează Antonio Brandi, președintele Pro Vita & Familie, care a fost întotdeauna împotriva sinuciderii asistate medical.
Curtea Constituțională a solicitat o intervenție legislativă a Parlamentului în materie, care este încă absentă, iar în final, prin două sentințe (una din 2019 și una mai recentă, din 2024), a făcut o intervenție de tip manipulativ, prin care au fost identificate cerințele în posesia cărora se poate pune în aplicare sinuciderea asistată medical.
Prin urmare, în prezent, în Italia, când pacienții s-au adresat instanțelor, procedura a fost autorizată în virtutea sentințelor Curții Constituționale, iar autoritățile sanitare individuale, care au obligația de a se conforma, au acționat autonom. „Este o lege civilizată pentru că împiedică repetarea cazurilor – cel mai recent cel al Gloriei, chiar în Toscana – de persoane care au fost nevoite să aștepte un răspuns luni întregi, sau chiar ani de zile, într-o stare de suferință insuportabilă și ireversibilă”, a subliniat Filomena Gallo, avocat și secretar al Asociației „Luca Coscioni”.(material realizat cu sprijinul Rador Radio România)