Sari direct la conținut

Tot mai aproape de prezicerea cutremurelor: sateliții au arătat anomalii electromagnetice majore care au precedat puternicele seisme din Turcia, de anul trecut

HotNews.ro
Cutremurul din Turcia din 2023. Foto: Diego Cupolo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Cutremurul din Turcia din 2023. Foto: Diego Cupolo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Seismele și-ar putea trăda apariția cu până la 12-19 zile înainte de producerea lor, susține Mehdi Akhoondzadeh, profesor de geoinginerie spațială la Universitatea din Teheran, într-un studiu recent publicat în revista Journal of Applied Geodesy. Acesta a identificat o serie de anomalii la nivelul solului, în atmosferă și ionosferă, ce au precedat puternicele cutremure care au devastat centrul și sudul Turciei, precum și nordul și vestul Siriei, în luna februarie a anului trecut.

Cercetătorul iranian a analizat datele oferite de satelitul chinezesc CSES-01 (un satelit care ține sub observație câmpul electromagnetic și fluxurile de particule induse de surse naturale), precum și pe cele obținute de mai mulți sateliți ai Agenției Spațiale Europene și, conform declarațiilor sale, anomaliile din zona Turciei și Siriei au început să fie semnalate la nivelul solului cu circa 12-19 zile înainte de producerea seismelor.

Ulterior, cu 5-10 zile înainte de producerea acestora, anomaliile au fost percepute și la nivelul parametrilor din atmosferă. Este vorba despre măsurători ale cantității de vapori de apă, a nivelului de metan, azot și monoxid de carbon. Nu îl ultimul rând, datele oferite de sateliți au arătat o altă serie de anomalii, în ceea ce privește densitatea electronilor din ionosferă, cu până la cinci zile înainte de data la care au avut loc seismele.

Această succesiune nu este una întâmplătoare, a afirmat specialistul iranian, iar informațiile pe care le avem în prezent indică o origine subterană a anomaliilor. Este pentru prima dată când astfel de anomalii au fost observate, a adăugat acesta, deși seismologii erau conștienți că așa numite „semne precursoare ale seismelor” există. Cu toate acestea, până în prezent, a fost extrem de dificil de identificat un tipar care să indice iminența certă a unui seism major.

Autorul studiului este convins că analiza profundă a acestor fenomene ar putea conduce către un sistem de avertizare împotriva cutremurelor cu mult mai eficient decât ceea ce avem în prezent. Însă este cert, a adăugat acesta, că oamenii de știință trebuie să analizele datele și de la alte seisme de mare magnitudine, unele care nu s-au produs încă, pentru a înțelege mai bine natura unor astfel de anomalii.

Doar astfel, după ce vor fi eliminate toate incertitudinile, am putea vorbi despre un sistem de avertizare eficient, care să reducă la minim alarmele și avertismentele false.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

INTERVIURILE HotNews.ro