Traficul cu organe infloreste pe internet
Tanara 22 ani, studenta, nefumatoare, nu ma droghez, perfect sanatoasa, analize la zi grupa de sange 0.1 „donez” rinichi contra sumei de 20 000 de euro. Rog seriozitate.
Taraba virtuala
Pe internet, zeci de ploiesteni isi scot rinichii la vanzare pentru sume ce variaza intre 15.000 si 25.000 de euro bucata. Pe taraba virtuala sunt expuse organe ai caror proprietari renunta la ele din diverse motive, cel mai des invocat fiind saracia.
Mai mult, pe Internet am gasit anunturi date de firme si persoane care intermediaza astfel de tranzactii, acestia fiind negustorii de pe piata neagra a organelor. Reporterii Monitorului au sunat la mai multe numere de telefon din anunturile on line.
Iata povestea „donatorilor”, cu mentiunea ca, in numai 30 de minute de la contactarea persoanelor respective, am primit mai multe mesaje scrise, cum ar fi „Mai e valabila donatia doar ca, din motive personale, nu pot vorbi acum la telefon” sau: „Nu as vrea sa afle familia ca donez un rinichi”
Donatorii impart banii cu doctorii
In general tinerii sunt cei care recurg la astfel de masuri disperate pentru ca se afla intr-un impas financiar. „Donez rinichi, lob ficat si am grupa de sange A2. Sunt in varsta de 21 de ani, studenta, iar din motive financiare, oricat de stupid ar parea, donez aceste organe in schimbul sumei de 4000 euro fiecare”.
Dupa mai multe incercari, am gasit un tanar de 30 de ani, cu grupa de sange AII, care isi vindea un rinichi pentru suma de 15.000 de euro. Baiatul isi facuse analizele la Institutul de Hematologie din Bucuresti si ne-a rugat sa luam legatura cu un medic de acolo pentru a vedea daca suntem compatibili.
„Motivele le cunoasteti si dumneavoastra…credeti ca eu sunt fericit ca imi dau rinichiul? Nu am ce sa fac. Am datorii si daca nu le acopar intru la puscarie. Rugamintea mea este ca totul sa se faca cat mai discret. Aveti mare grija pentru ca sunt tot felul de dubiosi care profita de necazul omului”, ne-a spus unul dintre interlocutorii nostri.
Tranzactii ilegale
In textul Legii 39/2003 privind regimul juridic al prelevarii si transplantului de tesuturi si organe umane se face diferenta intre prelevare – transplant, si notiunile de donator-primitor. Prelevarea si transplantul de tesuturi si organe umane fara consimtamantul dat, constituie o infractiune care se pedepseste cu inchisoarea intre doi si cinci ani.
Si persoana care a donat un tesut sau organ in scopul obtinerii unor foloase este o infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la unul, la trei ani. Organizarea sau transplantul de tesuturi sau organe in scopul obtinerii unui profit din vanzare se pedepseste cu inchisoarea de la patru, la sapte ani.
De altfel si cumpararea in scopul revinzarii, in vederea obtinerii unui profit este identic pedepsita. Se interzice prelevarea de la potentialii donatori minori si persoane lipsite de discernamant, aflate in viata. In realitate insa, organele se vand ca la piata.