Sari direct la conținut

Traian Băsescu: Aducerea lui Nicolae Popa nu a fost foarte simplă. Am discutat cu președintele Indoneziei

HotNews.ro
Traian Basescu la RTV, Foto: Captura RomaniaTV
Traian Basescu la RTV, Foto: Captura RomaniaTV

Traian Băsescu a declarat duminică seară, la România Tv, că aducerea în țară a lui Nicolae Popa nu a fost foarte simplă, deoarece SRI a fost informat de prezența lui Popa în Indonezia de către un serviciu partener, nu de Interpol. Totodată, Băsescu spune că a vorbit cu președintele Indoneziei și a transmis o scrisoare prin Kovesi.

„Am văzut posturi care arată fotografii de la ambasada Indoneziei cu delegația condusă de doamna Kovesi. (…) Problema aducerii în țară a lui Nicolae Popa nu a fost foarte simplă pentru că nu a fost semnalată de Interpol, ci de un serviciu partener, care funcționa și pe teritoriul Indoneziei. A informat SRI, chiar i-a întrebat dacă România e interesată de aducerea în țară, SRI a confirmat interesul (…) Am discutat cu președintele Indoneziei și l-am rugat să trateze cu celeritate cazul Popa. Apoi la un summit i-am dat doamnei Kovesi o scrisoare să i-o dea președintelui. Scrisoarea a mers sigilată și nu i-am arătat conținutul doamnei Kovesi, dar cred că i-am dat delegației o copie ca să știe ca bază de discuție”, a declarat Băsescu, potrivit Mediafax.

Fostul președinte spune că a fost informat imediat și nu înțelege de ce acum sunt acuzați cei care l-au adus în țară pe Nicolae Popa.

„M-au informat imediat ce a avut informația (n.r.: SRI). Sigur, atmosfera care s-a creat: hai să îi învinuim pe cei care au îndrăznit să îl aducă pe Popa care a participat la furtul banilor a 300.000 de români. În cele două mandate ale mele am considerat că e un afront adus statului atunci când un om se sustrage punerii în aplicare a unei hotărâri definitive și în afară de statele unde erau cei protejați, în Ungaria de exemplu, acolo nu puteai să te bagi, dar cei care erau solitari, pe cont propriu, a fost o politică a mea să cer statului să îi aducă, pentru că sunt legi care trebuie puse în aplicare”, a mai spus Băsescu.

Băsescu: Dacă se probează că a cerut Kovesi bani de la Ghiță, să răspundă. Dacă nu sunt dovezi, ea trebuie să își facă parcursul european

Fostul președinte a mai declarat la România TV că nu a știut niciodată cu ce a fost adus în țară Nicolae Popa, iar dacă se probează că Laura Codruța Kovesi a cerut bani de la Sebastian Ghiță pentru extrădare, atunci va trebui să răspundă.

„Niciodată nu m-a interesat cu ce vine (n.r.: Popa). Am aflat în dezbaterea publică. Pentru mine era important ca justiția să se înfăptuiască, în rest erau detalii cu ce vine”, a declarat Traian Băsescu.

El afirmă totodată că fostul procuror șef al DNA trebuie să răspundă dacă se demonstrează că a luat bani de la Sebastian Ghiță.

„Am aflat că ea fost o operațiune de imagine pentru mine, de la Chirieaci și Abrahami. Țineam așa mult la imaginea mea că am anunțat reduceri de salarii cu câteva luni înainte. Cred că a fost o suprapunere de activități, nu vreau să o acopăr (n.r.: pe Kovesi). Dacă se probează că a cerut bani de la Ghiță, a făcut cea mai mare eroare și va trebui să răspundă”, a mai spus fostul președinte.

„Eu am fost informat când a sosit odată cu presa, că a sosit noaptea. Am aflat dimineață că a sosit în țară. Comunicatul a fost dat de IGPR sau de MAI, nu mai știu. De poliție. Și-a asumat aducerea lui în țară. Au fost două acțiuni suprapuse”, a afirmat Băsescu.

Fostul șef al statului mai spune că Laura Codruța Kovesi trebuie să își facă parcursul european, legat de candidatura pentru postul de procuror european, atâta timp cât procurorii nu o trimit în judecată și nu au suficiente probe, notează Mediafax.

„Deocamndată nimic nu e probat. Are prezumția de nevinovăție. Dacă autoritățile române nu sunt pregătite să aducă dovezi să o trimită în judecată, ea trebuie să își parcurgă parcursul european”, a declarat Traian Băsescu la România TV.

Laura Codruța Kovesi este favoită pentru postul de procuror european, fosta șefă a DNA plecând de altfel vineri, de la Parchetul General, direct la Bruxelles.

Potrivit calendarului Parlamentului European, Comisia libertăţi civile, justiţiei şi afaceri interne (LIBE) are şedinţe pe 25 februarie de la ora 16.00 şi pe 26 februarie, de la orele 10.00 şi 15.30.

Nicolae Popa, despre extrădarea sa: Implicarea lui Băsescu e notorie. Sunt proverbe pentru toate situațiile

Între timp, Nicolae Popa declara la Antena 3 că implicarea fostului președinte Traian Băsescu în procesul de extrădare a sa este „notorie” și că spre deosebire de codurile penale, înțelepciunea românească are câte un proverb pentru toate situațiile din viața unui om, de aceea se așteaptă ca și alte persoane să răspundă.

„Cred cu tărie că toate abuzurile și atrocitățile făcute de acest regim toxic trebuie să înceteze, iar reprezentanții săi de frunte – cum este doamna Kovesi, pentru început – să plătească pentru toate fărădelegile făcute în ultimii 12-14 ani. Mai cred, spre deosebire de Codul Penal și Codul de Procedură Penală, că înțelepciunea populară românească a prevăzut câte un proverb pentru toate situațiile în care te poți afla în viață: Ce ție nu-ți place altuia nu-i face. Minciuna are picioare scurte. După plată și răsplată. Roata se învârtește. Cine seamănă vânt culege furtună. Creștinește se spune că nu e bine să te bucuri de răul altuia. Eu sunt ateu”, a declarat fostul director FNI Nicolae Popa, potrivit Mediafax.

Totodată, Nicolae Popa a subliniat că se așteaptă ca în dosarul privind modul în care a fost adus el în țară din Indonezia să mai fie implicate persoane care să fie trase la răspundere.

„Mă aștept și la alte bucurii referitoare la personaje. Implicarea directă a domnului Traian Băsescu este notorie deja. Toți acești domni care au participat la comisia regatorie în avionul cu care am fost extrădat, care au participat la discuțiile informale cu autoritățile indoneziene, eu cred că ar trebui să răspundă”, a mai spus fostul director FNI.

Nicolae Popa a fost condamnat în lipsă, în anul 2000, la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, iar în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii. Popa a fost adus în ţară, din Jakarta, în anul 2011.

Laura Codruța Kovesi, procuror general la acel moment, este urmărită penal în acest dosar privind privind extrădarea lui Popa, de către Secția specială pentru anchetarea magistraților – o structură controversată înființată anul trecut după modificarea legilor justiției de către coaliția PSD-ALDE -, faptele anchetate fiind luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiță, care spune că i-a dat bani lui Kovesi pentru extrădarea lui Popa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro