Traian Basescu: Monica Macovei nu ar putea forma un nou partid, insa ar putea sa-si gasesca un loc important in Biroul Permanent National
Traian Basescu a declarat la TVR1 ca un „nou partid nu poate fi de succes”, iar Monica Macovei „nu ar putea construi un partid, deoarece ea e excelenta in cel care exista”. Seful statului a mai spus ca daca isi va dori, Macovei isi poate gasi un loc important in Biroul Permanent National la fel ca si Cristian Preda. Referitor la declaratiile lui Mircea Geoana din ultimele zile, Traian Basescu a spus ca acestea ar fi motivele pentru care nu l-a desemnat sa primeasca onorurile militare, insa considera ca acesta nu ar trebui sa fie schimbat din functia sa de Presedinte al Senatului.
Armata va avea propriul SMURD
- Armata dispune de elicoptere pe care le va transforma in elicoptere sanitare, in asa fel incat sa nu stea numai gata de razboi, ci sa faca si un lucru util pe timp de pace. Acest lucru duce si la antrenarea pilotilor si la utilizarea unui parc de elicoptere suficient pentru a inlesni interventia rapida legata de bolnavi. Deci armata va dezvolta propriul ei SMURD.
- SMURD-ul are o capacitate ridicata, se vor mai achizitiona elicoptere pe facilitatea Schengen. Ne-au mai ramas niste bani. E o suma cu care mai pot cumpara inca 10 elicoptere.
- Ministerul Sanatatii trebuie sa inchida 200 de spitale mici, fara dotare, in care omul nu are nicio sansa aproape. I se da doar primul ajutor oricum si apoi este trimis la Bucuresti cu o salvare.
- Incepe acest proces de inchidere a spitalelor si de transformare a lor, ca prima solutie, in azile pentru batrani si in crese, in functie de nevoile sociale ale zonei
- Odata cu acest proces, cadrele medicale merg in spitalele care raman deschise, pentru ca este un deficit de medici, de asistente medicale.
Indemnizatia pentru mame
- Am observat ca in ultima vreme, Romania nu mai are femei, are mamici si nu mai are copii, are bebelusi. Toata tara asta a devenit o tara de mamicute si bebelusi
- Eu cred ca este o solutie buna. In primul rand, are o varianta dinamica, care initial a fost prevazuta de Guvern. Adica, poti sa stai acasa 24 de luni, cu indemnizatie in primul an de la 600 minim pana la 3.400 si nimic incepand cu luna a 13-a, altfel spus, in concediul fara plata.
- In acelasi timp, aceasta varianta dinamica spune ca daca in primele 12 luni, mama decide sa-si reia activitatea, mai primeste pana la sfarsitul celor 24 de luni 500 de lei, aditional la salariul pe care il primeste
- Mi se pare ca este o varianta care stimuleaza intoarcerea in campul muncii a mamei si previne deprofesionalizarea
- Mai e si varianta statica, in care spune ca vrea sa stea 24 de luni din start si primeste indemnizatie maxima plafonata la 1.200 lei
- Cred ca au fost impacate toate optiunile, iar mamele vor putea opta
- Nu statul este total responsabil pentru copil, ci si mama, care ramane cu optiunea sociala importanta de a se intoarce in campul muncii
- Guvernul a trebuit sa se gandeasca la o varianta care sa permita reintegrarea in campul muncii cat mai rapida a mamei. Sotia mea a fost neintegrata in campul muncii trei luni. La ambii copii. Deci, nu am avut intotdeauna in Romania 24 de luni de iesire din campul muncii.
- Sunt femei care trebuie sa aiba sansa reintegrarii sociale dupa nastere si veti vedea ca varianta dinamica va fi mult mai cautata de femei decat cea statica
- In 2011, cu aceasta solutie pentru mamici se economisesc 100 de milioane lei. In 2012, se vor economisi 500 de milioane. Pic cu pic se face lac.
Situatia coalitiei
Intrebat ce parere are de modul in care a functionat coalitia in aceasta saptamana, Basescu si-a exprimat admiratia fata de oamenii care formeaza coalitia, „desi au puncte de vedere diferite si dau uneori impresia unor atitudini distincte”.
- Aceasta coalitie a luat masurile care trebuiau luate intr-un an de criza. S-a demonstrat solida, daca a luat atatea masuri, au redus personalul cu 88.365 de oameni in sistemul bugetar- este situatia din 25 noiembrie. Ii criticasem intra-adevar pe sitautia din august, insa procesul continua si in 2011″.
- Eu cred ca trecand acest hop al masurilor dificile, au stabilizat Romania. Daca Romania astepta si oamenii politici criticabili nu-si asumau aceste riscuri, tara era in derapaj major precum Grecia si Irlanda, tari pe care ni le asumam ca exemplu.
- Romania reuseste sa evite derapajul, iar 2011 va fi un an in care reluam cresterea economica dar trebuie sa consolidam stabilitatea fiscala.
- Vor continua reducerile de personal acolo unde nu trebuie.
- Eu vad coalitia mergand pana in 2012, politic coalitia va merge mai departe. Emil Boc a avut momente dificile in care a spus „m-am saturat”. Eu am discutat cu el si mi-am dedicat primul an al mandatului meu sustinerii actiunilor acestui guvern. As fi considerat o mare lasitate sa stau ascuns la cotroceni.
Declaratiile lui Mircea Geoana cu privire la vizita la SOV
- Acum aveti explicatia de ce nu l-am desemnat sa aprimeasca onorurile miliatre. Este un om care are multa mizerie in spatele lui. Paradoxul este ca minte si el si Ponta.
- Din partea mea a partcipat Lazaroiu si s-au decis 10 teme. Scrisoarea adresata si mie si lui Geoana este aceeasi, amandoi am avut temele. Iata scrisoarea. Nu au fost intrebari. Ce intrebari sa avem? Totul era sa ne pregatim, sa nu fim penibili ca si candidati sa ne ducem nepregatiti la dezbaterea finala.
- Temele au fost pregatite nu raspunsurile. Am avut doua zile pentru asta. Iar daca va uitati cine a primit, dincolo de faptul ca minte ca nu stie unde a fost geoana, Ponta este cel care a primit temele; el era purtatorul de cuvant atunci.
- Profit sa va spun ca, stiind cata mizerie e in spatele lui geoana, nu puteam umili armata sa-l desemnez pe dansul sa primeasca onorurile. Eu l-am delegat pe primul ministru. Ordinele ministrului apararii sunt valabile de la el in jos. Presedintele schimba insa ordinele sale, ca si comandant.
- Eu nu cred ca Mircea Geoana trebuie schimbat, trebuie sa avem stabilitate.
Datoria Rompetrol catre statul roman
- I-am propus sa esalonam plata presedintelui Kazahstanului pe o perioada de doi, trei ani cu sume fixe. Promisiunea a fost ca vor trimite in ianuarie o delegatie, sa discutam si ca isi va onora obligatiile fara sa incerce sa mearga pe metodele pe care si acum Patriciu le promoveaza.
- Nu discutam de valoarea actiunilor, dar ei trebuie sa acopere valoarea la data returnarii. Statul roman accepta orice solutie, dar nu in actiunile pe care incearca Patriciu sa le promoveze. Este o chestiune care tine de statul roman si Kazahstanul.
Decizia comisiei juridice in cazul Monica Iacob Ridzi
- Actiune inadmisibila din punct de vedere PDL. Nu poti sa-l acuzi pe Nastatse ca se acunde sub faldurile Parlamentului, iar cand vine vorba de-al tau sa procedezi la fel.
- Pot sa inteleg ca ea a avut probleme de sanatate, dar nu justifica actiunea comisiei si eu sper ca plenul va fi mai intelept. Nu exista scuza pentru un blocaj in Parlament. Nu le scuz si accept actiunile.
- Anul trecut s-a votat trimiterea in fata procurorilor a Monicai. Acum cat de ridicola poate fi apararea ei. Eu cred ca calculatorul ala a fost demult investigat, iar acolo trebuie puse acum documente legale. E o prostie ca nu au extins ancheta.
Situatia actuala a PDL
Traian Basescu a declarat ca un „nou partid nu poate fi de succes”, iar Monica Macovei „nu ar putea construi un partid, deoarce ea e excelenta in cel care exista”. Presedintele a mai spus ca daca isi va dori, Macovei isi poate gasi un loc important in Biroul Permanent National la fel ca si Cristian Preda.
- PDL-ul nu e atat de strmab incat sa necesite indreptare. As vrea sa vad ca PDL-ul prin actiunile lui, nu mai face compromisuri.
- Concluzia mea este ca daca nu revine cu fapte, PDL-ul isi diminueaza sansele de a mai fi partid important. Sunt convins ca va recupera ce a pierdut ca urmare a masurilor luate, dar daca nu va reveni la actiuni anticoruptie in interiorul sau, nu va reatinge cifrele pe care le-ar merita.
- Oamenii politici trebuie sa ofere corecta guvernare, care sa fie semnalul ca a trecut o epoca. Am curaj sa spun ca sunt convins ca a cazut mitul Europei sociale si a statului social. Numai performanta mai poate garanta prosperitate pentru cetateni.
- E prima data cand spun ca sunt optimist ca se va incepe folosirea banilor europeni.
Un nou imprumut FMI
- Eu sustin varianta ramanerii intr-un asa numit acord de precautie, sa ramanem in parteneriat cu UE pe un program de dezvoltare. Imrpeuna cu guvernul, cu FMI vom da prioritate unor actiuni care sa duca la utilizarea tot mai rapida a banilor europeni si a procesului de integrare.
- Salariul trebuie sa fie rezultatul unei performante in munca si al productivitatii, unde stam destul de rau.
Prioritatile pentru anul urmator
- Consolidarea fiscala, continuarea procesului de restructurare, implementarea legii educatiei care sper sa treaca pana la sfarsitul anului, flexibilizarea pietei romaniei- de exemplu, 1.680.000 de romani care lucreaza fara sa fie inregistrati, sa fie inclusi in sistem. Problema este Codul Muncii pentru ca este extrem de inflexibil cand vine vorba de concediat. Munca la negru loveste in veniturile statului.
Traian Basescu a incheiat interventia, aratandu-se optimist in legatura cu perioada pe care Romania urmeaza sa o traverseze.
„Avem bani cu care sa ne dezvoltam, vom gasi resurse cu care sa ne acoperim deficitul, nu e bine ca trebuie sa ne mai imprumutam pentru consum iar Romania este pe drumul de iesire din criza. Trebuie sa fim optimisti”, a mai spus Traian Basescu.