Sari direct la conținut

Traian Basescu vorbeste despre americani si ambasadori la fel ca Mircea Badea, Crin Antonescu, Cristiana Anghel sau unii parlamentari PSD

HotNews.ro

Fostul presedinte Traian Basescu a lansat, duminica seara, la B1 TV, o serie de atacuri la adresa ambasadei SUA la Bucuresti si a acuzat faptul ca”toate firmele mari romanesti” au fost “pulverizate” de lupta anticoruptie. Fostul sef de stat a declarat la B1 Tv ca romanii pot stea cat vor in Piata Universitatii, “dar fara indicatiile ambasadorului SUA”, adaugand ca reprezentantul Statelor Unite „ar fi trebuit chemat la MAE si atentionat”. Discursul lui Traian Basescu suna la fel ca mesajele unor lideri din fostul USL, care nu vedeau cu ochi buni activitatea ambasadei SUA de la Bucuresti. Basescu a vorbit la fel ca realizatorul Antena 3 Mircea Badea, care a acuzat distrugerea capitalului romanesc, sau ca senatoarea Cristiana Anghel, care isi dorea convocarea la MAE a reprezentantului SUA.

Traian Basescu a declarat ca toate firmele mari romanesti au fost “pulverizate” de lupta anticoruptie in timp ce agentii economici straini sunt “tolerati”, “mangaiati” si desi constructorii autohtoni “nu au dat comisione mai mari decat dau marile grupuri din occident”, acestia nu sunt “prinsi” de nimeni.

  • “Pai, domnule Cristoiu, uitati-va ca au fost pulverizate toate firmele mari romanesti de lupta anticoruptie. In loc sa ma judec sa recuperez banii pun sechestre pe conturile societatii, pe actiuni, pe fondul de comert, pe tot si distrug firma. O sa ne faca autostrazi ca italienii sau ce firma a fost aia care a facut autostrazi plutitoare si o sa vina Strabag, care vad ca si-a dat foarte multa publicitate. Constructorii nostri au fost bagati in pamant toti si sa nu credeti ca au dat comisioane mai mari decat dau marile grupuri din occident. Dar pe aia nu-i prinde nimeni. (…) Iar stimularea unor actiuni la rupere pe agentii economici romani si tolerarea strainilor, pe care uite asa ii mangaiem, desi nu sunt mai buni decat ai nostri in practicile comerciale, nu-s mai sfinti, deja ma ingrijoreaza. Iar ridicarea in slavi a celor care zdrobesc economia romanesca si antreprenoriatul romanesc, iarasi devine pentru mine un semn de intrebare pentru ca stii ca… ii decorezi pe cei care iti aduc servicii.”, a declarat Traian Basescu la B1 TV.

In octombrie 2015, realizatorul Antena 3 Mircea Badea a vorbit in timpul emisiunii sale despre aceeasi autostrada “plutitoare” invocata de Basescu si a sustinut ca niciodata un constructor strain nu a fost tras la raspundere pentru neregulile constate de autoritati in timp ce “capitalul autohton a fost distrus”.

  • “Poti sa prezinti cum o face site-ul insolvent Gandul ‘autostrada electorala a lui Ponta’ sau poti sa te uiti la constructorul strain Salini Impregilo din Italia care a castigat licitatia. Ce constructor a castigat licitatia? Cumva un constructor roman?! Nuu..un constructor strain. De altfel, daca o sa vedeti istoria constructilor de drumuri, (…) o sa constatati ca aproape toate licitatiile au fost castigate de straini care au subcontractat apoi firme romanesti, dar licitatiile au fost castigate de straini. Nu pot sa zic ca toate, dar intr-un procent majoritar covarsitor. (…) Poti insa sa te gandesti daca acest constructor strainez va pati ceva pentru asta, din punct de vedere penal vreau sa spun. Daca erau niste romanasi, erau la puscarie (…). Capitalul autohton din Romania, asa cum a fost el cu multele lui pacate, a fost distrus. Complet. Nu mai exista capital romanesc. E un fapt. Cum un fapt este ca niciodata, nici macar o data vreun strain de la care luam lumina normal (…) nu va pati niciodata, nici macar o data ceva.”, a spus Mircea Badea, in cadrul emisiunii „In gura presei” de la Antena 3. Intregul pasaj in care Mircea Badea abordeaza subiectul capitalului autohton il puteti urmari aici. (6:17)

Fostul sef de stat s-a aratat surprins de “interventia” lui Hans Klemm, ambasadorul SUA in Romania, care a declarat in timpul protestelor generatate de tragedia din club Colectiv ca SUA ii incujeaza “pe toti romanii sa ramana implicati in procesul civic” si sustin “exercitarea pasnica a libertatii de exprimare si intrunire”.

  • “M-a surprins interventia ambasadorului Statelor Unite. Practic, numai nu a spus: ramaneti in Piata! Lucrul asta l-au facut SUA cu Egiptul, cand ii spuneau: ramaneti in Piata, sa plece Mubarak (fost presedinte al Egiptului – n.r.). Si a plecat Mubarak si au venit Fratii Musulmani, care au introdus sharia si … Deci, greu de inteles. Sa stiti ca pot fi si politici – si aici o spun cu toate seriozitatea – iar ambasadele daca se uita sa o ia si ca avertisment de la un om politic experiment – pot fi si politici in care aliatii vor sa te vada slab, ca sa le mananci din palma, sa te foloseasca. In timpul meu, nu au indraznit sa faca astfel de politici, dar nu exclud posibilitatea sa-i fi dat vreunei minti infierbantate ‘pai, buna Romania, are ceva armata, uite mai cumpara ceva avioane de la noi (…) e buna, dar de ce sa o avem tafnoasa si demna? ia sa o avem noi pleostita si umilita cu coruptia, cu… ‘”, a declarat Traian Basescu, la postul B1 TV, intrebat cum comenteaza mesajul ambasadorului SUA adresat celor care au protestat in aceste zile in Romania.

Despre aliatii americani si “partenerii buni” vorbea si deputatul PSD de Iasi, Vasile Mocanu, in 2013, vizibil deranjat de unele afirmatii ale unui oficial american. Mocanu acuza la momentul respectiv ca Philip Gordon, asistentul secretarului de stat american Hillary Clinton, “a iesit in presa cu ferma sa convingere ca la referendumul de demitere s-au fraudat peste 2,5 milioane de voturi.”. In finalul declaratiei, sustinuta in noiembrie 2013 in Parlament, deputatul PSD a cerut guvernului american, care „ne considera parteneri buni de a fi carne de tun prin diversele lor razboaie”, sa arate Romanie un „respect minimal” si sa ne trimita „diplomati de cariera”.

  • „Cred, totusi, ca marea natiune americana, daca tot ne considera parteneri buni de a fi carne de tun prin diversele lor razboaie, ar putea macar sa ne arate un respect minimal, trimitand la post, la ambasada care reprezinta SUA pe pamant romanesc, macar niste diplomati de cariera, care nu intai vorbesc si apoi gandesc”, a acuzat Vasile Mocanu, deputat PSD, potrivit EVZ.

Afirmatia lui Hans Klemm l-a deranjat atat de tare pe Basescu, incat acesta considera ca “ambasadorul SUA ar fi trebuit chemat la Ministerul de Externe si atentionat”.In luna mai, in contextul dezbaterilor din Parlament pe tema unor modificari controversate ale Codului Penal, o alta persoana isi dorea ca reprezentantul SUA sa fie chemat la MAE. Este vorba despre senatoarea Cristiana Anghel care acuza “amestecuri in treburile interne” si sustinea ca doreste ca ambasadori sa fie chemati la ministerul de Externe si “pusi la punct”.

  • „Amestec in treburile interne, sa-si vada de treburile lor! Eu la Ministerul de externe pot sa fac propunerea sa-i cheme pe ambasadori sa-i puna la punct. Ce, eu m-am dus sa-i spun Congresului american ce sa voteze? Noi mai suntem un stat independent si suveran? Ne-au mancat un referendum de 7,5 milioane de voturi. Cat suntem considerati vasalii si sclavii unora si altora, nu vom reusi. Daca eu as avea puterea asta, i-as chema pe toti si le-as spune: <>”. Nici un amasador nu-si poate permite sa se implice in politica  unui stat”, a declarat senatoarea Anghel, la postul B1TV. Mai multe detalii despre reactia senatoarei puteti citi aici.

Nici macar momentul ales de Hans Klemm sa-i incurajeze pe romani sa isi exercite in mod pasnic liberatea de exprimare si intrunire nu a fost unul potrivit, sustine Basescu, deoarece acesta si-a transmis mesajul inaintea presedintelui Klaus Iohannis.

  • “Uitati-va ca acum ambasadorii vorbesc din propie iniativa. Uitati-va la mesajele lor din timpul presedentiei mele – vedeti daca nu cumva erau mesaje pe care le dadeau dupa ce dadeam eu acelasi mesaj – veneau si il consolidau. (…) Nu am avut nici o discutie prealabila (n.r.: cu ambasadorii) , dar e greu pentru un ambasador sa aiba initiativa de a face referiri la problemele interne. (…) Ambasadorii ieseau sa consolideze mesajele mele, dar nu sa aiba initiativa si poate pe urma sa iasa si presedintele sa spuna ce a spus ambasadorul. Domne, un ambasador intr-un stat este un ambasador si atat. “, a spus Basescu.

Sprijinirea mesajelor lui Basescu de reprezentantii SUA la Bucuresti era observata si de Crin Antonescu, fost lider al USL, in 2012.

  • „N-am spus ca Gitenstein e omul lui Basescu, ci ca e partinitor, partizan. In momente mai complicate pentru dl Basescu, dl Gitenstein a avut grija sa iasa cu declaratii de sprijin. Acum, implicarea domniei sale a fost una majora. Cand a demisionat Rus, l-a vizitat la Ministerul de Interne. Si pe mine m-a vizitat, a fost primul meu vizitator. Am discutat despre situatia politica, e normal. In momentul in care Gitenstein ii propune lui Philip Gordon drept societate civila, Institutul de Politici si Practici Crestine de pe langa PDL, si nu insereaza ProDemocratia, sau Transparency International, iar cei 4 jurnalisti selectati sunt categoric dintr-o singura parte, asta spune tot”, a declarat Crin Antonescu, la Realitatea TV, in august 2012.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro