Sari direct la conținut

Tribunalul Bucuresti a trimis la Curtea Constitutionala o sesizare in privinta alegerilor locale intr-un singur tur. Autorul sesizarii este ziaristul Liviu Avram care si-a depus candidatura pentru Primaria Capitalei

HotNews.ro
Curtea Constitutionala, Foto: Curtea Constitutionala
Curtea Constitutionala, Foto: Curtea Constitutionala

O instanta a Tribunalului Bucuresti a decis sambata sa admita o exceptie de neconstitutionalitate ridicata asupra a doua articole din Legea alegerilor locale, printre care si cel prin care s-a stabilit alegerea primarilor intr-un singur tur,scrie Adevarul.

Judecatoarea Luminita Calciu, de la Tribunalul Bucuresti, a decis sambata, la ora 11,20, sa trimita la Curtea Constitutionala o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de candidatul independent A.A.L. la functia de primar general al Capitalei. A.A.L. si-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal Bucuresti pe 13 aprilie, iar doua zile mai tarziu aceasta i-a fost respinsa, pe motiv ca, in loc de 18.000 de semnaturi de sustinere, a depus o lista cu doar trei semnaturi, scrie sursa citata.

Jurnalistul Liviu Avram a confirmat pentru HotNews ca el este autorul sesizarii si a declarat ca a a vrut sa arate ca oricat de mare ar fi o majoritate politica din Parlament aceasta trebuie sa se supuna justitiei.

El a explicat ca a facut aceasta contestatie la Curtea Constitutionala pentru ca „regulile impuse de majoritatea parlamentara mi s-au parut incorecte pentru o democratie”.

Intrebat daca are un avocat care l-a reprezentat, Liviu Avram a spus pentru HotNews ca ca s-a reprezentat singur la tribunal si ca se va reprezenta singur si la Curtea Constitutionala.

Adevarulaminteste ca articolul 50, alineatul 2 din legea 115/2015 privind alegerile locale impune candidatilor independenti sa depuna o lista cu sustinatori de cel putin 1%, ceea ce pentru municipiul Bucuresti ar insemna peste 18.000 de semnaturi.

„Am ales cifra de 3 semnaturi prin analogie cu solutia adoptata de catre Parlament in ceea ce priveste numarul de semnaturi necesare pentru constituirea unui partid politic, solutie adoptata dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca cerinta de a prezenta 25.000 de semnaturi pentru formarea unui partid este o ingerinta excesiva asupra dreptului de asociere si a declarat-o ca fiind neconstitutionala. Aceasta cifra a reprezentat, asadar, singurul reper valid din punct de vedere legal fata de care m-am putut raporta atunci cand am intocmit lista de semnaturi¬, a justificat autorul sesizarii, pentru sursa citata, numarul mic de semnaturi in sesizarea depusa la instanta.

Odata cu contestatia fata de respingerea candidaturii, Liviu Avram a ridicat si exceptia de neconstitutionalitate a articolului 50 alin. (2) din legea alegerilor locale, pe motiv ca reprezinta o ingerinta excesiva asupra dreptului de a fi ales.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a respins, vineri, cererea PNL de anulare a hotararii de guvern care prevede organizarea alegerilor locale pe 5 iunie intr-un singur tur de scrutin, transmite Agerpres. De asemenea, instanta a respins solicitarea PNL de sesizare a Curtii Constitutionale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro