Sari direct la conținut

Trump anunță „discuții directe” între SUA și Iran, după ce recent amenințase cu bombardamente

HotNews.ro
Trump anunță „discuții directe” între SUA și Iran, după ce recent amenințase cu bombardamente
Donald Trump. Credit foto: Photo Press Service / Bestimage / Profimedia

Președintele Donald Trump a declarat, luni, că SUA și Iran încep discuțiile directe în ceea ce privește programul nuclear al Teheranului, un anunț-surpriză după ce oficialii iranieni păruseră să respingă apelurile Washingtonului pentru astfel de negocieri, relatează Reuters.

Iranul respinsese inițial solicitările lui Trump pentru organizarea de negocieri directe asupra programului nuclear al țării, chiar dacă liderul american amenințase inclusiv cu bombardamente. Reprezentanții Teheranului se arătaseră totuși deschiși unor discuții indirecte.

„Avem discuții directe cu Iranul și au început. Vor continua sâmbătă. Avem o întâlnire foarte mare și vom vedea ce se întâmplă”, le-a spus președintele american reporterilor prezenți în Biroul Oval, acolo unde a susținut declarații alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat într-o vizită la Casa Albă.

„Și cred că toată lumea este de acord că ar fi de preferat să facem o înțelegere”, a continuat Donald Trump, care a refuzat să dezvăluie locația discuțiilor.

În 7 martie, președintele SUA a anunțat că i-a adresat o scrisoare liderului suprem din Iran, Ayatollah Ali Khamenei, pentru a-i sugera organizarea de discuții. Oficialii iranieni declarau la acea vreme că Teheranul nu va fi adus la negocieri cu amenințări.

În primul mandat la Casa Albă, Trump a retras SUA dintr-un acord semnat în 2015 între mai multe puteri mondiale și Iran, care era menit să limiteze programul nuclear iranian în schimbul relaxării de sancțiuni. Trump a reintrodus, totodată, sancțiuni americane drastice.

De atunci, Iranul a depășit cu mult limitele pe care le prevedea acordul pentru îmbogățirea uraniului.

Puterile occidentale acuză Iranul că are o agendă clandestină pentru a dezvolta capacități nucleare, îmbogățind uraniul la un nivel ce îl depășește cu mult pe cel justificabil pentru un program civil de energie atomică. De partea cealaltă, Teheranul susține că programul său nuclear are scopuri exclusiv civile.

Precum președinții de dinaintea sa, Donald Trump a subliniat că Iranului nu i se poate permite să dezvolte o armă nucleară.

„O întâlnire foarte mare sâmbătă” între reprezentanții SUA și cei ai Iranului

În cadrul declarațiilor de luni, Trump le-a spus reporterilor că discuțiile de sâmbătă se vor desfășura la un nivel foarte înalt și a vorbit despre posibilitatea de a se ajunge la un acord.

„Avem o întâlnire foarte mare sâmbătă și tratăm cu ei direct”, a adăugat liderul american.

Schimbarea vine într-o perioadă precară pentru „axa de rezistență” regională a Iranului, pe care a creat-o cu costuri mari de-a lungul deceniilor pentru a se opune Israelului și Statelor Unite.

Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban au fost slăbite sever de Israel în contextul războaielor, iar începând de luna trecută rebelii Houthi din Yemen au fost vizați de loviturile armatei americane.

Căderea președintelui sirian Bashar al-Assad, un alt aliat-cheie al Iranului, a slăbit și mai mult influența Republicii Islamice.

INTERVIURILE HotNews.ro