Sari direct la conținut

Trump, o explicație favorabilă. „Orice pare mai bun decât ordinea existentă, care pare obsedată de protejarea intereselor celor deja privilegiați”

HotNews.ro
Donald Trump, în loja prezidențială a Operei din centrul JFK, Washington DC. martie 2025. Foto: Chip Somodevilla / Getty images / Profimedia
Donald Trump, în loja prezidențială a Operei din centrul JFK, Washington DC. martie 2025. Foto: Chip Somodevilla / Getty images / Profimedia

Chiar dacă liberalii sunt îngroziți de haosul generat de Donald Trump, o parte din aprecierea pe care o primește președintele american se bazează pe faptul că distruge lucruri despre care oamenii cred că nu mai funcționează, scrie filosoful Bernard Prusak în publicația de opinie Commonweal. Prusak are în vedere argumentele prezentate în cartea „Abundance”, scrisă de jurnaliștii Ezra Klein și Derek Thompson.

  • Peste tot în lume, inclusiv în România, este o mare diferență între soluțiile întrezărite de „cei a căror situație arată bine” și oamenii care sunt nemulțumiți, în mod justificat.
  • Numai că ambele categorii sunt unite, chiar și fără să vrea, de o problemă comună: trăiesc pe un Pământ care nu mai suportă actualul ritm și stil de dezvoltare.

Donald Trump distruge așteptări, distruge norme, chiar și legi, precum și promisiuni și alianțe. El încearcă să distrugă o mare parte din Guvernul federal al Statelor Unite. Ar putea și să desființeze plasa de siguranță socială, prin care statul protejează persoanele vulnerabile de sărăcie și excluziune. Este elefantul dintr-un magazin de porțelanuri, care nu se gândește la ceea ce distruge și care nu are un plan pentru a repara pagubele.

„Dacă situația ta actuală arată bine, nimic din toate astea nu ți se va părea atractiv”, scrie Commonweal. Dacă lucrurile nu merg cum trebuie – dacă nu te descurci fără să te împrumuți, dacă nu îți permiți o locuință decentă într-un cartier sigur, dacă oamenii din comunitatea ta au probleme economice sau dacă asigurarea de sănătate este atât de scumpă încât pare inutilă – atunci un președinte care distruge lucruri poate părea o opțiune rezonabilă.

În astfel de situații, primul gând al unui om care nu are o situație financiară sau socială bună este acela că un președinte care distruge „e mai bun decât ordinea existentă, care pare obsedată de protejarea intereselor celor deja privilegiați”. 

  • Ezra Klein și Derek Thompson sunt doi jurnaliști americani. Klein a lucrat la The Washington Post, a fondat site-ul de știri Vox, iar în prezent este editorialist la The New York Times, unde are și un podcast. Thompson este redactor la The Atlantic și are propriul podcast.
Jurnaliștii Ezra Klein, stânga și Derek Thompson

Donald Trump nu este legat de vechile principii, precum „soluția celor două state”, care se referă la înființarea a două state diferite din punct de vedere teritorial pentru Israel și Palestina. El nu este legat nici de angajamentul de a fi „liderul lumii libere” în războiul din Ucraina. „Așa că, în noiembrie 2024, fie ai votat pentru Trump, fie ai decis să stai deoparte”.

„Populiștii se hrănesc din ineficiența guvernului”

În cartea lor, Ezra Klein și Derek Thompson sunt de acord cu cei nemulțumiți că lucrurile nu funcționează. „Patologiile stângii” și eșecurile „guvernării liberale” sunt reale și reprezintă un motiv central pentru apariția trumpismului (n.r. o ideologie politică și un sistem socio-economic introdus de Donald Trump în SUA). 

Așa cum spun doi politologi citați în „Abundance”: „Populiștii nu se hrănesc doar din nemulțumirea socio-economică. Ei se hrănesc din ineficiența guvernului”.

Potrivit jurnaliștilor „dezbaterile despre dimensiunea guvernului au ascuns scăderea capacității sale. Abundența de bunuri de consum ne-a distras de la lipsa de locuințe, energie, infrastructură și progrese științifice”. 

Nici liberalii, nici conservatorii nu s-au concentrat, în ultimele decenii, pe „capacitatea statului”: abilitatea guvernului de a-și atinge obiectivele. Din contră, „liberalii vorbesc de parcă ar crede în guvern, dar apoi adoptă politici care îl paralizează”.

Autorii cărții oferă mai multe exemple, precum reglementările de mediu din secolul XX care acum împiedică dezvoltarea proiectelor de energie. Politicile progresiste au fost axate pe cerere și au oferit oamenilor subvenții pentru asigurările de sănătate. 

Dar această abordare nu rezolvă problema generală. În SUA, asigurările de sănătate costă, în medie, 115 dolari lunar, pentru unii angajați. Pentru persoanele care au planuri de asigurare individuale, suma ajunge și la peste 400 de dolari lunar, conform Investopedia.

Singura modalitate de a combate schimbările climatice: „soluții pentru energie verde, abundentă și ieftină”

Cea mai mare preocupare a jurnaliștilor este criza climatică. „Singura modalitate prin care umanitatea poate combate schimbările climatice și sărăcia este să inventeze soluții pentru energie verde, abundentă și ieftină și să investească suficient în implementarea lor”. 

Împotriva acestei viziuni se opun atât politicile de forare, privind extracția petrolului și gazelor naturale, susținute de republicani, dar și mișcarea degrowth, susținută de stânga, care consideră că trebuie să reducem producția pentru a salva planeta.

INTERVIURILE HotNews.ro