Sari direct la conținut

Trupul afaceristului britanic Mike Lynch, decedat în urma naufragiului iahtului său, a fost recuperat

HotNews.ro
Trupul afaceristului britanic Mike Lynch, decedat în urma naufragiului iahtului său, a fost recuperat
Operațiune de recuperare a victimelor naufragiului iahtului Bayesian Foto: alvatore Cavalli / AP / Profimedia

Mike Lynch, în vârstă de 59 de ani, era unul din cei mai cunoscuți antreprenori britanici din zona tech. El și-a invitat prietenii la o petrecere pe iahtul personal pentru a sărbători achitarea într-un dosar din SUA. Iahtul era ancorat într-un port de lângă Palermo când a dispărut în urma unei furtuni puternice la începutul săptămânii. Trupul său a fost găsit joi, potrivit unor surse citate de Reuters.

Trupurile altor patru persoane care și-au pierdut viața au fost găsite miercuri, în timp ce Hannah Lynch, fata de 18 de ani a afaceristului, este încă dispărută.

La momentul tragediei, pe iachtul ancorat în portul Porticello, de lângă Palermo, erau 22 de persoane. În afara de Mike și Hannah Lynch, și-au mai pierdut viața după naufragiu: Judy și Jonathan Bloomer, președinte ne-executiv al Morgan Stanley International, avocatul Chris Morvillo și soția sa, Neda Morvillo. Trupul bucătarului de la bord, cetățeanul canadian-antiguan Recaldo Thomas, a fost găsit lângă epavă la câteva ore după dezastru. Restul pasagerilor, inclusiv soția lui Mike Lynch, au reușit să se salveze.

Scafandrii au căutat în carena ambarcațiunii în ultimele trei zile, dar operațiunile sunt îngreunate din cauza adâncimii unde a ajuns epava și a spațiului îngust.

Cum s-a produs naufragiul

Naufragiul a șocat experții navali care au declarat că o astfel de navă, construită de producătorul italian de iahturi de lux Perini și care, în mod normal, are dotări și elemente de siguranță de primă clasă, ar fi trebuit să fie capabilă să reziste la astfel de condiții meteorologice.

Procurorii din orașul Termini Imerese au deschis o anchetă, iar autoritățile au început să audieze pasagerii și martorii.

Căpitanul, James Cutfield, și cei opt membri ai echipajului care au supraviețuit nu au făcut niciun comentariu public cu privire la dezastru.

Giovanni Costantino, CEO al grupului italian Sea Group TISGR.MI, care include Perini, a declarat că Bayesian era „una dintre cele mai sigure ambarcațiuni din lume” și că era practic imposibil de scufundat.

El a adăugat că el crede că dezastrul a fost cauzat de un lanț de greșeli umane întrucât furtuna era prognozată.

„Nava s-a scufundat pentru că a luat apă, de unde anchetatorii vor trebui să spună”, a declarat miercuri Costantino pentru televiziunea TG1.

Citând date de la sistemul de urmărire automată a iahtului și pe baza imaginilor disponibile, Costantino a declarat că au trecut 16 minute de la momentul în care vântul a început să lovească iahtul până când acesta a început să ia apă, pentru ca în final să se scufunde.

INTERVIURILE HotNews.ro