"Tsunami tendenko" – invatatura care a salvat vietile a mii de copii japonezi
O invatatura inteleapta cunoscuta in zona de coasta Sanriku, din nord-estul Japoniei, numita „tsunami tendenko”, a salvat vietile a mii de copii din orasul Kamaishi (prefectura Iwate), in timpul devastatorului seism si al valului tsunami ce au lovit insulele nipone la 11 martie, scrie Daily Yomiuri.
Orasul Kamaishi are o istorie lunga de tsunamiuri, fiind lovit de nenumarate ori de valurile seismice. In ultimii ani, autoritatile locale au invitat in scoli mai multi experti care sa le ofere elevilor sfaturi cu privire la gestionarea dezastrelor, iar una dintre lectiile importante oferite de acestia a fost „tendenko”.
Invatatura se refera la faptul ca, la momentul tsunamiului, trebuie „sa te duci spre zonele inalte in mod individual, avand doar grija sigurantei tale, fara sa te gandesti la nimeni altcineva, fie si familia ta”.
In dupa-amiaza zilei de 11 martie, circa 80% dintre elevii scolii primare din Kamaishi se aflau in drum spre casa, programul scolar fiind mai scurt in acea perioada de sfarsit de semestru. Tsunamiul a lovit mai multe zone din localitate in care erau situate scoli, exceptand partea muntoasa a orasului, insa toti elevii au fost teferi.
„Eram ingrijorat cu privire la casa si familia mea, dar am fugit spre un loc mai inalt fara sa ma gandesc”, a spus Hibiki Fujimoto, de 12 ani, elev in clasa a sasea. El a povestit ca era cu prietenii sai si se jucau intr-o zona rezidentiala din apropierea scolii cand s-a produs cutremurul.
Din cei 2.900 de elevi de scoala primara si gimnaziala din orasul Kamaishi – unde peste 1.200 de persoane si-au pierdut viata sau sunt inca date disparute – numai cinci copii, care au lipsit ori s-au intors mai devreme de la scoala, au fost raportati morti in urma dezastrului. In schimb, aproape toti ceilalti elevi au supravietuit.
Toshitaka Katada este profesor la Universitatea Gunma si expert in protejarea de dezastre a populatiei. „Tendenko este intelepciunea ce se bazeaza pe incredere in sanul familiilor. Are o semnificatie foarte adanca”, spune acesta.
Katada a exemplificat ca, in timpul marelui cutremur produs in 1896 in zona Sanriku, membrii familiilor au incercat sa se ajute unii pe altii, dar au sfarsit inghititi de tsunamiul care a distrus atunci intreaga regiune.
Expresia „tsunami tendenko” a aparut astfel in Sanriku, reprezentand o lectie de supravietuire in caz de asemenea dezastre.
„S-ar putea sa te simti prost pentru ca incerci sa scapi de tsunami de unul singur. Cu toate astea, sa te preocupi de locul in care se afla ceilalti membri ai familiei tale sau de siguranta acestora este cel mai periculos lucru pe care poate sa-l faca cineva in asemenea situatie. Este important ca fiecare sa gandeasca ca si ceilalti au reusit la randul lor sa se salveze”, spune Katada.
Din 2005, profesorul Katada a tinut cursuri speciale in peste 14 scoli primare si gimnaziale din Kamaishi, vorbindu-le elevilor despre importanta invataturii „tendenko”.
„Le-am spus in mod repetat elevilor la ore ca s-ar putea sa ne confruntam cu un tsunami mult mai mare decat ne-am asteptat vreodata. Este aproape un miracol ca atatia copii au fost salvati. Sunt mandru de ei ca au luat singuri aceasta decizie de a-si salva viata”, a mai spus Katada.
* Articolul a fost semnalat pe blogul Turambar.