Tun imobiliar la Consiliul Judetean Prahova
Bugetul judetului ar putea fi prejudiciat cu o suma importanta de bani in urma unor tranzactii imobiliare dubioase.
Patrimoniu subevaluat
Anul acesta, Unitatea Militara 1375 de la Ciuperceasca a fost transferata in patrimoniul Consiliului Judetean Prahova, care, la randul sau, prin Hotararea 16/2007, a transmis-o ca aport in natura parcului industrial de la Plopeni. In primavara acestui an, cinci dintre cele noua firme care au inchiriat terenuri si active la Ciuperceasca au solicitat cumpararea lor.
Este vorba despre Transmarin S.A., M.D.M. Det Euroconsult S.R.L., Silvanus S.R.L., Gercom Business S.R.L. si Wam Romania S.R.L. In luna septembrie, AGA Parcului Industrial Plopeni a solicitat consilierilor judeteni un raport de evaluare a acestor active si obtinerea unui mandat pentru vanzarea lor.
Interesant este faptul ca, in opinia evaluatorului Cristina Burlacu, un teren de 40 de hectare cu utilitati si cai de acces, din care 1,5 hectare sunt ocupate de constructii, a fost evaluat la 5,5 milioane de lei, dupa ce anterior suma era de numai 4,6 milioane de lei. Practic, un metru patrat de teren a fost evaluat la 30 de eurocenti, iar unul cu constructii la doar doi euro.
Infrastructura ignorata
Pentru a justifica valorile mult sub cele ale pietei imobiliare, directorul parcului industrial, Danut Cornea, a sustinut in fata consilierilor judeteni ca terenul respectiv nu beneficiaza de utilitati.
Ciudata opinie, avand in vedere ca pe amplasamentul respectiv, potrivit unui raport de specialitate, exista 13.500 mp de drumuri, 4 kilometri de imprejmuiri, 27.500 mp de platforme, circa 6 kilometri de retea de apa, 3,5 km de canalizare, 8,5 km de retea electrica, o statie de pompare, o alta de dedurizare si lista poate continua.
Consilierii judeteni au ignorat insa aceste mici „detalii” si au aprobat hotararea initiata de presedintele Consiliului judetean Prahova, Florin Anghel, prin care acel teren va fi vandut la un pret mult sub valoarea lui de piata. Culmea, acest lucru a fost recunoscut chiar de catre directorul parcului industrial, Danut Cornea.
Acesta a declarat ca respectiva cazarma a fost evaluata atunci cand a trecut din patrimonial statului in cel al judetului la o suma de cinci ori mai mare decat in proiectul votat de majoritatea consilierilor.
In acest fel s-au creat premisele unui adevarat tun imobiliar deoarece numai din inchirierea terenurilor si constructiilor aferente in bugetul judetului ar fi intrat mai multi bani decat prin vanzare directa. R.M.
Publicat in editia din data de: 01-11-2007