Sari direct la conținut

Turcia cere UE să continue extinderea și promite că va face eforturi pentru aderare

HotNews.ro
Turcia cere UE să continue extinderea și promite că va face eforturi pentru aderare

Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei, a cerut, miercuri, Uniunii Europene să continue politica de extindere a Blocului comunitar, adăugând că Ankara va depune în continuare eforturi pentru aderarea la UE, relatează agenția Anadolu, citată de Mediafax.

În cadrul unui mesaj transmis cu ocazia Zilei Europei, Cavusoglu a transmis că Turcia se consideră o țară europeană și că a contribuit la pacea și securitatea de pe continentul european.

”Extinderea a fost cea mai de succes politică a UE. Este vital ca statele membre ale UE să continue această politică și în perioada următoare. Turcia este o țară europeană din punct de vedere geografic și istoric și a contribuit la securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului. Țara noastră va continua să depună toate eforturile necesare pentru aderarea deplină la UE”, a declarat Cavusoglu.

Cu toate acestea, ministrul turc de Externe a atras atenția că UE se îndepărtează de la valorile sale fundamentale.

”UE se îndepărtează de la valorile sale fundamentale. Extremismul, discriminarea, xenofobia, și islamofobia provoacă nemulțumiri și îngrijorări pe întreg teritoriul Europei. Turcia, ca stat candidat, speră ca UE să depășească provocările cu care se confruntă. În acest context, Turcia este deschisă să aibă o cooperare sinceră cu UE în conformitate cu interesele noastre comune”, a adăugat Cavusoglu.

În urmă cu o lună, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a precizat că aderarea la UE rămâne un obiectiv strategic pentru Ankara.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuții fiind încheiate. În urmă cu doi ani, Blocul comunitar a promis să grăbească negocierile dacă Ankara va contribui la gestionarea fluxului de imigranți, însă măsurile luate de președintele Recep Tayyip Erodgan după tentativa de lovitură de stat din 2016 au atras criticile cancelariilor occidentale.

Oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică, după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. Referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reformele constituţionale, în urma căruia prerogativele preşedintelui au fost extinse, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro