Sari direct la conținut

Turcia pregăteşte o taxă pe cardurile de credit, pentru a finanţa Apărarea: „În regiunea noastră e foc şi război”

HotNews.ro
Turcia pregăteşte o taxă pe cardurile de credit, pentru a finanţa Apărarea: „În regiunea noastră e foc şi război”
Bancomate în Turcia (Credit foto: Tolga Ildun / Zuma Press / Profimedia)

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) din Turcia – formaţiunea de guvernământ a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan – a pregătit un proiect de lege pentru instituirea unei taxe de 750 de lire (20 de euro) pe cardurile cu limită de credit de 100.000 de lire (aproape 2.700 de euro), indiferent de sumele retrase efectiv, informează marți France Presse, citată de Agerpres.

Pretextul – menţionează agenţia – este necesitatea de a întări capacităţile de descurajare în faţa unei presupuse ameninţări din partea Israeului. Erdogan a vorbit din nou marţi, la o conferinţă la Ankara pe tema viitorului Palestinei, despre „acest pericol care se apropie de ţara noastră”.

Ministrul de finanţe Mehmet Simsek a adus în cursul dimineţii argumente pentru principiul noii taxe, susţinând că „obiectivul este clar şi evident: ţara noastră nu are altă opţiune decât să îşi consolideze capacitatea de descurajare”. „În regiunea noastră e foc şi război chiar acum. Trăim într-un mediu periculos”, a insistat el. „Aceste resurse vor fi dedicate în întregime industriilor de apărare; cu alte cuvinte, nu este un efort de reducere a deficitului bugetar”, a declarat el televiziunii private NTV.

Cozi la bănci

Perspectiva unei noi taxe nu este bine primită de consumatori, comentează AFP. Clienţii s-au prezentat în număr mare la bănci, cerând să li se reducă limita de credit.

Simsek a recunoscut că proiectul de lege ar putea suferi modificări în parlamentul de la Ankara.

Industria de apărare, inclusiv cunoscutele drone Bayraktar, asigură 80% din veniturile din exporturi ale Turciei şi a adus anul trecut în ţară 10,2 miliarde de dolari. Sectorul respectiv s-a dezvoltat puternic în ultimii 20 de ani, a reamintit ministrul de finanţe. La începutul anilor 2000, turcii îşi asigurau 80% din necesar prin importuri, în timp ce la ora actuală situaţia s-a inversat, 80% din bunuri fiind de producţie autohtonă, la care contribuie 3.500 de firme.

Propriul Iron Dome

Concernul industriei de apărare, subordonat direct preşedinţiei, are în vedere construcţia unui sistem de apărare antirachetă similar Domului de Fier israelian, a anunţat Simsek, care face parte din consiliul de administraţie. „Avem peste o mie de proiecte de acest tip, toate cu tehnologie de vârf, care ne vor întări pe viitor capacităţile de export”, însă „pentru asta este nevoie de resurse suplimentare”, a argumentat el.

Şeful finanţelor a menţionat că din bugetul de stat s-au alocat industriei de apărare 90 de miliarde de lire (circa 2,4 miliarde de euro) în 2023 şi 165 de miliarde de lire (4,4 miliarde de euro) anul acesta.

Erdogan a insistat încă o dată marţi că „chiar dacă există unii care nu văd pericolul care se apropie de ţara noastră, noi vedem riscul şi luăm toate măsurile de precauţie”.

„O nouă propunere de jaf”

Opoziţia consideră însă că astfel de argumente nu sunt decât o modalitate de a masca criza economică din Turcia.

Deniz Yucel, purtător de cuvânt al Partidului Republican al Poporului (CHP) – cel mai mare din opoziţia parlamentară, a declarat că „apărarea patriei (…) a devenit un instrument politic pentru AKP, care pregăteşte o nouă propunere de jaf, exploatând sentimentele naţionale”. El a acuzat AKP că încearcă să creeze „o ameninţare externă pe tema ‘Israelul ne-ar putea ataca’, încearcă să ascundă criza economică pe care a provocat-o. Oamenii obişnuiţi au greutăţi ca şi cum ar fi o economie de război”.

Inflaţia din Turcia, de ordinul zecilor de procente anual, a scăzut luna trecută sub 50% anual, de la maximul de 85% înregistrat în octombrie 2022.

INTERVIURILE HotNews.ro