Sari direct la conținut

Turismul, o afacere proastă pentru Atena. Un câștig de numai 42 de eurocenți pentru fiecare vizitator

HotNews.ro
Turisti la Acropola din Atena, Foto: Anestis Rekkas / Alamy / Profimedia Images
Turisti la Acropola din Atena, Foto: Anestis Rekkas / Alamy / Profimedia Images

Primarul Atenei, Haris Doukas, a publicat un articol de opinie în publicaţia electronică de limbă engleză ekathimerini.com în care se plânge de faptul că municipalitatea nu a câştigat anul trecut decât 42 de cenţi de pe urma fiecărui turist care a vizitat capitala elenă, într-un an considerat bun pentru turism, transmite News.ro.

Deși Grecia este una dintre destinațiile turistice majore ale Europei, orașul Atena nu obține venituri consistente de pe urma acestei activități. Motivele invocate de către primarul Atenei sunt legate de povara administrativă pe care municipalitatea trebuie să o gestioneze cu mijloace reduse și de faptul că guvernul central încasează majoritatea banilor proveniți din turism, lăsând prea puțin autorităților locale.

Turiști mai mulți, încasări mai mici

Singurul venit pe care municipalitatea din Atena l-a avut din activitatea turistică în 2023 – după toate părerile, unul dintre cei mai buni ani pentru turism – a fost de doar 2.714.664 de euro. Acest venit este cu aproximativ 50% mai mic decât cel pe care oraşul îl încasa în urmă cu 17 ani, în 2007, când veniturile corespunzătoare ajunseseră la 5.183.640 de euro.

În aceeaşi perioadă (în ultimul deceniu, mai exact), numărul hotelurilor şi al camerelor de hotel din sectorul central al Atenei a crescut cu 26% şi, respectiv, 21%, în timp ce în cazul închirierilor pe termen scurt s-a înregistrat o creştere de 475%, potrivit datelor Institutului de Cercetare pentru Turism. De asemenea, potrivit datelor Agenţiei de Dezvoltare şi Management al Destinaţiei din Atena, precum şi ale operatorilor hotelieri, se estimează că Atena a primit 6,5-7 milioane de turişti în 2023, arată primarul în articol.

„Citez aceste cifre pentru a face absolut clară problema cu care ne confruntăm: Atena a încasat anul trecut doar 42 de cenţi per turist care a vizitat oraşul! Mai exact, în timp ce cererile de servicii şi infrastructură din Atena cresc într-un ritm galopant, mijloacele de care dispunem pentru a răspunde sunt, de asemenea, în scădere într-un ritm galopant, ceea ce creează disfuncţionalităţi grave în oraş şi în produsul turistic în sine”, scrie edilul.

Problema este agravată de faptuă că Atena tinde să devină o destinaţie turistică importantă pe tot parcursul anului, nu numai vara. Astfel, beneficiile, dar şi povara provenită din sosirile de turişti nu se limitează la unele luni de vară. Potrivit cifrelor oficiale ale hotelierilor, în ultimii doi ani, gradul de ocupare a hotelurilor din Atena a crescut chiar şi în luna decembrie.

„Această creştere a turismului găseşte municipalitatea într-un deficit de personal şi de resurse. Administraţia centrală „îngheaţă” de ani de zile angajările în municipalităţi, în timp ce în fiecare an 200-300 de lucrători se pensionează în oraş. Potrivit unor estimări prudente, sectorul mai larg al curăţeniei are un deficit de 800 de lucrători”, explică Haris Doukas.

Primarul acuză guvernul că încasează prea mulți bani

Problema cea mai importantă este însă că Atena este subfinanţată de la bugetul de stat. Subvenţia de stat pe care o primeşte corespunde unei populaţii de aproximativ 700.000 de locuitori, în timp ce populaţia reală care trăieşte, funcţionează şi vizitează Atena în fiecare zi este de aproximativ 10 ori mai mare, explică edilul. În timp ce cererile de servicii şi infrastructură din Atena cresc într-un ritm galopant, mijloacele pentru a răspunde la acestea se reduc, de asemenea, într-un ritm galopant, arată primarul.

În aceste condiţii, edilul cere ca taxa de vizitare deja plătită municipalităţii (ca în toate municipalităţile) să fie atribuită la procentul votat iniţial de Parlamentul grec, adică la 2%, şi nu la 0,5%, cum a fost redusă prin decizie ministerială în 2009. În al doilea rând, el vrea ca veniturile provenite din aşa-numita „taxă de rezilienţă” impusă hotelurilor şi locuinţelor închiriate pe termen scurt şi plătită de proprietari să nu mai fie direcţionată către administraţia centrală, ci către administraţia locală.

În vârstă de 44 de ani şi de profesie inginer mecanic, Harris Doukas a fost ales primar al Atenei în 2023, sub sigla partidului Atena Acum şi cu sprijinul PASOK – Mişcarea pentru Schimbare şi Volt Grecia, formaţiuni de stânga. Doukas a făcut campanie pentru a dezvolta Atena într-un oraş verde şi l-a învins în turul doi pe primarul în funcţie Kostas Bakoyannis. Unchiul acestuia din urmă este chiar actualul prim-ministru de dreapta Kyriakos Mitsotakis, iar bunicul său matern a fost fostul prim-ministru Konstantinos Mitsotakis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro