Sari direct la conținut

Ucraina a cerut Canadei 83.000 de rachete care urmează să fie distruse, dar ar putea exista o problemă

HotNews.ro
Rachete CRV7 lansate dintr-un elicopter Apache, Foto: Lcpl. James Marchetti / Zuma Press / Profimedia
Rachete CRV7 lansate dintr-un elicopter Apache, Foto: Lcpl. James Marchetti / Zuma Press / Profimedia

Kirilo Budanov, șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR), speră că Canada va putea ceda Ucrainei zeci de mii de rachete care urmează să fie distruse la una dintre bazele militare ale țării, potrivit Global News și Kyiv Independent.

Peste 83.000 de rachete de atac la sol CRV7 sunt stocate la Depozitul de muniții al forțelor canadiene Dundurn, la sud de Saskatoon. Canada nu le mai are în serviciu și a selectat o firmă privată pentru distrugerea rachetelor.

Budanov a declarat pentru Global News că donarea rachetelor va ajuta Ucraina să se lupte cu forțele rusești și îi va scuti pe contribuabilii canadieni de costurile de distrugere a acestora.

Potrivit șefului serviciilor de informații, rachetele CRV7 ar urma să fie utilizate pe elicoptere de atac ucrainene și pe lansatoare terestre pentru a lovi tancurile și artileria rusească.

Ucraina s-a angajat în discuții cu Canada pe această temă, dar încă așteaptă o decizie.

Ar putea exista o problemă

Partidul Conservator din opoziția canadiană a cerut guvernului să trimită rachetele scoase din uz Ucrainei în loc să le distrugă, potrivit unui material CBC din 2 februarie.

Departamentul canadian al Apărării Naționale a confirmat că se ia în considerare această donație. Oficialii canadieni au menționat că examinează cererea, dar și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vechimea rachetelor CRV7, sugerând că acestea ar fi putut deveni instabile de-a lungul deceniilor, prezentând riscuri în timpul manipulării și transportului.

Experții care au vorbit cu Global News au precizat că propulsoarele pentru rachete au o durată de viață limitată și pot deveni instabile după mulți ani.

Cu toate acestea, având în vedere că rachetele CRV7 folosesc combustibil solid, acestea ar putea fi considerate în continuare sigure dacă au fost depozitate corect și nu au fost expuse la umiditate sau contaminări.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro