Sari direct la conținut

Ucraina a identificat soldatul său decapitat şi posibilii autori din rândul trupelor ruse

HotNews.ro
Autorităţile ucrainene au identificat soldatul decapitat şi de asemenea comandanţii ruşi presupuşi responsabili pentru această crimă comisă pe frontul din regiunea Doneţk în estul Ucrainei, a anunţat miercuri procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, relatează EFE, citată de Agerpres.
Soldat ucrainean, Foto: Attila Husejnow/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia images
Soldat ucrainean, Foto: Attila Husejnow/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia images

Soldatul ucrainean decapitat a fost găsit marţi, cu capul separat de restul corpului, în interiorul unui blindat avariat al armatei ucrainene. Numele soldatului nu poate fi deocamdată dezvăluit din motive de procedură, a indicat procurorul.

„Orice lider mondial care dă mâna cu (preşedintele rus Vladimir) Putin trebuie să ştie că strânge mâna unei persoane care tolerează asasinate barbare”, a mai declarat procurorul general al Ucrainei.

De la începutul războiului declanşat de Rusia în februarie 2022, ambele tabere s-au acuzat reciproc de execuţii ale unor soldaţi în timp ce aceştia se predau ori erau deja prizonieri, unele fiind înregistrate şi postate pe internet.

Într-un astfel de caz, Ucraina a acuzat în februarie Rusia că a executat la periferia oraşului Avdiivka opt prizonieri de război ucraineni şi a difuzat imagini filmate din dronă ce arată un soldat rus împuşcând într-o tranşee doi soldaţi ucraineni care nu-i opun rezistenţă.

La rândul ei, Rusia a acuzat armata ucraineană în noiembrie 2022 de execuţia sumară a 12 soldaţi ruşi după difuzarea unei înregistrări video în care se vede cum aceştia se predau în faţa trupelor ucrainene, iar apoi în imagini apar cadavrele acestor soldaţi cu feţele la pământ.

În martie 2023, un video ce părea să arate un soldat ucrainean prizonier, executat prin împuşcare după ce a strigat „glorie Ucrainei”, a devenit viral.

INTERVIURILE HotNews.ro