Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 847: Putin a sosit miercuri noapte în Vietnam / Rusia și Coreea de Nord au semnat un pact de apărare reciprocă

HotNews.ro
Război în Ucraina, ziua 847: Putin a sosit miercuri noapte în Vietnam / Rusia și Coreea de Nord au semnat un pact de apărare reciprocă
Soldați ucraineni cu un blindat suedez CV90 pe frontul din Harkov - Foto: Andrii Marienko / AP / Profimedia

Moscova apreciază sprijinul acordat de Coreea de Nord pentru politica Rusiei, inclusiv în ceea ce privește Ucraina, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin. „Apreciem foarte mult sprijinul dumneavoastră consistent și de neclintit pentru politica rusă, inclusiv în direcția ucraineană”, a declarat Putin la începutul discuțiilor cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian, potrivit RIA și Reuters.

SINTEZA ZILEI

Evenimentele din ziua 847 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:

UE şi ONU cer acţiuni decisive pentru eradicarea violenţei sexuale în zonele de conflict

Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite au cerut miercuri „acţiuni decisive” în sfera politică şi operaţională pentru a preveni şi eradica violenţa sexuală şi pentru a proteja infrastructura civilă în zonele de conflict.

Ucrainean arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. A fost recrutat pe un „chat de întâlniri”

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță că a arestat un presupus informator rus, recrutat prin intermediul unui „chat de întâlniri” şi care este acuzat că a ajutat Moscova să-şi planifice atacurile.

Putin a ajuns în Vietnam, după vizita în Coreea de Nord

Președintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri noapte în Vietnam, pentru discuții cu liderii comuniști din această țară, după ce în cursul zilei a încheiat un pact de apărare cu Coreea de Nord.

Agențiile de presă rusești, citate de Reuters, transmit că aeronava lui Putin a aterizat la Hanoi. Vietnamul este ultima oprire în acest turneu al liderului de la Kremlin în Asia.

Volodimir Zelenski anunță două noi semnatare ale declarației finale a summitului pentru pace desfășurat în Elveția, potrivit Sky News.

Potrivit lui Zelenski, Organizația Statelor Americane (OSA), care reprezintă țările din America de Nord și de Sud, precum și Antigua și Barbuda, au semnat declarația.

„Noi privim întreaga lume ca pe egali, iar aceasta este diferența noastră ideologică față de Rusia în ce privește relațiile internaționale”, a declarat președintele ucrainean.

„Putin, însă, vrea ca numai vocea sa să conteze, sau a celor pe care îi alege. Aceasta este o viziune a lumii tipic colonială, pe care noi, împreună cu toți partenerii noștri, trebuie să o stopăm”.

Zelenski a mai spus că formatul Summitului pentru Pace va asigura „un tratament egal pentru fiecare națiune”, inclusiv, bineînțeles, pentru Ucraina.

Aproape 80 de țări au aprobat deja declarația finală a summitului, care menționează măsuri pentru siguranța nucleară, securitatea alimentară și eliberarea prizonierilor și a celor deportați, inclusiv a miilor de copii răpiți de Rusia.

Un mort și trei răniți în urma unui bombardament rusesc în Donețk, relatează Sky News.

O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite, miercuri, în urma unui bombardament al rușilor în Donețk, a anunțat poliția ucraineană.

Într-o postare, poliția ucraineană menționează că în ultimele 24 de ore au avut loc 2.291 de lovituri ale rușilor în această regiune din estul țării.

Rusia a folosit „aviația, salve de rachete și artilerie”, precizează poliția.

Ucraina va semna un acord de securitate și cu UE

Coreea de Nord ajută Rusia să „ucidă în masă ucraineni”, acuză Kievul

Ucraina a acuzat miercuri Coreea de Nord că oferă Rusiei un ajutor militar care permite „uciderea în masă” a civililor și a cerut măsuri „mai riguroase” pentru a izola cele două țări, după vizita lui Putin la Phenian. „Coreea de Nord cooperează acum în mod activ cu Rusia în domeniul militar și furnizează resurse pentru uciderea în masă a ucrainenilor”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier prezidențial.

Ucraina anunţă semnarea în curând a unui acord de securitate cu UE

Preşedinţia ucraineană a anunţat miercuri semnarea „în viitorul apropiat” a unui acord de securitate cu Uniunea Europeană, cel mai recent dintr-o serie de acorduri încheiate de Kiev cu partenerii săi occidentali.

Detaliul mai puțin plăcut al vizitei lui Putin în Coreea de Nord la care propaganda lui Kim Jong Un a ales să închidă ochii

Liderul de la Kremlin a întârziat destul de mult sosirea la Phenian, un lucru obișnuit pentru președintele rus, care arată felul în care își privește interlocutorii, scrie BBC. Presa de stat nord-coreeană nu a vorbit însă despre acest detaliu, în ciuda faptului că Putin trebuia să sosească marți, și a aterizat abia miercuri, scrie și site-ul NK News, dedicat știrilor din Coreea de Nord.

Rușii își intensifică atacurile spre un nou oraș din regiunea Donețk

VIDEO Putin i-a fost șofer lui Kim Jong Un în limuzina făcută cadou liderului nord-coreean

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a plimbat miercuri pe Kim Jong Un cu o limuzină de lux rusească Aurus, pe care i-a făcut-o cadou liderului nord-coreean.

Autorităţile ucrainene au identificat soldatul decapitat şi de asemenea comandanţii ruşi presupuşi responsabili pentru această crimă comisă pe frontul din regiunea Doneţk în estul Ucrainei, a anunţat miercuri procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin.

„Orice lider mondial care dă mâna cu (preşedintele rus Vladimir) Putin trebuie să ştie că strânge mâna unei persoane care tolerează asasinate barbare”, a mai declarat procurorul general al Ucrainei.

Forțele ruse și-au intensificat atacurile spre orașul Torețk, în apropiere de linia frontului din estul Ucrainei, după o pauză prelungită, au informat miercuri oficiali și jurnaliști AFP.

Frontul estic se află în continuare în centrul unor lupte intense, dar zona Torețk, în regiunea Donețk, fusese relativ cruțată în ultimele luni.

„După o lungă perioadă de acalmie, agresorul a devenit mai activ în sectorul Torețk”, a transmis marți seară statul major al armatei ucrainene, asigurând că „împinge agresorul înapoi”.

Forțele ruse au lansat „cinci operațiuni de asalt în apropiere de New York, Pivnitchne și Pivdenne”, la periferia orașului Torețk, a precizat acesta într-un comunicat de presă.

Rusia așteaptă răspunsul SUA privind un schimb de prizonieri

Rusia a spus miercuri că așteaptă un răspuns din partea Statelor Unite la „ideile” sale privind un schimb de prizonieri, anunțul fiind făcut cu o săptămână înainte de începerea procesului pentru „spionaj” al jurnalistului american Evan Gershkovich, aflat în închisoare de 15 luni.

Acesta urmează să fie judecat la Ekaterinburg pe 26 iunie. Moscova recunoscuse deja că negociază un schimb care ar permite eliberarea tânărului de 32 de ani,

Intervievat de agenția de presă de stat rusă, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a dezvăluit pentru prima dată că Rusia a făcut o propunere Washingtonului, fără a da alte detalii.

„Mingea este în terenul Statelor Unite și așteptămsă răspundă la ideile care le-au fost prezentate”, a declarat Serghei Riabkov, dând asigurări că autoritățile americane au fost pe deplin informate. (AFP)

Rusia are „volume semnificative” de active și proprietăți occidentale care pot fi ținta răspunsului Moscovei dacă Occidentul confiscă veniturile din activele rusești înghețate în străinătate, a declara miercuri Maria Zahaorva, purtătoare de cuvânt a ministerului rus de externe. (Reuters)

Liderul extremei drepte franceze Jordan Bardella susține Ucraina, dar nu-i va trimite rachete cu rază lungă de acțiune.

Președintele partidului Adunarea Națională (RN), cotat cu prima șansă înaintea alegerilor anticipate din 30 iunie-7 iulie, și-a exprimat poziția privind războiul din Ucraina, subliniind că Kievul are dreptul de a se apăra. El a subliniat însă că, dacă va fi numit prim-ministru, nu va trimite Ucrainei arme pentru a lovi teritoriul Rusiei, scrie Reuters.

Kim Jong Un: Relațiile Coreea de Nord – Rusia au ajuns la nivel de alianță

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat miercuri că relațiile dintre Coreea de Nord și Rusia au ajuns la „un nou nivel, mai înalt, acela de alianță”.

La întâlnirea cu Vladimir Putin de la Phenian, Kim a declarat că noul pact de parteneriat strategic semnat de cei doi lideri marchează un moment semnificativ și istoric în relațiile dintre cele două țări. (Reuters)

Entuziasm, fast și „sprijin deplin” pentru războiul Rusiei din Ucraina. De ce vizita lui Putin la Phenian „e o veste proastă pentru restul lumii”.

Mulțimi de oameni care aplaudau și ceremonii fastuoase l-au întâmpinat miercuri pe președintele rus Vladimir Putin la Phenian, unde liderul nord-coreean Kim Jong Un și-a exprimat „sprijinul deplin” pentru războiul Rusiei din Ucraina și a promis relații strategice mai puternice cu Moscova, scriu Reuters și AFP. După discuțiile celor doi lideri, Rusia și Coreea de Nord au semnat un tratat bilateral de parteneriat strategic cuprinzător, care include chestiuni de securitate. O veste proastă pentru restul lumii, a spus pentru BBC o fostă analistă CIA.

Când România a cerut în 2016 un grup NATO la Marea Neagră, Bulgaria a spus că vrea iahturi cu turiști. Cum lucrează acum împreună să curețe marea de mine.

De la începutul războiului, în Marea Neagră au fost confirmate și distruse 99 de mine, dintre care cinci de Forțele Navale Române, potrivit unui răspuns oferit de Ministerul Apărării pentru HotNews.ro. Mine neexplodate, resturi de muniție și tot felul de alte probleme legate de transport: așa arată Marea Neagră la doi ani de la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Noi probleme pentru sistemul energetic ucrainean după ultimul atac

Atacul rusesc cu drone de azi-noapte a avariat instalații electrice din centrul și vestul Ucrainei, ceea ce a dus la noi întreruperi de energie electrică, a anunțat miercuri Ministerul ucrainean al Energiei.

Aceste lovituri asupra infrastructurilor ucrainene survin în contextul în care autoritățile au anunțat și mai multe restricții, pentru a ușura presiunea pe o rețea grav slăbită de atacurile rusești.

„Inamicul a lovit o instalație electrică în centrul țării, iar restricții de alimentare au fost instituite”, a explicat Ministerul ucrainean al Energiei pe Telegram.

În regiunea Liov (vest), echipamente și linii electrice au fost de asemenea avariate în atacul nocturn, a precizat ministerul. (AFP)

Un tribunal din Orientul Îndepărtat al Rusiei a anunțat miercuri că un soldat american a fost condamnat la trei ani și nouă luni de închisoare pentru amenințări cu moartea și furt.

În ultimii ani, mai mulți cetățeni americani au fost arestați și condamnați la perioade lungi de închisoare în Rusia. Washingtonul, care susține militar și financiar Kievul împotriva armatei ruse din Ucraina, acuză Moscova că vrea să îi schimbe cu ruși deținuți în Statele Unite.

Gordon Black, în vârstă de 34 de ani, a fost acuzat că și-a „bătut” iubita rusă, Alexandra Vashchuk, la Vladivostok și că i-a furat 10.000 de ruble (puțin peste 100 de euro).

Tribunalul Pervomaisky din Vladivostok l-a condamnat la trei ani și nouă luni de închisoare într-o unitate penitenciară pentru că a „amenințat-o cu moartea” pe doamna Vashchuk și „i-a furat pe ascuns bunurile – 10.000 de ruble”, se spune într-un comunicat al tribunalului. (AFP)

Rusia și Coreea de Nord au semnat un pact ce include o clauză de apărare reciprocă. De ce vizita lui Putin la Phenian „e o veste proastă pentru restul lumii”

Vladimir Putin și Kim Jong Un au semnat miercuri la Phenian un pact de parteneriat strategic care include chestiuni de securitate și chiar o clauză de apărare reciprocă, a anunțat președintele rus. În acest context, Kim și-a anunțat sprijinul deplin pentru războiul Rusiei din Ucraina. Relația bună a celor doi lideri este o veste proastă pentru restul lumii, a spus pentru BBC o fostă analistă CIA.

Noua estimare a pierderilor rusești

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de marți: 1130 de soldați, 10 tancuri, 12 alte blindate de luptă, 48 de tunuri, 4 sisteme antiaeriene, 47 diferite vehicule și 7 echipamente speciale.

Submarine rusești au făcut exerciții cu rachete de croazieră

Submarinele cu propulsie nucleară ale Flotei de Nord a Rusiei au lansat rachete de croazieră asupra unor ținte maritime în cadrul unor exerciții în Marea Barents, au anunțat miercuri agențiile de presă ruse, citând serviciul de presă al flotei.

„Submarinele nucleare cu rachete de croazieră … ale Flotei de Nord au efectuat tiruri efective de rachete asupra unor ținte maritime în Marea Barents”, se spune într-un comunicat al Flotei.

Submarinele cu propulsie nucleară Severodvinsk și Orel au tras rachete de croazieră Kalibr și Granit la o distanță de aproximativ 170 km către o țintă care simula o flotilă de nave de debarcare ale unui inamic fictiv, a relatat Interfax.

„Conform datelor de control obiectiv, exercițiul de luptă a fost finalizat cu succes”, a adăugat sursa citată. (Reuters)

Phenianul intenționează să își îmbunătățească în continuare cooperarea strategică cu Moscova, i-a spus miercuri Kim Jong Un lui Vladimit Putin, potrivit agențiilor de presă rusești.

„Situația din lume devine tot mai complicată și se schimbă rapid”, a spus Kim, citat de TASS. „În această situație, intenționăm să consolidăm în continuare contactele strategice cu Rusia, cu conducerea rusă”, a adăugat el.

Depozitul petrolier lovit de ucraineni marți arde de peste 24 de ore

Incendiul izbucnit la un depozit de petrol din orașul Azov, în regiunea Rostov din sudul Rusiei, arde de mai bine de 24 de ore, au anunțat miercuri serviciile locale de urgență, potrivit Reuters. „Incendiul din districtul Azov a fost localizat la 3.200 de metri pătrați la ora 05:30”, au transmis serviciile de urgență.

Mai multe rezervoare de depozitare a petrolului au fost cuprinse de flăcări după un atac cu dronă de marți dimineața, despre care o sursă de informații ucraineană a declarat că a fost efectuat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Sursa a declarat pentru Reuters că atacul a lovit depozitele Azovskaya și Azovneftefteprodukt, care au în total 22 de rezervoare de combustibil.

Rusia a lansat azi-noapte 21 de drone Shahed

Rusia a lansat azi-noapte din zonele Primorsko-Akhtarsk și Capul Chauda (Crimeea) 21 de drone de atac de tip Shahed, afirmă pe Telegram forțele aeriene ucrainene.

„Ca urmare a operațiunilor de luptă, 19 UAV-uri inamice Shahed au fost doborâte în regiunile Herson, Nikolaev, Dnipro, Kirovohrad, Hmelnîțkîi și Liov”, potrivit sursei citate.

Parlamentul suedez aprobă un acord de apărare cu SUA / Opoziția: O nebunie

Parlamentul suedez a aprobat marți cu o largă majoritate un acord de apărare cu Statele Unite, despre care opozanții spun că deschide calea pentru desfășurarea de arme nucleare și instalarea de baze americane permanente în Suedia.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––-

INTERVIURILE HotNews.ro