Sari direct la conținut

Ucraina a obținut „multe” în ofensiva din Kursk, afirmă Stoltenberg. „Se bucură” că unele țări NATO permit Kievului să atace Rusia cu arme cu rază lungă de acțiune

HotNews.ro
Ucraina a obținut „multe” în ofensiva din Kursk, afirmă Stoltenberg. „Se bucură” că unele țări NATO permit Kievului să atace Rusia cu arme cu rază lungă de acțiune
Un grup de jurnaliști și soldați ucraineni sunt văzuți în fața unui monument al lui Vladimir Lenin complet demolat, în piața centrală din orașul Sudja, regiunea Kursk, Rusia, 23 august 2024. FOTO: Fabien Nachi / Zuma Press / Profimedia

Ucraina a realizat „multe” în ofensiva sa din regiunea Kursk din Rusia, dar este greu de spus cum va evolua situația în continuare, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în fața reporterilor, la Oslo, potrivit Reuters.

„Doar ucrainenii pot face alegerile dificile care sunt necesare, cum ar fi unde să își desfășoare forțele și ce tip de război este adecvat în această situație”, a spus Stoltenberg.

Forțele ruse avansează în estul Ucrainei, în Donbas, în timp ce trupele ucrainene efectuează o incursiune îndrăzneață în regiunea rusă Kursk, unde pe 6 august a lansat cel mai mare atac străin asupra Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Stoltenberg a mai declarat că Ucraina are dreptul la autoapărare, inclusiv să folosească rachete cu rază lungă de acțiune care pot atinge ținte militare de pe teritoriul Rusiei.

„Mă bucur că multe țări NATO au oferit această oportunitate, iar cele care încă mai impun restricții (privind utilizarea armelor pentru lovirea teritoriului rus, n.r.) le-au atenuat, astfel încât Ucraina să se poată apăra”, a adăugat Stoltenberg.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa vineri la o reuniune a grupului de la Ramstein, o coaliție a națiunilor care furnizează arme Ucrainei, unde este de așteptat să ceară suplimentarea livrărilor de arme, în special rachete cu rază lungă de acțiune, potrivit revistei germane Spiegel.

Zelenski a făcut apel la partenerii internaționali să îi ajute pe ucraineni cu apărarea antiaeriană și să elimine restricțiile care împiedică Kievul să folosească armele donate pentru a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei.

Stoltenberg a declarat anterior într-o conferință că nu vede nicio amenințare militară imediată la adresa țărilor NATO, dar a afirmat că există un pericol constant de terorism, atacuri cibernetice și sabotaj.

Putin: Incursiunea Ucrainei în Kursk avantajează, de fapt, Rusia

Liderul rus Vladimir Putin a declarat joi că incursiunea Ucrainei în Kursk nu a reuşit să încetinească înaintarea Rusiei în estul Ucrainei şi, în plus, a slăbit apărarea Kievului de-a lungul liniei frontului, ceea ce a avantajat Moscova, mai scrie Reuters.

Vorbind la Forumul Economic de la Vladivostok, Putin a declarat că forţele ruse îi resping acum treptat pe soldaţii ucraineni din Kursk. Ucraina şi-a slăbit apărarea în alte părţi, ceea ce a permis Rusiei să-şi accelereze înaintarea în zona estică Donbas, a spus Putin, reiterând că obiectivul principal al Moscovei este de a prelua controlul deplin asupra acestei regiuni ucrainene.

„Scopul inamicului a fost să ne facă nervoşi şi îngrijoraţi şi să transferăm trupe dintr-un sector în altul, ca să ne oprească ofensiva în zone cheie, în primul rând în Donbas”, a declarat Putin. „A funcţionat? Nu”, a adăugat el, potrivit News.ro.

Putin, care a ordonat în februarie 2022 ca zeci de mii de soldaţi să intre în Ucraina în ceea ce el a numit o operaţiune militară specială, a declarat că acum este „datoria sfântă a forţelor armate” de a izgoni forţele ucrainene din Kursk şi de a apăra cetăţenii ruşi.

Comandantul armatei Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrskîi, a declarat că unul dintre obiectivele operaţiunii din Kursk a fost deturnarea forţelor ruse din alte zone, în principal din estul Ucrainei, unde au ajuns în apropierea oraşelor Pokrovsk şi Kurahove.

Deşi incursiunea din Kursk a fost o ruşine pentru Putin şi pentru cadrele militare de vârf, oficialii ruşi o descriu acum ca fiind una dintre cele mai mari greşeli tactice ale Kievului din timpul războiului, afirmând că a dislocat mii de trupe pentru un câştig real redus.

„Prin transferarea unor unităţi destul de mari şi bine antrenate în aceste zone de frontieră cu noi, inamicul a slăbit în zone-cheie, iar trupele noastre au accelerat operaţiunile ofensive”, a explicat Putin.

Volodimir Zelenski a declarat că Kievul intenţionează să păstreze teritoriul din Kursk şi că operaţiunea, despre care spune că face parte dintr-un plan de victorie care nu a fost dezvăluit pe deplin, a adus războiul acasă pentru ruşi.

Putin susţine că, în schimb, forţele ruseşti preiau noi teritorii în estul Ucrainei mai rapid ca niciodată, iar ratele de recrutare sunt în creştere în Rusia. „Nu are loc nicio acţiune de limitare a ofensivei noastre”, a spus Putin. El a declarat că înaintarea Rusiei către oraşul Pokrovsk din estul Ucrainei este un succes.

Forţele ruse, care controlează aproape o cincime din Ucraina, avansează în Donbas (regiunile Donețk și Luhansk), după eşecul contraofensivei Kievului din 2023 de a realiza o breşă majoră.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro