Ucraina anchetează înalți oficiali militari pentru suspiciuni de corupție
Autoritățile ucrainene investighează oficiali militari de rang înalt în două cazuri distincte de suspiciune de corupție, au declarat joi oficiali, în cadrul unei acțiuni de reprimare a neregulilor înainte de discuțiile cu liderii Uniunii Europene, potrivit AFP.
UE a făcut din combaterea corupției o cerință pentru ca Ucraina să adere la blocul cu 27 de membri, un proces care durează ani de zile.
Cele două părți urmează să se întâlnească vineri în capitala ucraineană Kiev, o călătorie simbolică a liderilor UE menită să evidențieze sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care se apropie un an de la invazia rusă din 24 februarie 2022.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat în mod clar în ultima săptămână că ministerul apărării trebuie să fie curat.
În primul caz, Biroul de Stat de Investigații a declarat că o instanță a ordonat reținerea unui fost ministru adjunct al apărării suspectat de implicare în achizițiile ministerului de alimente la prețuri umflate și de echipamente de calitate scăzută pentru armată.
Declarația vine în urma demisiei ministrului adjunct al apărării, Viaceslav Șapovalov, luna trecută, după ce presa a relatat că ministerul apărării era suspectat că a cumpărat alimente la prețuri umflate.
SBI a declarat că persoana reținută va fi reținută timp de două luni dacă nu va plăti o cauțiune de aproximativ 11 milioane de dolari.
„Oficialul nu numai că știa despre aprovizionarea cu produse de slabă calitate, dar a exercitat și presiuni asupra subordonaților pentru a accepta produse de slabă calitate în depozitele militare”, a declarat acesta.
În cel de-al doilea caz, serviciul de securitate SBU a declarat că a acuzat doi oficiali ai administrației militare din orașul Sumî, din estul țării, de deturnare de fonduri destinate reconstrucției infrastructurii.
„SBU a demascat și blocat o schemă de corupție pe scară largă”, a declarat SBU într-o declarație, adăugând că cei doi bărbați au umflat în mod deliberat prețurile plătite pentru materialele de construcție și apoi au încasat diferența.
Numai într-un singur caz, ei au obținut aproape 1,4 milioane de grivne (38.000 de dolari). Un total de 80 de incidente sunt în curs de investigare, a precizat SBU.
Separat, SBU a declarat că a acuzat un bărbat pentru că a vândut ilegal piese de submarine către Rusia înainte de începerea războiului.
De asemenea, SBU a declarat că a reținut un „grup infracțional” pe care l-a acuzat de deturnare de fonduri de stat prin vânzarea de ouă la suprapreț, precum și de alte produse alimentare, către oficialii din domeniul apărării.
___