Sari direct la conținut

„Dark tourism” duce un aflux de vizitatori străini în Ucraina

HotNews.ro
„Dark tourism” duce un aflux de vizitatori străini în Ucraina
Persoane făcând fotografii în regiunea Kiev unor tancuri rusești avariate și capturate în timpul luptelor, FOTO: Gian Marco Benedetto / AFP / Profimedia Images

Alberto Blasco Ventas, un spaniol în vârstă de 23 de ani, se uită la podul de la Irpin distrus de forţele ucrainene în primăvara lui 2022 pentru a opri avansul trupelor ruseşti, un loc care a devenit o etapă preferată a turiştilor occidentali care caută senzaţii tari şi care au venit să descopere războiul din Ucraina, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Soldaţii ruşi, care ocupau această periferie a Kievului la începutul invaziei, au încercat să traverseze podul pentru a avansa spre capitală, îi explică ghidul Oleksy Goriatchev, care arată spre ruinele viaductului dinamitat.

Turistul spaniol observă fascinat: „Este pentru prima dată când sunt într-o zonă de război”.

Alberto a ales un sejur turistic în regiunea Kiev. Chiar dacă este la câteva sute de kilometri de linia frontului, capitala Ucrainei este în continuare atacată, aproape zilnic, de dronele şi rachetele ruseşti. „Nu vă mint, îmi este puţin frică, într-o zonă de război nu poţi să ştii niciodată”, spune acest inginer de software în vârstă de 23 de ani.

Pentru a ajunge aici, turistul spaniol a trebuit să depăşească reticenţele apropiaţilor, apoi a luat avionul până în Republica Moldova şi de acolo cu trenul timp de 18 ore.

După podul de la Irpin, turistul spaniol a vizitat cimitirul de automobile carbonizate şi Borodianka, o localitate devastată la începutul invaziei ruseşti. Fiecare etapă a acestui sejur este filmată, pentru că Alberto vrea să fie şi influencer. Imaginile vor fi postate pe canalul său de YouTube, care are 115.000 de abonaţi, şi pe care a povestit deja ce a văzut la cea mai periculoasă frontieră din lume, cea dintre China, Rusia şi Coreea de Nord.

Cât costă un sejur de „dark tourism” în Ucraina

În Ucraina, peste 10 firme oferă acest gen de sejururi de tip „dark tourism”, un segment de piaţă mic dar în creştere care permite turiştilor să viziteze locuri asociate cu evenimente tragice.

Înainte de război, zeci de mii persoane vizitau în fiecare an zona de la Cernobâl, locul unde în 1986 a avut loc cel mai grav dezastru nuclear.

Firma War Tours, care i-a organizat vizita lui Alberto, dezvăluie că începând din ianuarie şi până în prezent s-a ocupat de aproape 30 de clienţi, în principal europeni şi americani, care au plătit între 150 şi 250 de euro pentru întregul circuit.

O parte din profituri sunt donate armatei, susţine co-fondatorul companiei Dmytro Nykyforov, care insistă că iniţiativa „nu are legătură cu banii ci cu memoria războiului”.

Svitozar Moiseiv, managerul tur-operatorului Capital Tours Kiev, spune că profiturile sunt neglijabile dar vizitele au valoare educaţională. „Este ca un vaccin pentru a împiedica ca acest lucru să se întâmple din nou”, spune Moiseiv.

Vizitele se concentrează în principal pe Kiev şi periferii, precum Irpin şi Bucea, locul unde în primăvara lui 2022 au avut masacre ale civililor atribuite forţelor ruseşti. Însă unele companii oferă şi tururi mai aproape de front. Una dintre cele mai senzaţionaliste oferă un circuit de câteva zile în sudul Ucrainei, care costă până la 3.300 de euro.

Unii turiști străini caută senzații tari într-o zonă de război

Americanul Nick Tan, care lucrează în departamentul financiar al unei companii din tehnologie din New York, a fost unul dintre cei care a vrut să meargă mai departe de Kiev. Aşa că în luna iulie a acestui an a mers până la Harkov, al doilea mare oraş din Ucraina, care este amplasat la aproximativ 20 de kilometri de linia frontului şi este zilnic bombardat de forţele ruseşti.

„Am vrut să văd acest război cu ochii mei”, spune tânărul în vârstă de 34 de ani care ar fi dorit să se apropie şi mai mult de linia frontului dar a fost refuzat de ghid. „Saltul cu paraşuta sau o noapte de petrecere nu îmi mai spune nimic. Care e următoarea etapă? Mersul într-o zonă de război”, spune Nick Tan, care se descrie singur drept un căutător de senzaţii tari.

Mariana Oleskiv, preşedinta Agenţiei naţionale pentru dezvoltarea turismului, recunoaşte că dezvoltarea turismului de război ridică multe probleme de etică dar consideră că cererea va continua să crească. Propria sa agenţie turistică a început să organizeze cursuri speciale de pregătire pentru ghizi precum şi „circuite memoriale” în regiunea Kiev.

Dacă invazia rusească a declanşat un colaps imediat al industriei turistice din Ucraina, în acest an veniturile sectorului ar urma să le depăşească pe cele din 2021, an anterior războiului dar marcat de pandemia de Covid-19, estimează Mariana Oleskiv. Însă creşterea se datorează în principal turismului intern, alimentat de bărbaţii ucraineni în vârstă de mobilizare care nu sunt autorizaţi să iasă din ţară din cauza legii marţiale.

Anul trecut, Ucraina a înregistrat patru milioane de vizitatori străini, estimează Mariana Oleskiv, de două ori mai mulţi decât în 2022, însă această cifră include şi călătorii care au venit în Ucraina cu afaceri.

Ucraina se pregăteşte deja pentru perioada de după război, cu acorduri promoţionale semnate cu Airbnb şi TripAdvisor. „Războiul a pus proiectoarele pe Ucraina. Brandul nostru este mai puternic, toată lumea ne cunoaşte ţara”, spune Mariana Oleskiv.

INTERVIURILE HotNews.ro