Sari direct la conținut

Oferta Kievului pentru Moscova după incursiunea dramatică din Kursk: ofensiva va înceta, dacă Rusia acceptă „o pace justă”

HotNews.ro
Oferta Kievului pentru Moscova după incursiunea dramatică din Kursk: ofensiva va înceta, dacă Rusia acceptă „o pace justă”
Volodimir Zelenski. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Propunerea Ucrainei vine într-un moment în care negocierile dintre Kiev și Moscova se află în acest moment într-un blocaj total, fiecare parte apărând cereri greu de conciliat, scrie AFP.

Ofensiva ucraineană în Rusia este „legitimă” și va înceta dacă Moscova acceptă o „pace justă” și pune capăt invaziei sale în Ucraina, a declarați marți un oficial al Ministerului de Externe de la Kiev.

„Cu cât Rusia va accepta mai repede să restabilească o pace justă (…), cu atât mai repede vor înceta incursiunile forțelor de apărare ucrainene pe teritoriul rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Heorhii Tykhyi, calificând aceste operațiuni drept „absolut legitime”.

Ucraina nu încearcă să „anexeze” teritoriul rus, a mai spus Tykhyi, referindu-se la vasta suprafață de teren controlată de ucraineni în regiunea rusă Kursk.

„Spre deosebire de Rusia, Ucraina nu are nevoie de proprietatea altor persoane. Ucraina nu dorește să anexeze niciun teritoriu în regiunea Kursk, dar dorește să protejeze viețile oamenilor săi”, a declarat oficialul într-o conferință de presă.

Kievul a anunțat luni că a ajuns să controleze aproximativ 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul Rusiei, la puțin după ce chiar Rusia admisese că 28 de localități au ajuns sub control ucrainean – în vreme ce peste 100.000 de persoane au fost evacuate.

AFP a scris marți, citând estimări ale Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), că Ucraina controlează în jur de 800 de kilometri pătrați.

Negocieri aparent imposibile

Este neclar ce anume înseamnă oferta Kievului, dar mai mulți analiști și oficiali, inclusiv Vladimir Putin, au sugerat că unul dintre scopurile ofensivei ucrainene în Kursk ar fi întărirea poziției de negociere a Ucrainei cu Rusia.

Într-o discuție cu AFP, un înalt responsabil ucrainean a recunoscut sub rezerva anonimatului că „dacă (Rusia) nu reușește să recucerească aceste teritorii, ele ar putea fi utilizate în scopuri politice”.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni seară că operațiunea are rolul de a asigura securitatea Ucrainei.

Negocierile dintre Kiev și Moscova se află deocamdată într-un blocaj total, fiecare parte apărând cereri greu de reconciliat, scrie AFP.

Zelenski a declarat că dorește să elaboreze un plan până în noiembrie, data viitoarelor alegeri prezidențiale din Statele Unite, care să servească drept bază pentru un viitor summit de pace la care Kremlinul trebuie să fie invitat.

Omologul său rus, Vladimir Putin, a cerut Kievului să cedeze teritoriile ocupate de armata rusă și să renunțe la apartenența la NATO, cerințe inacceptabile pentru ucraineni și Occident.

Cererea Kievului către aliați

În conferința de marți, purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene a folosit ocazia pentru a atrage atenția că incursiunea ucraineană în regiunea Kursk ar fi „mai puțin necesară” dacă Kievului i s-ar permite „să utilizeze pe deplin capacitățile (sale) cu rază lungă de acțiune” împotriva Rusiei.

În iunie, SUA au permis Ucrainei să lovească ținte militare rusești dincolo de graniță, dar au menținut o interdicție privind atacurile în interiorul Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune precum ATACMS.

Pentagonul a declarat că operațiunea din Kursk „se încadrează în politica SUA privind locurile în care pot opera armele noastre, sistemele noastre, capacitățile noastre”.

Regatul Unit nu a permis totuși Ucrainei să utilizeze rachete Storm Shadow, furnizate de Marea Britanie, ca parte a incursiunii, menținându-și politica de a permite numai lovituri în interiorul teritoriului suveran ucrainean, scrie Kyiv Independent.

„Dacă Ucraina ar putea lovi trupele inamice pe teritoriul lor, de unde acestea amenință Ucraina, atunci Ucraina ar fi într-o poziție mult mai bună pentru a se proteja”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că oficialii ucraineni sunt în discuții cu partenerii occidentali pentru a permite Ucrainei să lovească ținte militare în interiorul Rusiei.

INTERVIURILE HotNews.ro