Sari direct la conținut

Ucraina solicită din nou Occidentului să-i dea permisiunea să atace teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune: „Va accelera soluția”

HotNews.ro
Sistemul de rachete tactice al Armatei SUA (ATACMS), Foto: Handout / AFP / Profimedia
Sistemul de rachete tactice al Armatei SUA (ATACMS), Foto: Handout / AFP / Profimedia

Ucraina a făcut sâmbătă un nou apel către Occident pentru a-i permite să lovească mai adânc pe teritoriul rus, după ce, cu o zi înainte, întâlnirea între președintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer nu a produs nicio schimbare vizibilă în politica celor două țări privind utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune, informează The Associated Press (AP).

„Terorismul rus începe la depozitele de arme, aerodromurile şi bazele militare din interiorul Federaţiei Ruse”, a afirmat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Andrii Yermak. „Permisiunea de a lovi adânc în Rusia va accelera soluţia”, a precizat el, potrivit News.ro.

Reluarea apelului a venit în contextul în care Kievul a anunțat că forțele ruse au lansat mai multe atacuri cu drone şi artilerie în Ucraina în cursul nopții.

Oficialii ucraineni au solicitat în mod repetat aliaţilor să aprobe utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident pentru a lovi ţinte aflate în interiorul teritoriului rus.

Până în prezent, Statele Unite au permis Kievului să utilizeze armele furnizate de americani, doar într-o zonă limitată din interiorul graniţei Rusiei cu Ucraina.

Presa a scris că discuţiile privind permiterea atacurilor cu rază lungă de acţiune se aflau pe masă la întâlnirea de vineri de la Washington dintre preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer, însă nu a fost anunţată nicio decizie imediat după întâlnire.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni asupra SUA şi a altor aliaţi pentru a permite forţelor sale să utilizeze arme occidentale pentru a ţinti baze aeriene şi puncte de lansare mai îndepărtate, în timp ce Rusia a intensificat atacurile asupra reţelei de electricitate şi a utilităţilor din Ucraina înainte de iarnă.

Zelenski a afirmat că peste 70 de drone ruseşti au fost lansate în Ucraina peste noapte. Forţele aeriene ucrainene au anunțat ulterior că 76 de drone ruseşti au fost reperate, dintre care 72 au fost doborâte.

„Trebuie să ne consolidăm apărarea aeriană şi capacităţile cu rază lungă de acţiune pentru a ne proteja poporul”, a scris Zelenski, într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare. „Lucrăm la acest lucru cu toţi partenerii Ucrainei”, a adăugat liderul de la Kiev.

În timpul altor atacuri nocturne, o persoană a fost ucisă de tirurile de artilerie ruseşti, infrastructura energetică fiind vizată în regiunea Sumî din Ucraina. Un şofer în vârstă de 54 de ani a fost ucis şi alte şapte persoane au fost spitalizate, conform Ministerului Energiei din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că, dacă Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune, acest lucru ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”.

„Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia”, a declarat Putin la televiziunea de stat după ce a luat cuvântul la un forum cultural la Sankt Petersburg, conform unei înregistrări video postate pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă de pe lângă preşedinţia rusă, notează Agerpres.

SUA au refuzat în mod special să facă acest lucru până acum, de teama unei escaladări care ar putea duce la un conflict direct cu Rusia, având în vedere că ambele ţări sunt puteri nucleare.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro