„Este imposibil, dar s-a întâmplat”. Dmitri Medvedev amenință că Rusia va transforma Kievul într-o „pată gigantică topită”
Dmitri Medvedev, înalt responsabil rus în domeniul securității și fost președinte, a afirmat sâmbătă că Rusia ar putea distruge capitala ucraineană Kiev cu arme non-nucleare ca ripostă la utilizarea de către Ucraina a rachetelor occidentale cu rază lungă de acţiune, informează Reuters.
Medvedev consideră că Moscova are deja motive oficiale pentru a utiliza armele nucleare după incursiunea armată a Ucrainei în regiunea rusă Kursk, dar ar putea, în schimb, să folosească unele dintre noile sale tehnologii din domeniul armamentului pentru a reduce Kievul la „o pată gigantică topită” atunci când i se va termina răbdarea.
„La dracu’! Este imposibil, dar s-a întâmplat”, a scris Medvedev, în limba engleză, într-un mesaj publicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Vineri, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a criticat afirmaţiile „incredibil de periculoase” ale preşedintelui Vladimir Putin cu privire la un posibil război între ţara sa şi statele membre NATO, notează AFP și Agerpres.
Liderul de la Kremlin a declarat joi că dacă Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”.
„Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia”, a declarat Putin la televiziunea de stat după ce a luat cuvântul la un forum cultural la Sankt Petersburg, conform unei înregistrări video postate pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă de pe lângă preşedinţia rusă.
Ucraina cere cu insistenţă permisiunea de a lovi ţinte în profunzimea teritoriului rus cu rachetele care i-au fost livrate de către Occident.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi „întârzierea” în dezbaterile pe această problemă.
SUA au refuzat în mod special să facă acest lucru până acum, de teama unei escaladări care ar putea duce la un conflict direct cu Rusia, având în vedere că ambele ţări sunt puteri nucleare.
Citiți și:
- Ce opțiuni de ripostă are Vladimir Putin dacă Occidentul permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune. Experții anticipează un scenariu nemaiîntâlnit din 1990 încoace
- Șeful NATO, declarații neașteptate despre războiul din Ucraina. Ce putea face alianța pentru a preveni conflictul sângeros
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro