Sari direct la conținut

Ucrainenii au atacat o bază militară rusească cu 6 rachete ATACMS, susține Moscova, care promite răzbunare

HotNews.ro
Ucrainenii au atacat o bază militară rusească cu 6 rachete ATACMS, susține Moscova, care promite răzbunare
Fotografie ilustrativă - Un avion de luptă Mirage 2000 al forțelor aeriene franceze decolează pentru un atac asupra unei facilități Daesh (Statul Islamic), în Raqqa, Siria, pe 21 august 2016, înarmat cu rachete Storm Shadow. Ucraina a lansat, în noiembrie 2024, asupra Rusiei un atac cu rachete de croazieră britanice Storm Shadow, după ce a lansat și rachete americane ATACMS. Sursa foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Moscova a transmis miercuri că forțele ucrainene au lovit un aerodrom militar din Marea Azov cu șase rachete balistice ATACMS de producție americană, o mișcare care ar putea determina Rusia să lanseze o altă rachetă hipersonică experimentală cu rază intermediară de acțiune asupra Ucrainei, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că două dintre rachetele lansate de Ucraina au fost doborâte de un sistem de apărare antirachetă Pantsir, iar restul au fost distruse cu ajutorul mijloacelor de război electronic.

„În dimineața zilei de 11 decembrie 2024, regimul de la Kiev a lansat un bombardament cu rachete, folosind arme occidentale de precizie, asupra aerodromului militar Taganrog din regiunea Rostov”, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova, într-un comunicat de presă.

„Acest atac cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune nu va rămâne fără răspuns și vor fi luate măsurile corespunzătoare”, a adăugat ministerul.

Rusia a lansat o nouă rachetă balistică hipersonică cu rază intermediară de acțiune, cunoscută sub numele de „Oreșnik” (sau Hazel Tree) asupra Ucrainei, pe data de 21 noiembrie, în ceea ce președintele Vladimir Putin a declarat că reprezintă un răspuns direct la atacurile forțelor ucrainene asupra Rusiei efectuate cu rachete americane și britanice.

Un oficial american a declarat miercuri că Rusia ar putea lansa o altă rachetă Oreșnik asupra Ucrainei în zilele următoare, dar Washingtonul nu consideră că această rachetă balistică hipersonică va schimba cursul războiului.

După ce a primit aprobarea din partea administrației Biden, Ucraina a lovit Rusia cu șase ATACMS de producție americană, pe 19 noiembrie. Două zile mai târziu, ucrainenii au lansat un nou atac, folosind cu rachete britanice Storm Shadow și rachete americane HIMARS.

După aceste atacuri, Putin a afirmat că războiul din Ucraina escaladează spre un conflict global pentru că Statele Unite și Marea Britanie au permis Ucrainei să lovească Rusia cu armele lor și a avertizat Occidentul că Moscova ar putea riposta.

Războiul intră în ceea ce unii oficiali ruși și occidentali spun că ar putea fi faza sa finală și cea mai periculoasă, deoarece forțele Moscovei avansează în cel mai rapid ritm înregistrat din primele săptămâni ale conflictului și până în prezent.

Președintele ales Donald Trump, care își va prelua funcția în ianuarie 2025, a făcut presiuni pentru o încetare a focului și demararea negocierilor care să pună capăt rapid războiului, lăsând sub semnul întrebării sprijinul pe termen lung al Washingtonului pentru Kiev.

Invazia Rusiei din Ucraina, începută în 2022, s-a soldat cu sute de mii de morți, milioane de oameni strămutați și a declanșat cea mai mare criză în relațiile dintre Moscova și Occident de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, și până azi.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro