Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1022: Rușii înaintează rapid spre orașul-strategic din Donețk / Ucraina ar putea fi lovită din nou cu o rachetă hipersonică rusă zilele următoare / Ce pun la cale Macron și Tusk

Război în Ucraina, ziua 1022: Rușii înaintează rapid spre orașul-strategic din Donețk / Ucraina ar putea fi lovită din nou cu o rachetă hipersonică rusă zilele următoare / Ce pun la cale Macron și Tusk
Soldații ucraineni trag cu artileria în direcția Kreminna, regiunea Donețk, Ucraina, 30 noiembrie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ucraina a atacat peste noapte Rusia. Oficialii din Rostov au anunțat că armata Kievului a folosit rachete pentru a avaria o instalație industrială și mașini într-un port de la Marea Neagră. Explozii au fost auzite în apropierea unui oraș care găzduiește o bază aeriană de unde trupele Moscovei operează drone și bombardiere pentru a ataca Ucraina.

Evenimentele de miercuri, ziua 1022 a războiului din Ucraina, LIVE:

SINTEZA ZILEI:


Ajutorul de 20 de miliarde de dolari deblocat marţi de SUA pentru Ucraina, care va fi finanţat din dobânzile activelor ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor, este un „furt”, a denunţat miercuri diplomaţia rusă, care a promis represalii, relatează AFP.

Kievul a afirmat miercuri că nu a „discutat” cu Viktor Orban despre o posibilă încetare a focului de Crăciun cu Rusia, precum şi despre un schimb important de prizonieri, respingând astfel afirmaţiile premierului ungar conform cărora preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „a refuzat” această idee, informează AFP.

„Ca întotdeauna, partea ungară nu a discutat cu Ucraina. Şi ca întotdeauna Ungaria nu a informat (Ucraina, n.red.) cu privire la schimburile sale cu Moscova”, a afirmat Dmitro Lytvyne, un consilier al preşedinţiei ucrainene, într-un mesaj scris adresat presei.

Viktor Orban, care prezidează Consiliul UE până la sfârşitul lunii decembrie, a declarat miercuri că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins o ofertă de a opri ostilităţile cu Rusia în perioada sărbătorilor, notează Agerpres.

„Am propus o încetare a focului de Crăciun şi un schimb mare de prizonieri. Este trist că preşedintele Zelenski le-a respins şi exclus în mod clar astăzi. Am făcut ce am putut!”, a scris Viktor Orban, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

Moscova a transmis miercuri că forțele ucrainene au lovit un aerodrom militar din Marea Azov cu șase rachete balistice ATACMS de producție americană, o mișcare care ar putea determina Rusia să lanseze o altă rachetă hipersonică experimentală cu rază intermediară de acțiune asupra Ucrainei, scrie Reuters.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a afirmat miercuri că ţara sa vede mari oportunităţi de a coopera cu Germania în sectorul apărării, în contextul participării sale la un forum de afaceri germano-ucrainean la Berlin, informează DPA.

„Cu Germania avem cele mai mari societăţi mixte în sectorul apărării”, a declarat Şmîhal, dând ca exemplu proiecte de reparare şi întreţinere a tancurilor, producţia de vehicule de luptă moderne de infanterie şi sisteme de apărare aeriană. „Avem proiecte şi în producţia de rachete antitanc şi mine antitanc”, a amintit el.

Conform lui Şmîhal, industria de apărare ucraineană, care este în creştere rapidă ca urmare a invaziei ruse, are deja peste 300.000 de angajaţi în circa 800 de companii.

„Producţia noastră de apărare creşte şi va valora deja în jur de 30 de miliarde de dolari în 2024”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Premierul ucrainean şi-a exprimat recunoştinţa pentru faptul că nicio companie germană nu a părăsit piaţa ucraineană după începutul războiului, în 2022.

Președintele francez Emmanuel Macron va discuta cu premierul polonez Donald Tusk despre desfășurarea unei forțe de menținere a păcii în Ucraina postbelică atunci când cei doi lideri se vor întâlni joi la Varșovia, au declarat pentru publicația europeană Politico un diplomat al UE și un oficial francez.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat miercuri discuția telefonică a lui Viktor Orban cu liderul rus Vladimir Putin, acuzându-l pe premierul ungar de subminarea „unităţii” europene în faţa invaziei ruse din Ucraina.

Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat miercuri Rosstat (Oficiul federal de statistică), cu o săptămână înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani, informează AFP.

În luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în Rusia, alimentată în special de războiul din Ucraina şi consecinţele sale, a atins 8,5%, cu mult peste obiectivul oficial de 4%.

Creşterea preţurilor afectează puterea de cumpărare a ruşilor. Recent, explozia preţurilor la unt şi ulei de floarea soarelui a făcut titluri în presa rusească, readucând în memorie panica provocată în 2023 de explozia preţurilor la ouă, notează Agerpres.

Accelerarea inflaţiei ar putea să convingă Banca Rusiei să majoreze, la reuniunea din 20 decembrie, cu unul şi chiar cu două puncte procentuale dobânda de referinţă care este deja la 21%, nivel fără precedent după 2003. Guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina insistă în fiecare săptămână că vrea să facă totul pentru a frâna creşterea preţurilor.

Inflaţia în Rusia este alimentată în special de explozia cheltuielilor militare pentru războiul din Ucraina, de efectele sancţiunilor şi de creşterea salariilor, o consecinţă directă a penuriei de mână de lucru pe piaţa muncii, companiile fiind forţate să ofere salarii atractive pentru a recruta muncitorii de care au nevoie. Penuria de muncitori este rezultatul plecării pe frontul ucrainean, sau în străinătate, a mii de bărbaţi ruşi, începând din luna februarie 2022.

Trupele ruse au distrus sau au cucerit mai multe poziții ucrainene în apropierea orașului Pokrovsk din estul Ucrainei, a anunțat miercuri armata Kievului, în timp ce Moscova se apropie de acest centru logistic strategic care găzduiește o mină ucraineană de cocs unică, informează Reuters.

Rusia ar putea lansa o altă rachetă balistică hipersonică experimentală în Ucraina în zilele următoare, dar Washingtonul nu consideră că Oreșnik este în stare să impună o schimbare importantă a ritmului război, a declarat miercuri un oficial american, relatează Reuters.

Comisia Europeană a hotărât să investească mai mult în supravegherea granițelor blocului cu Rusia și Belarus, în timp ce acuză Rusia că se folosește de migranți într-o nouă tactică a „războiului hibrid”, relatează Reuters. Totodată, potrivit UE, statele vor putea să limiteze drepturile solicitanților de azil „instrumentalizați” de Rusia, scrie AFP.

Rusia nu este dispusă la concesii pentru încheierea conflictului din Ucraina şi propunerile preşedintelui rus Vladimir Putin în vederea soluţionării acestui conflict trebuie puse în aplicare, a transmis miercuri Ministerul rus de Externe, potrivit Reuters.

Cancelarul german Olaf Scholz le-a adresat miercuri companiilor germane apelul de a investi în Ucraina, care în opinia lui este „o viitoare membră a Uniunii Europene”, în timpul unei conferinţe privind cooperarea economică între Berlin şi Kiev, scrie AFP.

„Dacă investiţi în Ucraina astăzi şi în anii care vin, investiţi într-o viitoare membră a UE”, a spus Olaf Scholz în cadrul celui de-al 7-lea forum economic germano-ucrainean, desfăşurat la Berlin.

Aproximativ 2.000 de companii germane sunt active în Ucraina, ţară cu care schimburile comerciale ale Berlinului au sporit de la 8 miliarde la 10 miliarde de euro, între 2021 şi 2023, potrivit Agerpres.

În opinia cancelarului german, după războiul declanşat de invazia rusă începută în februarie 2022, Ucraina va cunoaşte „ritmuri de creştere şi oportunităţi pe care le-am văzut doar în ţările Europei Centrale şi de Est ce au aderat la UE în cursul ultimelor două decenii”.

Forțele Moscovei au au recăpătat controlul asupra așezărilor Daryino și Plyokhovo din regiunea Kursk, a informat miercuri Ministerul rus Apărării, a transmis agenția de presă de stat TASS, citată de Reuters.

Ministerul rus de Externe a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite sunt atât de tensionate încât cetățenii ruși ar trebui să evite să călătorească în Statele Unite, Canada și în unele țări din Uniunea Europeană, deoarece riscă să fie „vânați” de autoritățile americane, relatează Reuters.

Putin și Orban au vorbit la telefon despre Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban au discutat la telefon, la inițiativa liderului de la Budapesta, a anunțat marți Kremlinul, potrivit Kommersant.

Cei doi au făcut schimb de opinii cu privire la conflictul ruso-ucrainean și au discutat despre posibilitatea rezolvării acestuia pe cale diplomatică. De asemenea, au abordat proiecte energetice reciproc avantajoase, precum și cooperarea comercială și economică dintre cele două țări, scrie Kommersant, citând comunicatul oficial.

Bilanțul atacului rusesc asupra Zaporojie de marți a crescut la şapte morţi şi 22 de răniţi, au anunţat miercuri autorităţile ucrainene, în timp ce salvatori continuau să caute supravieţuitori sub dărâmături, relatează AFP.

Kievul are suficiente fonduri și muniție pentru a rezista ofensivei Rusiei cel puțin în prima jumătate a anului 2025, chiar dacă Statele Unite vor sista ajutorul, a declarat miercuri ministrul ucrainean de Finanțe, Serhii Marchenko, pentru ziarul El Pais, citat de The Kyiv Independent.

Bulgaria a avertizat miercuri că va întrerupe tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său care se fac prin Balkan Stream, dacă consorţiul de stat rus Gazprom nu va găsi o modalitate de a plăti acest serviciu fără intervenţia băncii Gazprombank, sancţionată de Statele Unite, informează EFE.

Ucraina a ajutat rebelii sirieni să umilească Rusia

Rebelii sirieni au fost ajutați de Ucraina să doboare regimul lui Bashar al-Assad și să umilească Rusia

Rebelii sirieni care au preluat puterea la Damasc la sfârșitul săptămânii trecute au primit drone și sprijin din partea serviciilor secrete ucrainene, care au încercat astfel să submineze Rusia și regimul lui Bashar al-Assad, potrivit unor surse familiarizate cu activitățile militare ucrainene din străinătate citate de Washington Post.

Armata ucraineană a declarat miercuri că a lovit peste noapte un depozit de petrol din regiunea rusă Briansk, informează Reuters. Armata ucraineană a precizat că în urma loviturii a izbucnit un „incendiu masiv”.

Rusia a pierdut 757.340 de soldați de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene.

Conform sursei citate, 1.400 de militari ruși au murit sau au fost răniți în ultima zi.

Un atac cu rachete care a avut loc peste noapte a avariat o instalație industrială și numeroase mașini în portul Taganrog din sud-vestul Rusiei, a declarat miercuri guvernatorul interimar al regiunii Rostov, potrivit Reuters.

„Potrivit informațiilor preliminare, nimeni nu a fost rănit”, a declarat guvernatorul interimar, Iuri Slyusar, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Slyusar a declarat că 14 mașini au luat foc, dar nu a dezvăluit detalii cu privire la ce altceva a fost lovit sau cât de mare a fost atacul.

Reuters precizează că nu a fost în măsură să verifice independent informațiile. Ucraina nu a făcut niciun comentariu până la această oră.

Zona avariată din Taganrog, un oraș cu aproximativ un sfert de milion de locuitori de pe coasta rusă a Mării Negre și nu departe de granița cu Ucraina, a fost izolată de poliție, a declarat Svetlana Kambulova, șefa orașului, pe Telegram.

Atacul a avariat parțial o centrală termică, întrerupând căldura pentru 27 de blocuri, a declarat Kambulova.

O serie de explozii au putut fi auzite în videoclipurile postate pe canalele neoficiale rusești de Telegram, dar nu era clar de unde veneau.

Rusia are o bază aeriană în apropierea orașului, din care analiștii militari spun că forțele aeriene ruse operează drone, bombardiere și alte arme pentru a ataca Ucraina.

Separat, Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele de apărare aeriană au distrus 14 drone ucrainene peste noapte deasupra regiunii Briansk, care se învecinează cu Ucraina.

Guvernatorul din Briansk, Alexander Bogomaz, a declarat pe canalul său Telegram că o „instalație de producție” a luat foc pentru scurt timp în urma atacului. El nu a precizat ce instalație a fost avariată.

Citând oficiali locali din Briansk, canalele de știri neoficiale rusești Telegram au relatat că o rafinărie de petrol din Briansk a luat foc. Reuters a precizat că nu a putut verifica independent aceste informații.

EXCLUSIV. Rusia, cheltuieli enorme în 2025 pentru război. Un expert rus acuză ipocrizia Occidentului: „Fără gazele din conducte, industria lor nu mai lucrează”

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • Rusia este aproape de a-și atinge obiectivele militare în Ucraina și deține inițiativa strategică în toate zonele, a afirmat marți șeful serviciilor de informații externe ale Moscovei, citat de presa rusă.
  • O dronă a lovit şi a avariat grav, marţi, un vehicul oficial al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) pe drumul spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub controlul ruşilor, a anunţat şeful agenţiei ONU de supraveghere nucleară.
  • Semnalul transmis de Moscova după ce Trump a cerut oprirea războiului și Zelenski s-a declarat deschis la o soluție diplomatică. Ce a spus șeful spionajului extern rusesc despre „capacitatea de negociere” a lui Zelenski.
  • Ucraina nu se va folosi de soldați foarte tineri pentru a compensa lipsurile în materie de echipament și formare militară, a spus Volodimir Zelenski în ceea ce pare o reacție la presiunile din partea oficialilor americani și a altor aliați occidentali pentru ca Ucraina să reducă vârsta de recrutare de la 25 la 18 ani.
  • SUA au deblocat 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, partea sa din împrumutul de 50 de miliarde promis de G7 şi care va fi rambursat prin dobânzile la activele ruseşti îngheţate.
  • Volodimir Zelenski cere aliaților noi sisteme Patriot. Câte ar fi necesare pentru protejarea Ucrainei de bombardamentele aeriene
  • Un locuitor al regiunii Krasnoiarsk din Siberia a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a deteriorat afișe care îndemnau oamenii să se înroleze în armata rusă, a anunțat marți Comitetul regional de anchetă, un nou exemplu al condamnărilor grele pronunțate în plin conflict ucrainean, transmite AFP.
  • Subminarea alegerilor în UE, motiv pentru noi sancțiuni aplicate Rusiei. Ambasadorii țărilor membre la Bruxelles vor să combată amenințările hibride.
  • Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhii Nikiforov, a declarat că Kievul pregătește o reuniune în decembrie a principalilor parteneri europeni care, împreună cu SUA, sunt „capabili să asigure consolidarea maximă a statului nostru”.
  • Zelenski i-a mulțumit lui Trump, într-un mesaj postat pe X, pentru „hotărârea sa fermă de a pune capăt acestui război într-un mod corect”.
  • Trupele ruse au cucerit satul Zheltoye din regiunea ucraineană potrivit ministerului apărării de la Moscova, citat de TASS.
  • Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit luni cu Donald Trump și miliardarul Elon Musk la reședința Mar-a-Lago din Florida a președintelui ales al SUA, a anunțat liderul european pe platforma de social media X.
  • Un atac al rușilor asupra oraşului Zaporojie a lovit o clinică şi mai multe imobile. Cel puțin doi morți și numeroși răniți

–––

Informațiile de marți privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro