Sari direct la conținut

UE a adoptat al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei / Frigiderele și imprimantele, pe lista de interdicție la export

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: DreamsTime
Vladimir Putin, Foto: DreamsTime

Ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al 11-lea de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, a anunțat miercuri Suedia.

„Ambasadorii UE au convenit astăzi al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Pachetul include măsuri menite să contracareze eludarea sancțiunilor și listări individuale”, a anunțat pe pagina sa de Twitter președinția rotativă a UE, preluată de Suedia la începutul acestui an.

Associated Press notează că o prezentare detaliată a noilor măsuri va fi disponibilă mai târziu în cursul acestei săptămâni, când pachetul de sancțiuni va fi adoptat formal în procedură scrisă.

UE a adoptat anterior alte 10 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei în cele aproape 16 luni care s-au scurs de la începerea invaziei declanșate de Vladimir Putin.

Acestea au vizat sistemul bancar și financiar al Rusiei, industria energetică și exporturile de petrol ale țării, industria rusă de armament, dar și elite apropiate de Kremlin. În prezent peste 1.000 de oficiali ruși sunt supuși unor sancțiuni care au vizat înghețarea activelor lor din Occident și interdicții de călătorie.

Blocul comunitar a adoptat anteriorul pachet de sancțiuni împotriva Moscovei pe data de 24 februarie, la împlinirea unui an de la declanșarea agresiunii asupra Ucrainei, cea mai mare din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Pachetul respectiv a inclus restricţii la export pentru bunurile cu dublă utilizare, precum şi măsuri împotriva entităţilor care susţin războiul, care răspândesc propaganda sau care livrează drone folosite de Rusia.

Primele informații despre noul pachet de sancțiuni adoptat de UE

Potrivit surselor diplomatice familiare cu negocierile, noul pachet de sancțiuni va viza mai mult consolidarea și înăsprirea celor deja existente, precum și măsuri pentru a împiedica entitățile sancționate să le eludeze.

„Salut acordul politic asupra celui de-al 11-lea nostru pachet de sancțiuni. El va da o lovitură suplimentară mașinei de război a lui Putin cu restricții la export mai severe, țintind entitățile care susțin Kremlinul. Instrumentul nostru pentru prevenirea circumvenției va împiedica Rusia să pună mâna pe bunurile aflate sub sancțiuni”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Andrzej Sadosz, ambasadorul Poloniei pe lângă UE, a declarat că noul pachet de sancțiuni vizează 70 de persoane, 30 de persoane juridice, precum și exporturile de petrol prin ramura de sud a conductei Druzhba.

Potrivit oficialului polonez, noile sancțiuni vizează în special persoane „responsabile de deportarea ilegală a copiilor” ucraineni din teritoriile ocupate și companii „care eludează sancțiunile și susțin eforturile militare ruse”.

UE interzice exporturile de frigidere și alte aparate cu componente electronice în Rusia

În precizări făcute ulterior, Comisia Europeană a confirmat că scopul este de a împiedica posibilitatea ca mărfurile interzise pentru export în Rusia să găsească o modalitate de a aproviziona complexul militar rus.

Propunerea iniţială a Comisiei a identificat în special opt firme chineze acuzate de reexportul de bunuri sensibile în Rusia. După discuţii cu Beijingul, cinci dintre ele au fost eliminate de pe listă, dar trei firme cu sediul în Hong Kong rămân vizate pentru că sunt ruseşti, a declarat o sursă diplomatică.

O companie iraniană, două companii din Emiratele Arabe Unite, două firme cu sediul în Uzbekistan, una în Armenia şi una în Siria sunt, de asemenea, vizate. UE încearcă să descurajeze firmele străine şi ţările terţe să ajute Moscova prin reexportul către Rusia a unor bunuri care pot fi utilizate de complexul militar-industrial rus, inclusiv semiconductori şi circuite integrate.

Cel de-al 11-lea pachet vizează frigiderele, imprimantele, calculatoarele electronice şi alte produse care „contribuie la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului său de apărare şi securitate”.

Lista are 155 de pagini. Europenii au interzis, de asemenea, accesul în porturi şi ecluze pe teritoriul UE pentru navele suspectate de încălcarea interdicţiei privind importul de ţiţei şi produse petroliere ruseşti pe cale maritimă.

Statele europene au prelungit, de asemenea, suspendarea licenţelor de emisie în UE pentru cinci organe de presă ruseşti aflate sub controlul permanent al conducerii ruse, precum şi interdicţia de difuzare a conţinutului acestora.

Urmărește ultimele evoluții din a 483-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro