UE a aprobat primul vaccin anti-Covid pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani / Când ar putea începe vaccinarea copiilor în România
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat joi administrarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani, deschizând calea inoculării acestora împotriva coronavirusului în contextul în care continentul se luptă cu un nou val pandemic, anunță Reuters.
EMA recomandă ca vaccinul numit Comirnaty să fie administrat în două doze de 10 migrograme la distanță de 3 săptămâni printr-o injecție în partea superioară a brațului.
Dozele pentru adulți conțin 30 de micrograme ale vaccinului.
„Beneficiile [vaccinului] Comirnaty pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani sunt mai mari decât riscurile, în special în rândul celor cu afecțiuni care cresc riscul dezvoltării unor forme severe de COVID-19”, afirmă EMA.
Pfizer și BioNTech spun că vaccinul lor anti-Covid a demonstrat o eficacitate de 90,7% pentru copiii din această categorie de vârstă în studiile clinice.
Vaccinul dezvoltat de cele două companii a fost aprobat de EMA pentru inocularea anti-Covid a adolescenților cu vârsta între 12 și 15 ani încă din luna mai.
Deși decizia finală privind autorizarea vaccinului pentru copiii sub această vârstă fi luată de Comisia Europeană, executivul blocului comunitar de regulă urmează recomandările EMA.
Când ar putea începe vaccinarea copiilor în România
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a început pregătirile logistice pentru administrarea vaccinului la copii și pentru optimizarea platformei de programare, declara recent coordonatorul campaniei de vaccinare din Români, Valeriu Gheorghiță.
El spunea că până acum au fost identificate 45 de cabinete în unități sanitare și alte 135 de cabinete în centre de vaccinare unde se folosește vaccinul Pfizer și unde vor putea fi vaccinați copiii cu vârta între 5 și 11 ani.
Vor fi trei posibilități de vaccinare: în cabinetele organizate în centrele adresate populației generale, în centrele din unitățile sanitare și în cabinetele de medicină de familie.
Momentul când va începe efectiv vaccinarea ține de livrarea dozelor, spunea Gheorghiță. În platforma naţională de programare, la fiecare centru de vaccinare, se va menţiona dacă se pot administra şi vaccinuri pentru grupa de vârstă 5-11 ani.
„Probabil că vom asocia către fiecare centru, pe hartă, un icon care să identifice această posibilitate, de administrare la copii, şi, de asemenea, centrul în sine va fi redenumit astfel încât pentru populaţie să fie uşor de identificat şi de efectuat programarea”, afirma medicul.