Sari direct la conținut

UE deschide o nouă anchetă împotriva Apple, după ce i-a aplicat o amendă uriașă

HotNews.ro
Magazin Apple Store, Foto: Mirko Vitali, Dreamstime.com
Magazin Apple Store, Foto: Mirko Vitali, Dreamstime.com

Comisia Europeană a anunţat luni că a informat Apple cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia regulile magazinului său de aplicaţii App Store încalcă Regulamentul privind pieţele digitale (DMA), deoarece îi împiedică pe dezvoltatorii de aplicaţii să îi orienteze în mod liber către canale alternative pe consumatorii aflaţi în căutare de oferte şi conţinut, se arată într-un comunicat al executivului comunitar citat de Agerpres.

În plus, Comisia a iniţiat o nouă procedură de neconformitate împotriva Apple fiind preocupată de faptul că noile sale cerinţe contractuale pentru dezvoltatorii terţi de aplicaţii şi magazinele de aplicaţii terţe, inclusiv noua „taxă pentru tehnologie de bază” a Apple, nu asigură respectarea efectivă a obligaţiilor Apple în temeiul Regulamentului privind pieţele digitale.

Acesta prevede că dezvoltatorii care îşi distribuie aplicaţiile prin intermediul App Store deţinut de Apple ar trebui să poată, în mod gratuit, să îşi informeze clienţii cu privire la alte posibilităţi de a cumpăra mai ieftin, să îi orienteze către ofertele respective şi să le permită să facă achiziţii.

Apple are în prezent trei seturi de condiţii comerciale care reglementează relaţia sa cu dezvoltatorii de aplicaţii, inclusiv regulile App Store privind orientarea clienţilor. Comisia constată, cu titlu preliminar, următoarele: niciuna dintre aceste condiţii comerciale nu le permite dezvoltatorilor să îşi orienteze în mod liber clienţii. De exemplu, dezvoltatorii nu pot furniza informaţii privind preţurile în cadrul aplicaţiei sau nu pot comunica în niciun alt mod cu clienţii lor pentru a promova oferte disponibile pe canale de distribuţie alternative.

Acuzațiile aduse Apple de către Comisia Europeană

În plus, în majoritatea condiţiilor comerciale pe care le pune la dispoziţia dezvoltatorilor de aplicaţii, Apple permite direcţionarea doar prin „link-outs”, metodă prin care dezvoltatorii de aplicaţii pot include în aplicaţia lor un link care redirecţionează clientul către o pagină web unde poate încheia un contract. Procesul de direcţionare prin link-out face obiectul mai multor restricţii impuse de Apple, care îi împiedică pe dezvoltatorii de aplicaţii să comunice, să promoveze oferte şi să încheie contracte prin intermediul canalului de distribuţie pe care îl preferă.

Deşi Apple poate primi o taxă pentru facilitarea, prin intermediul AppStore, a câştigării iniţiale a unui nou client de către dezvoltatori, taxele percepute de Apple depăşesc ceea ce este strict necesar pentru o astfel de remuneraţie. De exemplu, Apple le percepe dezvoltatorilor o taxă pentru fiecare achiziţie de bunuri sau servicii digitale pe care un utilizator o efectuează în termen de şapte zile de la direcţionarea prin link-out din aplicaţie, se arată în comunicatul Executivului comunitar.

Prin trimiterea constatărilor preliminare, Comisia informează Apple cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia societatea încalcă Regulamentul privind pieţele digitale. Acest lucru nu prefigurează rezultatul anchetei, întrucât Apple are acum posibilitatea de a-şi exercita dreptul la apărare prin examinarea documentelor din dosarul de anchetă al Comisiei şi prin trimiterea unui răspuns în scris la constatările preliminare ale Comisiei.

Dacă opiniile preliminare ale Comisiei se confirmă în cele din urmă, ar însemna că niciunul dintre cele trei seturi de condiţii comerciale ale Apple nu respectă articolul 5 alineatul (4) din Regulamentul privind pieţele digitale, care le impune controlorilor de acces să le permită gratuit dezvoltatorilor de aplicaţii să orienteze consumatorii către oferte din afara magazinelor de aplicaţii ale controlorilor de acces. În acest caz, Comisia ar urma să adopte o decizie de neconformitate în termen de 12 luni de la iniţierea procedurii, la 25 martie 2024.

Noi probleme în UE pentru gigantul tech american

Luni, Comisia a deschis şi o a treia anchetă pentru neconformitate având ca obiect noile condiţii contractuale ale Apple pentru dezvoltatori, ca o condiţie pentru a avea acces la unele dintre noile caracteristici permise de Regulamentul privind pieţele digitale, în special furnizarea de magazine de aplicaţii alternative sau posibilitatea de a oferi o aplicaţie prin intermediul unui canal de distribuţie alternativ. Până în prezent, Apple şi-a menţinut opţiunea de a subscrie la condiţiile anterioare, care nu permit deloc canale de distribuţie alternative.

Comisia va investiga dacă aceste noi cerinţe contractuale pentru dezvoltatorii de aplicaţii terţi şi magazinele de aplicaţii terţe încalcă articolul 6 alineatul (4) din Regulamentul privind pieţele digitale şi, în special, cerinţele privind necesitatea şi proporţionalitatea prevăzute în acesta.

Sunt incluse aici: taxa pentru tehnologia de bază a Apple, în temeiul căreia dezvoltatorii de magazine de aplicaţii terţe şi de aplicaţii terţe trebuie să plătească o taxă de 0,50 euro pentru fiecare aplicaţie instalată. Comisia va investiga dacă Apple a demonstrat că structura taxelor pe care le-a impus, ca parte a noilor condiţii comerciale şi, în special, a taxei pentru tehnologie de bază, respectă efectiv Regulamentul privind pieţele digitale.

De asemenea, parcurgerea mai multor etape impusă de către Apple utilizatorului pentru a descărca şi a instala magazine de aplicaţii sau aplicaţii alternative pe iPhone. Comisia va investiga dacă etapele pe care un utilizator trebuie să le parcurgă pentru a finaliza cu succes descărcarea şi instalarea magazinelor de aplicaţii sau a aplicaţiilor alternative, precum şi diferitele ecrane de informare afişate de Apple utilizatorului respectă Regulamentul privind pieţele digitale.

În plus, cerinţele de eligibilitate pentru dezvoltatori legate de capacitatea de a oferi magazine de aplicaţii alternative sau de a distribui direct aplicaţii de pe internet pe iPhone. Comisia va investiga dacă aceste cerinţe, cum ar fi „calitatea de membru în regulă” al programului Apple pentru dezvoltatori, pe care dezvoltatorii de aplicaţii trebuie să le îndeplinească pentru a putea beneficia de distribuţia alternativă prevăzută în Regulamentul privind pieţele digitale, respectă Regulamentul.

Amendă uriașă primite de Apple în UE

În paralel, Comisia va continua să întreprindă acţiuni preliminare de investigare în afara domeniului de aplicare al prezentei anchete, în special în ceea ce priveşte verificările şi examinările instituite de Apple pentru a valida aplicaţiile şi magazinele de aplicaţii alternative care urmează să fie transferate local (sideloading).

În luna martie Comisia condusă de Ursula von der Leyen a anunțat că va amenda Apple cu 1,8 miliarde de euro într-o speță separată, cea legată de regulile pe care compania americană le impune furnizorilor de servicii de streaming de muzică.

Aceasta a fost prima amendă dată de UE companiei americane, totul pornind de la o plângere depusă de Spotify împotriva sa în 2019. Comisia Europeană a deschis o anchetă în 2020, constatând la final că Apple a impus „reguli abuzive” furnizorilor precum Spotify.

Vinerea trecută Apple a anunțat că Apple a anunțat că amână pe termen nelimitat lansarea sistemului său generativ de inteligență artificială (A.I.) în Uniunea Europeană, din cauza „incertitudinilor de reglementare” legate de Regulamentul privind piețele digitale.

DMA, care a intrat în vigoare la începutul lunii martie, este menită să oblige giganții tehnologici să se deschidă concurenței.

FOTO Articol: Mirko Vitali, Dreamstime.com.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro