UE, divizata in problema Kosovo: Polonia este rezervata, Romania se opune
„Polonia ar trebui sa manifeste rezerve fata de independenta provinciei Kosovo, deoarece este o problema deosebit de spinoasa si trebuie evitat scenariul care ar putea provoca noi conflicte in Balcani” – a declarat Stanislav Novak, seful cabinetului pentru probleme politice al premierului polonez Donald Tusk, citat de Rador. Iar Romania se opune independentei.
Polonia si Romania fac pozitie separata
Intrebat fiind daca pozitia adoptata de Varsovia este o consecinta a apropierii de Moscova, Novak a raspuns ca Polonia nu are nevoie de probleme suplimentare in relatia cu Moscova.
Bucurestiul nu va recunoaste independenta provinciei Kosovo-Metohija, deoarece are „serioase rezerve” fata de modul in care se doreste stabilirea acestui statut, a declarat si premierul roman Calin Popescu-Tariceanu, cu ocazia reuniunii sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana.
„Nu vom recunoaste independenta provinciei Kosovo. Nu o vom face deoarece avem serioase rezerve in legatura cu posibilele consecinte pe care le poate avea o astfel de situatie asupra stabilitatii Balcanilor Occidentali”, a subliniat premierul roman.
UE se pregateste de independenta
In acelasi timp, UE se pregateste sa accepte independenta provinciei. Liderii UE au convenit vineri sa trimita pana la 1.800 de politisti, judecatori, procurori si functionari vamali in Kosovo, anul viitor, pentru stabilizarea provinciei balcanice dupa anticipata declarare a independentei fata de Serbia.
Ei l-au ales totodata pe fostul premier spaniol socialist, Felipe Gonzalez, in fruntea grupului de experti independenti insarcinat cu studierea viitorului UE in perspectiva indepartata 2020-2030. Cele doua decizii au fost anuntate la o zi dupa semnarea tratatului de reforma institutionala de catre liderii UE, despre care ei au spus ca marcheaza sfarsitul anilor de frustrari si certuri din blocul celor 27 de natiuni, referitor la chestiuni organizatorice obscure.
Operatiunea Kosovo va fi cea mai mare misiune a UE de management al unei crize civile, scrie Financial Times, citat de Rador. Este menita a demonstra ca tarile europene se pot ridica la inaltimea unei provocari serioase in domeniul securitatii in Balcani, dupa esecul lor de a opri razboaiele din Bosnia si Croatia, din anii 1991-1995.
„UE nu-si uita responsabilitatile in acest domeniu”, a spus Jose Socrates, premierul Portugaliei, care detine presedintia rotativa a UE. „Vorbim in termeni de actiune, nu pasivitate”. Liderii Serbiei, care se opun independentei Kosovo, au avertizat UE, marti, ca vor considera misiunea UE drept ilegala in lipsa unei noi rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU.
O astfel de rezolutie este de neconceput din cauza ca Rusia sustine pozitia Serbiei privitor la Kosovo si are drept de veto in cadrul Consiliului de Securitate.
Liderii UE au aratat clar ca majoritatea statelor membre sunt gata sa recunoasca Kosovo dupa declararea independentei sale, in februarie sau curand dupa aceea.
Totusi, nu va exista o recunoastere colectiva a UE pentru Kosovo si fiecare din cele 27 de state membre ale UE va avea latitudinea de a adopta propria sa decizie. Cele mai mari patru tari – Franta, Germania, Italia si Marea Britanie – vor acorda probabil repede recunoasterea.
Pare sigur ca Ciprul nu va recunoaste Kosovo, de teama de a nu-i incuraja neintentionat pe separatistii turci ciprioti din nordul Ciprului. Alte cateva state ale UE care au probleme interne cu minoritatile, inclusiv Romania si Slovacia, ar putea intarzia recunoasterea, mai scrie Financial Times.