UE impune taxe „prohibitive” la importurile de cereale rusești, „furate din Ucraina”, pentru a preveni destabilizarea pieței europene
Statele membre ale Uniunii Europene au convenit joi să impună taxe „prohibitive” la importurile de cereale din Rusia, în încercarea de a limita veniturile Moscovei, în contextul în care forțele ruse continuă războiul din Ucraina vecină, informează AFP. Aceste tarife vor intra în vigoare de la 1 iulie.
Cea mai recentă măsură va „combate exporturile ilegale de cereale rusești, furate din Ucraina, către piețele UE”, a afirmat comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, într-un anunț publicat pe rețelele de socializare.
De asemenea, tarifele vor fi aplicate și importurilor de cereale din Belarus, care a servit drept teren de lansare pentru invazia pe scară largă a Kremlinului, în februarie 2022.
Noile tarife nu se vor aplica însă cerealelor rusești care tranzitează UE către țări din afara blocului comunitar, pentru a se asigura că aprovizionarea cu alimente în alte regiuni nu va fi afectată. În conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului, practic toate cerealele rusești au fost scutite până acum de taxele de import ale UE.
Astfel, începând cu 1 iulie, UE va majora „taxele pentru cerealele, oleaginoasele și produsele derivate din Rusia și Belarus până la un punct care, în practică, va opri importurile acestor produse”, a precizat consiliul care reprezintă cele 27 de state membre ale UE.
„Aceste măsuri vor preveni astfel destabilizarea pieței cerealelor din UE și vor opri exporturile rusești de cereale însușite ilegal, produse pe teritoriile Ucrainei”, a declarat Vincent Van Peteghem, ministrul belgian de finanțe.
„Acesta este încă un mod prin care UE își arată sprijinul constant față de Ucraina”, a adăugat el.
Rusia a avertizat anterior împotriva acestei măsuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând în martie că „consumatorii din Europa vor avea cu siguranță de suferit”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus liderilor UE, anterior în cursul acestui an, că nu este corect ca cerealele rusești să păstreze accesul pe piețele țărilor europene, în timp ce importurile de cereale ucrainene sunt vizate de restricții.
În 2023, Rusia a exportat în blocul comunitar 4,2 milioane tone de cereale şi seminţe de floarea soarelui, dar această cantitate reprezintă o proporţie redusă din importurile generale ale UE, notează Bloomberg, potrivit Agerpres.