Sari direct la conținut

UE obliga BNR sa taie din povara bancilor

Cotidianul

Metodele neortodoxe folosite pina acum de Banca Nationala pentru controlul creditarii incep sa aiba efecte din ce in ce mai mici. De aceea, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, banca centrala nu are cale de intoarcere in drumul catre reducerea rezervelor minime obligatorii impuse bancilor comerciale. Acest lucru nu se va intimpla insa intr-un timp foarte scurt.

„Am intrat intr-un club (Uniunea Europeana) si nu avem incotro. Instrumentul rezervelor minime obligatorii devine din ce in ce mai ineficient, mai ales ca bancile europene pot sa faca direct afaceri in Romania, fara sa fie prezente aici“, a declarat Isarescu la seminarul MEDIAFAX Talks About Corporate Loans.

Banca Nationala a operat deja citeva modificari care anticipeaza reducerea rezervelor. Printre acestea, spune Isarescu, si excluderea din baza de calcul a depozitelor cu scadenta mai mare de doi ani. Guvernatorul a adaugat insa ca reducerea rezervelor nu va avea loc „in viitorul foarte apropiat“.

Bancile au subliniat in repetate rinduri ca mentinerea rezervelor minime la un nivel nemaiintilnit in Uniunea Europeana face imposibila scaderea dobinzilor la credite la niveluri similare celor din tarile mai dezvoltate ale Uniunii. In prezent, bancile sint obligate sa depuna 40% din depozitele atrase in valuta si 20% din cele in lei la Banca Nationala.

Aceste depozite sint remunerate cu dobinzi semnificativ mai mici decit cele pe care bancile le ofera clientilor.

Rezervele minime nu mai au insa eficienta de altadata in conditiile in care, intr-o Romanie membra a UE, bancile straine pot derula operatiuni financiare direct din centrele din tara de origine, context in care nu se mai supun obligativitatii de a constitui rezerve la BNR.

Guvernatorul a aratat ca cele 60 de institutii de credit care au notificat ca vor sa deruleze activitati pe teritoriul Romaniei se vor concentra mai ales pe finantarea companiilor.

„Cred ca, o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, se fluidizeaza tot mai mult piata unica europeana a serviciilor financiare si tot mai multe tranzactii se vor face din centre unice pentru mai multe tari din Europa, inclusiv Romania“, a spus pentru Cotidianul Misu Negritoiu, directorul general executiv al ING Bank.

Mai mult, chiar si bancile prezente in Romania au gasit portite pentru a scapa de povara rezervei minime, iar masurile pe care le iau ar putea afecta in timp echilibrul economic din Romania. „Din cauza rezervelor minime, bancile externalizeaza majoritatea creditelor corporate. Acest lucru se vede in cresterea datoriei private a Romaniei.

Daca BNR renunta la rezerva, acesti bani se vor intoarce in tara“, a mai spus Isarescu. Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac, a estimat pentru Cotidianul ca, la nivelul anului 2006, exportul de credite se ridica la aproximativ 3 miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 3% din Produsul Intern Brut.

integral in Cotidianul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro