UE speră la un acord cu privire la interzicerea petrolului rusesc până la sfârșitul lunii mai – diplomați
Uniunea Europeană încă vizează ca până la sfârșitul lunii mai țările să ajungă la un acord asupra unui embargo treptat asupra petrolului rusesc, în ciuda îngrijorărilor cu privire la aprovizionarea în Europa de Est, au declarat vineri patru diplomați și oficiali, care au respins varianta unor amânări sau de a diminua puterea propunerilor, relatează Reuters.
Dependența de petrolul rusesc în Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia reprezintă cel mai mare obstacol în calea unui acord asupra unui embargo pe care Comisia Europeană, executivul UE, l-a propus la începutul lunii mai, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.
Cu toate acestea, diplomații și oficialii s-au declarat optimiști cu privire la un acord, chiar dacă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a avut dificultăți în a-l convinge pe premierul ungar Viktor Orban, cel mai vocal critic al embargoului.
„Va fi un acord”, a spus un diplomat al UE, menționând că există flexibilitate în ceea ce privește perioada de tranziție și nivelurile de investiții propuse pentru țările care se bazează pe petrol rusesc și care vor trebui să găsească alte surse de aprovizionare.
Un al doilea diplomat de rang înalt a spus că ar putea fi posibil ca un acord să fie atins chiar de luni, când miniștrii de externe ai UE se vor întâlni la Bruxelles, după discuții tehnice așteptate în weekend.
Un al treilea diplomat a spus că există șansa unui acord mai târziu în cursul săptămânii.
„Acest lucru se va decide la cel mai înalt nivel politic, între Budapesta și Bruxelles. Sunt optimist”, a spus diplomatul.
În timp ce majoritatea statelor UE vor trebui să implementeze un embargo total asupra petrolului rusesc până la sfârșitul anului, Ungaria a obținut deja o exceptare până la sfârșitul anului 2024, la fel ca Slovacia, iar Republica Cehă ar avea timp până la jumătatea lui 2024.
Pe lângă interdicția petrolului, se așteaptă ca apropiați ai președintelui Vladimir Putin să fie sancționați, în al șaselea pachet de sancțiuni de la începutul războiului din Ucraina, pe care Moscova îl numește „operație militară specială”.
Citește și: