Sari direct la conținut

UE va discuta despre excluderea investiţiilor verzi din calculul deficitului bugetar – comisar european

HotNews.ro
UE va discuta despre excluderea investiţiilor verzi din calculul deficitului bugetar – comisar european

Uniunea Europeană va discuta excluderea investiţiilor verzi din calculul deficitului bugetar, în cadrul negocierilor pentru revizuirea regulilor referitoare la buget, a declarat sâmbătă vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Ideea exceptării investiţiilor care ar putea ajuta la prevenirea schimbărilor climatice are rolul să susţină ambiţiile bocului UE de a reduce emisiile de dioxid de carbon la zero până în 2050.

Exceptarea investiţiilor în astfel de proiecte a fost numită de oficialii UE drept ”regula de aur”.

“Evident, problema unei reguli de aur, va face parte, într-un fel sau altul, din discuţia referitoare la cadrul fiscal al UE”, a declarat Dombrovskis reporterilor, după o a doua zi de discuţii a miniştrilor de Finanţe ai UE în oraşul sloven Brdo.

În timpul summitului de două zile, miniştrii de Finanţe din blocul celor 27 de naţiuni au dezbătut cum să modifice regulile bugetare pentru a se potrivi mai bine realităţilor economice modificate odată ce regulile bugetare ale UE, suspendate acum până la sfârşitul anului 2022, vor fi restabilite din 2023.

Unii, precum ministrul francez de Finanţe Bruno le Maire, au declarat că merită discutată ideea de scutire ecologică, deoarece ar contribui la generarea fondurilor foarte mari necesare pentru a-şi transforma economiile în următorii ani.

Alţii, cum ar fi ministrul austriac de Finanţe, Gernot Bluemel, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care o astfel de regulă ar putea funcţiona în practică, dată fiind dificultatea de a defini cu exactitate ceea ce constituie investiţia ”verde”.

”Din punct de vedere economic, ştiinţific, acest lucru poate avea sens . Dar am văzut în mod repetat în trecut că astfel de excepţii în practica bugetară – pentru că ideea unei reguli de aur nu este nimic nou – că aceasta este adesea folosită ca scuză atunci când voinţa politică lipseşte pentru a respecta regulile. Şi bineînţeles că nu ar trebui să fie. Trebuie să fie încorporate mecanisme pentru a se asigura că nu sunt utilizate în mod abuziv”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro