Ultimele calcule ale partidelor înainte de alegeri: marea necunoscută și o posibilă surpriză a parlamentarelor de duminică
Cu sondajele pe masă, partidele își fac ultimele calcule pentru alegerile parlamentare de duminică. Procentele sunt în acest moment doar pe hârtie, marea necunoscută care poate da totul peste cap, susțin lideri politici consultați de HotNews.ro, fiind prezența la vot.
Din sondajele interne ale partidelor, aceasta nu ar sări de 40%. La PSD se estimează o prezență în jurul a 38%, la PNL între 35% și 37%, iar USR-iștii spun și ei că nu va trece de 40%.
Social-democrații și liberalii fac eforturi intense pe ultima sută de metri pentru a-și mobiliza oamenii din teritoriu, pentru că se tem că din cauza pandemiei oamenii nu vor ieși la vot. PSD-iștii au speranța că acest lucru nu-i va afecta, și mizează pe o prezență mai mare în rural unde au o bază electorală mai mare și unde oamenii sunt mai relaxați când vine vorba de coronavirus.
În sondajele PNL și USRPLUS, liberalii sunt câștigători ai acestor alegeri parlamentare, fiind cotați cu procente variind între 30% și 32%. Diferențe semnificative vin în cazul PSD care se situează pe al doilea loc și care e creditat cu 27% în sondajul intern al PNL, și cu 23% în cel al USR.
Cât privește cota partidului condus de Dan Barna și Dacian Cioloș, sondajele comandate de liberali îl plasează la 23%, iar cele proprii la 21%.
În sondajele social-democraților, PSD este pe primul loc cu o cotă de 30%-31%, urmat de PNL cu 29%-30%, iar pe locul trei este USRPLUS cu 15%-16%.
UDMR, cu emoții, este cotat cu 5%.
În sondajele partidelor, Pro România a lui Victor Ponta se bate pe pragul electoral de 5%, având cea mai optimistă cotă în unele cercetări sociologice de 7% până la 9%.
PMP are toate șansele de a rămâne sub pragul electoral, potrivit datelor sondajelor dinaintea alegerilor.
În sondajul intern al PNL apare un partid posibilă surpriză a acestor alegeri. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a lui George Simion și Claudiu Târziu, cu un discurs naționalist spre extrem este cotat cu 6% în cercetarea comandată de liberali.
De altfel, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a recunoscut într-o emisiune la Antena 3 că AUR apare în ultimele sondaje și are toate șansele să intre în Parlament.
Și liderul UDMR, Kelemen Hunor, crede că AUR va intra în Parlament. „Dacă UDMR va trebui să rămână în opoziţie, va rămâne cu PSD şi cu AUR, care va intra în Parlament”, a declarat el recent.
În cercetările PSD, partidul lui Simion și Târziu este cotat însă cu 2%-3%, iar în cel al USR este inclus la și alții în intențiile de vot.
„Surpriza” anunțată de Rareș Bogdan și Kelemen Hunor
Alianța pentru Unirea Românilor este un partid înființat în toamna anului trecut de George Simion, fondator al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, care militează pentru unirea cu Republica Moldova. În 2015 el a fost reținut și expulzat din R. Moldova având o interdicție de 5 ani de a intra în această țară.
Din conducerea AUR face parte, ca președinte al Senatului, filosoful și scriitorul Sorin Lavric.
Partidul își asumă ca valori familia, patria, credința, libertatea și are printre susținătorii activi organizații neo-legionare cum ar fi Frăția Ortodoxa Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruintă, condusă de Dan Ciprian Grăjdeanu.
AUR a organizat în toamnă proteste anti-mască, în București, contestând, totodată, și celelalte măsuri luate de Guvern pe perioada crizei sanitare. Susținătorii AUR au protestat față de intezicerea pelerinajelor de Sf. Parascheva și Sf. Andrei.
De asemenea, AUR a organizat un marș electoral la Albă Iulia, de 1 decembrie, unde mai multe persoane au fost amendate pentru nerespectarea regulilor stabilite de guvern în contextul crizei COVID-19.
Anul trecut, George Simion alături de reprezentanți ai mai multor organizații neo-legionare a fost în centrul scandalului de la Valea Uzului, când aceștia au rupt poarta cimitirului închis de autoritățile UDMR.