Sari direct la conținut

Ultimul Harry Potter, final glorios: cele mai mari incasari din istorie in primul weekend si receptie buna din partea criticilor

HotNews.ro
Imagine din film, Foto: MediaPro Distribution
Imagine din film, Foto: MediaPro Distribution

„Harry Potter si Talismanele Mortii – Partea a 2-a” a strans 168,55 milioane de dolari, fata de 158,4 milioane cat facuse „Cavalerul negru”/”The Dark Knight”, filmul care se aflase pana acum in fruntea topului celor mai spectaculoase succese in weekendul de lansare. Lansat in 11.000 de sali din intreaga lume, filmul a lasat lejer in urma si recordul de 125 milioane de dolari stabilit anul trecut de „Talismanele Mortii – Partea 1”. In general, criticii au scris de bine, remarcand ca actorii in varsta fura scenele in care apar.

Ultima parte a francizei are toate sansele, cum era de asteptat, sa devina cel mai mare succes de casa al francizei. In topul celor mai bine plasate filme dupa weekendul de lansare mai figureaza „Spider-Man 3″ cu 151,1 milioane dolari, ” Saga Amurg: Luna noua”/”The Twilight Saga: New Moon” cu 142,8 milioane, „Piratii din Caraibe: Cufarului omului mort”/”Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest” cu 135,6 milioane si primul „Spider-Man” cu 114,8 milioane dolari.

Franciza „Harry Potter” a adunat pana acum 2,177 miliarde dolari, si mai are putin pana cand va intrece franciza „Razboiul stelelor”, cea mai puternica din galaxie cu 2,218 miliarde dolari – cel mai bun scor din istorie.

Potrivit site-ului de specialitate www.boxofficemojo.com, majoritatea celor care au vazut ultimul „Harry Potter” weekendul trecut au preferat sa-l vada in 2D, si nu in 3D. Formatul in 3D a adus 43% din castiguri, mai putin decat „Transformers: Dark of the Moon”, vazut in proportie de 60% in 3D.

Dar ultimul Harry Potter – si primul din serie in 3D (a fost, de fapt, filmat in 2D si adaptat ulterior la formatul 3D) a beneficiat de cea mai ampla lansare de pana acum in sali dotate cu 3D, 3.100 – dintre care 274 in sali IMAX.

Cel mai recent „Transformers” e aproape uitat, spune boxofficemojo.com, „din moment ce aproape doua din trei bilete vandute weekendul trecut” au fost la ultimul „Harry Potter”. Performanta lui „Dark of the Moon” ramane acum aceea de a fi fost primul film din acest an care a depasit recordul de 300 milioane de dolari incasari (a facut 302,8 milioane in 19 zile.).

Le-a placut si criticilor

Spre deosebire de „Transformers: Dark of the Moon”, ultimul film al francizei „Harry Potter” a fost bine primit de critici, acestia socotindu-l unul dintre cele mai bune filme ale francizei, o creatie spectaculoasa in care lupta dintre Bine si Rau e bine pusa in scena, amintind de „Razboiul stelelor” sau de „Stapanul inelelor”.

James Berardinelli, in ReelViews Movies, ii da filmului patru stele si jumatate din cinci, dar considera ca lupta finala dintre Harry Potter si Valdemort e „anticlimactica” si ca transformarea filmului la postproductie din 2D in 3D a fost, poate, cea mai proasta idee din cei 10 ani ai seriei.

Roger Ebert ii da filmului trei stele si jumatate din patru si spune ca finalul francizei e „solid si satisfacator”, creand un „contrast dramatic” la inconsistenta lui „Harry Potter si piatra filosofala”.

„Nu indraznesc sa divulg niciun detaliu despre poveste, ca sa nu jignesc Politia Spoilerelor, care a fost pe urmele mele in ultima vreme”, scrie cu ironie venerabilul critic, adaugand: „De fapt, nu stii niciodata. Poate ca sfarsitul cartii a fost rescris. Poate ca Harry moare, Voldemort iese triumfator si Raul invinge.”

Roger Ebert mai scrie, fara rautate – el unul dintre cei mai „de treaba” critici, chiar si cand nu-i place un film – ca interpretii celor trei eroi fac speculatii, adulmeca, sufera o „little low-key puberty”, in vreme ce „legendele britanice” – Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Michael Gambon, Alan Rickman sau Ralph Fiennes le fura scenele prin simpla prezenta in cadru.

Finalul cronicii de intampinare suna asa: „Fara sa divulg nimic, lasati-ma sa observ ca scena finala lasa in mod cert loc unei continuari. Rowling spune ca nu va mai exista una. Ma rog, ziceam si eu…”

Si Manohlei Dargis, de la „The New York Times” i-a placut ultimul „Harry Potter” pe care il considera un sfarsit „deeply satisfying” al francizei, desi constata ca, desi cei trei interpreti principali au momentele lor, tot „batranii” fac senzatie („it’s the older adults who take center stage”.).

„Unul dintre motivele pentru care aceste filme au avut atat succes e faptul ca balanta lor nu a dezavantajat niciodata personajele, mai ales vrajitorii cu tabieturile, prejudecatile, capriciile si temerile lor – care au facut ca aceasta lume fantastica sa para veridica.”, mai scrie Manohla Dargis in „The New York Times”.

Peter Travers ii da trei filmului stele din patru in „Rolling Stone, dar regreta ca personaje-cheie ca Severus Snape au partituri prea mici („De ce ni se da doar un antreu cand vrem o portie intreaga?)

Criticul britanic lauda echipa lui Yates care a facut acele „minuni vizuale” , printre care transformarea Hermionei in Bellatrix LeStrange, dar nu se poate abtine de la o mica impunsatura: „Poate ca Watson nu s-a ridicat la inaltimea sarcinii? Cine ar fi putut?”. Asa ca Helena Bonham Carter a jucat-o pe LeStrange ca si cum ar fi fost Hermione…

Pentru ca, in finalul cronicii, criticul britanic sa spuna ca a venit vremea ca un film din franciza „Harry Potter” sa fie nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film. Sa vedem… Alfel, filmul a fost foarte bine primit acasa. Printre altii, „The Daily Telegraph” l-a numit „mostra de cinema monumental”.

Ann Hornaday scrie in „The Washington Post”, dandu-i filmului trei stele din patru, ca sfarsitul francizei „aduce aceeasi frumusete si calitate care au caracterizat si filmele precedente, creand o spectaculoasa drama de aventura care nu exagereaza nicaieri.” ( Ma rog, cu 3D a avut si criticul american probleme, neintelegandu-i necesitatea.). „The Washington Post” mai scrie ca „adevarata magie a filmului sta in interpreti”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro