Sari direct la conținut

Un cunoscut doctor vede un risc în cazul medicilor de la Sf. Pantelimon acuzați de omor cu premeditare:„Ar fi nefast pentru toată lumea”

HotNews.ro
Dorel Sandesc, Foto: AGERPRES
Dorel Sandesc, Foto: AGERPRES

Vicepreședintele Asociației medicilor ATI din România, Dorel Săndesc, spune pentru Hotnews că sistemul de sănătate din România ar trebui să reglementeze acum care „este situația pacienților cu patologii extrem de grave, fără resurse de supraviețuire”.

„În acest caz particular, trebuie să aflăm adevărul, cu ajutorul sistemului de justiție. Dar trebuie să înțelegem că este și momentul să adaptăm legislația la standardele europene, occidentale, care prevăd reglementări clare în situația pacienților cu patologii extrem de grave, fără resurse de supraviețuire”, spune pentru Hotnews, Dorel Săndesc, vicepreședintele asociației medicilor ATI din România.

Afirmațiile lui Săndesc se referă la dosarul în care procurorii au reținut doi medici de la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din Bucureşti sub acuzația de omor calificat cu premeditare în cazul unui pacient de 54 de ani căruia i-au scăzut nejustificat doza de noradrenalină. Joi, după demersul procurorilor, mai mulți medici de la Sf. Pantelimon au intrat în grevă.

Cazul de la Spitalul Pantelimon a dus, în opinia lui Săndesc, la riscul unei ”rupturi între cetățenii țării și personalul medical, care este nefastă pentru toată lumea”.

Avem puține centre de paliație. ”De foarte multe ori, în ATI rămân internați pacienți pe care nu ai unde să îi duci”

”În alte țări există centre speciale de paliație. Există un deficit major în România al serviciilor de paliație. Ele sunt prevăzute în noua Strategie de sănătate. Dar sunt situații când nu ai unde să duci pacient aflat dincolo de resursele terapeutice, nu ai centre de paliație, așa că el rămâne pe un pat de Terapie Intensivă. De foarte multe ori, în ATI rămân internați pacienți pe care nu ai unde să îi duci”.

Despre pacientul în vârstă de 54 de ani despre care se vorbește în comunicatul de ieri al procurorilor, Dorel Săndesc spune că „este posibil ca acest pacient să fi avut recomandare de îngrijire paliativă dar, neavând unde să fie mutat, a fost îngrijit în secția ATI până la doze maximale de Noradrenalină și, posibil, s-a constatat că pacientul nu a răspuns la ele.”

INTERVIURILE HotNews.ro